Υπόθεση ΣΑΠΑ: Κατέθεσαν οι μάρτυρες υπεράσπισης του Φ.Σαρίκα

Υπόθεση ΣΑΠΑ:  Κατέθεσαν οι μάρτυρες υπεράσπισης του Φ.Σαρίκα

Με μάρτυρα υπεράσπισης του Φ. Σαρίκα, το Νεόφυτο Κουταλιανό που εργάζεται από το Δεκέμβριο του 2014 στα Γραφεία της ΕΔΕΚ Πάφου, συνεχίστηκε σήμερα η πολύκροτη υπόθεση ΣΑΠΑ στο μόνιμο Κακουργιοδικείο που συνεδριάζει στην Πάφο.

Ο κ. Κουταλιανός αναφέρθηκε σε επεισόδιο όταν ο τέως ΓΔ του ΣΑΠΑ Ευτύχιος Μαλληκίδης επισκέφτηκε τον πρώην βουλευτή Φειδία Σαρίκα στο γραφείο του στην Πάφο και όταν ο πρώτος έφυγε από το γραφείο, του τότε βουλευτή, κτυπώντας δυνατά την πόρτα.

Όταν ο μάρτυρας ρώτησε τον Φ. Σαρίκα, όπως είπε, γιατί έφυγε εκνευρισμένος ο Μαλληκίδης, ο Φ. Σαρίκας , όπως ισχυρίστηκε, του είχε πει ότι ο Ε. Μαλληκίδης τον πίεζε έντονα για να παρέμβει προκειμένου να σταματήσουν οι έρευνες του ΣΑΠΑ. Μάλιστα όπως του είπε , ο Μαλληκίδης μετά το επεισόδιο “απείλησε και έφυγε”.

Η κατηγορούσα αρχή που εκπροσωπείται από τους Ανώτερο Δικηγόρο της Δημοκρατίας Νίνο Κέκκο και τον Δικηγόρο της Δημοκρατίας Ανδρέα Χατζηκύρου υπέβαλε την θέση πως λόγω της μακρόχρονης σχέσης με τον Φ. Σαρίκα ήρθε ο κ. Κουταλιανός να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης για να βοηθήσει τον κατηγορούμενο και ότι τα γεγονότα όπως τα περίγραψε δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ο Νεόφυτος Κουταλιανός ωστόσο είπε, πως αν δεν ήταν παρών στο επεισόδιο Σαρίκα – Μαλληκίδη δεν θα παρουσιαζόταν στο δικαστήριο.

Επόμενος μάρτυρας υπεράσπισης του Φ. Σαρίκα κατέθεσε ο Σάββας Μιχαήλ Λογιστής και συνέταιρος της P.W.C Coopers.

O Mιχαήλ ανέφερε πως στη κεφαλαιουχική κατάσταση του Φ. Σαρίκα (capital statement και αφορούσε τα έτη 1999 -2006 ) στην οποία ετοίμασε κάποιος άλλος λογιστής ο ίδιος γνώριζε το περιεχόμενο της.

Πρόσθεσε πως για το έτος 2006 δεν αναφέρεται η αγορά διαμερίσματος στην Αθήνα, γιατί το διαμέρισμα περιήλθε στην κατοχή του κ. Σαρίκα το 2007 και για αυτό δεν υπήρχε λόγος να αναφερθεί το έτος 2006.Επανέλαβε ακόμη ότι το διαμέρισμα αποκτήθηκε το 2007.

Ο κ. Μιχαήλ αναφέρθηκε στην πώληση τεσσάρων επαύλεων στην εταιρεία Akamas Peninsula για το ποσό των 400 χιλιάδων ενώ η μία εκ των τεσσάρων πωλήθηκε ακολούθως στην Pafilia έναντι του ποσού των 190 χιλ ΛΚ και στην συνέχεια η εταιρεία Pafilia την πώλησε σε Ρώσο.

Ο Νίνος Κέκκος εκ μέρους της Κατηγορούσας αρχής ανέφερε πως το (capital statement) αποτελεί ευκαιρία στον φορολογούμενο για να δηλώνει τα περιουσιακά στοιχεία και αν διαφανούν παραλείψεις να τα διορθώνει, με τον κ. Μιχαήλ να απαντά πως η δήλωση περιουσιακής κατάστασης ζητείται για να επιβεβαιώνονται τα εισοδήματα που έχουν υποβληθεί και πως αποτελεί απαίτηση του φόρου. Ο μάρτυρας ξεκαθάρισε πως η δήλωση περιουσιακής κατάστασης αποτελεί μια επιβεβαίωση και όχι δυνατότητα διόρθωσης.

Η αντεξέταση επικεντρώθηκε και στα χρηματικά ποσά που ο Φ. Σαρίκας δήλωνε ως εισοδήματα την περίοδο της δημαρχίας του στο Δήμο Πάφου υποβάλλοντας την θέση ότι κάποια ποσά και στοιχεία δεν φαίνεται να είχαν δηλωθεί.

Η αναφορά έγινε για την αγορά διαμερίσματος στους Αμπελόκηπους στην Αθήνα που όπως φαίνεται δεν είχε δηλωθεί αρχικά, αλλά και στη λήψη δανείου από τον κατηγορούμενο που επίσης δεν είχε δηλωθεί.

Όπως ωστόσο ισχυρίστηκε ο λογιστής η δήλωση δεν έγινε επειδή δεν είχε παραδοθεί στον κ. Σαρίκα το συγκεκριμένο διαμέρισμα.

Η Κατηγορούσα αρχή ρώτησε μάλιστα τον μάρτυρα υπεράσπισης αν γνωρίζει κατά πόσο κάποιος μπορεί να κάνει κάποιο δάνειο από τράπεζα και να το αποπληρώνει από παράνομα λεφτά, με τον κ. Μιχαήλ να απαντά πως 40 χρόνια ενασχόλησης με το αντικείμενο του δεν έχει περιέλθει στην αντίληψη του κάτι τέτοιο ,και πως αν ερχόταν κάποιος στο γραφείο του θα έφευγε ή εκείνος, ο πελάτης δηλαδή, ή ο ίδιος.

Παραδέχτηκε ωστόσο πως κάτι τέτοιο μπορούσε να συμβεί.

Η δικαστική διαδικασία συνεχίστηκε με τον συνήγορο υπεράσπισης του 3ου κατηγορούμενου Ευστάθιου Ευσταθίου, δικηγόρο Σάββα Αγγελίδη.

Ο κ. Αγγελίδης κατέθεσε στο δικαστήριο κάποια παραδεκτά γεγονότα που αφορούν την υπόθεση ενώ ο πελάτης του άσκησε το δικαίωμα της σιωπής.

Ανάμεσα στα παραδεκτά γεγονότα κατατέθηκαν στο δικαστήριο δέσμη εγγράφων που αποτελούν τις καταθέσεις της Ευγενίας Παπαγεωργίου Ευσταθίου σύζυγο του 3ου κατηγορούμενου σε λογαριασμό με αριθμό 7242469-2.

Ανάμεσα στα παραδεκτά γεγονότα αναφέρθηκε ότι τα ποσά που αναφέρονται στο έγγραφο Γ’ με τίτλο καταθέσεις για σύγκριση με φορολογικά εισοδήματα Ευστάθιος Ευσταθίου, για τη χρονιά 2008 και έχουν σημείωση chf,οι καταθέσεις που γίνονταν στο λογαριασμό με αριθμό 650-457-000891-8 δεν ήταν σε μετρητά αλλά ήταν μέσω επιταγών που εξαργυρώνονταν σε μετρητά με σκοπό να γίνει η μετατροπή από ευρώ σε ελβετικά φράγκα.

Μέρος των καταθέσεων αφορούσε όπως αναφέρθηκε πληρωμές της εταιρείας Ερατώ Κτηματικαί Επιχειρήσεις ΛΤΔ προς την Ευγενία Παπαγεωργίου Ευσταθίου για το έτος 2008 για μερίσματα και ενοίκια.

Οι πληρωμές γίνονταν από λογαριασμό της ALPHA BANK που διατηρούσε η εταιρεία Ερατώ Κτηματικαί Επιχειρήσεις ΛΤΔ .

Ο κ. Αγγελίδης κατέθεσε επίσης στο δικαστήριο τις δηλώσεις εισοδήματος προς τον Φόρο εισοδήματος για την Τζένη Ευσταθίου για τα έτη 2006-2011.

Κατέθεσε μεταξύ άλλων καταστάσεις παρακρατήσεως έκτακτης αμυντικής εισφοράς του Τμήματος Φορολογίας από μερίσματα που αφορούν τους μετόχους μεταξύ άλλων και Ευγενίας Παπαγεωργίου Ευσταθίου για τις εταιρείες Γηροκομείο Άγιος Γεράσιμος Λτδ και Ερατώ Κτηματικαί Επιχειρήσεις Λτδ για τα έτη 2007-2011.

Επίσης αναφέρθηκε πως τα έσοδα της Ευγενίας όπως φαίνονται σε όλα τα έγγραφα προκύπτουν από ενοίκια που ελάμβανε από ακίνητα που είναι ιδιοκτήτρια και από μερίσματα από τις μετοχές που κατέχει στις εταιρείες Γηροκομείο Άγιος Γεράσιμος Λτδ και Ερατώ Κτηματικαί Επιχειρήσεις Λτδ.

Η υπόθεση επαναπρογραμματίστηκε για αύριο 19.10.2016 στις 09:00 το πρωί.

Η υπόθεση θα συνεχιστεί αύριο με την κατάθεση του 4ου κατηγορούμενου Βάσου Βασιλείου και την αντεξέταση του από την Κατηγορούσα αρχή.