Τέλος στην ασυλία Ρώσων φοροφυγάδων στην Κύπρο βάζει ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Τέλος στην ασυλία Ρώσων φοροφυγάδων στην Κύπρο βάζει ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Θέμα Ρώσων φοροφυγάδων ή φυγοδίκων που κατέληξαν στην Κύπρο έθεσε ο Ρώσος Γενικός Εισαγγελέας, ενώ από κυπριακής πλευράς τέθηκε το ζήτημα της Uniastrum σε σχέση με τις έρευνες για την Οικονομία. Παράλληλα αποφασίστηκε ο διορισμός συνδέσμου και από τις δύο πλευρές για καλύτερη συνεννόηση και διεκπεραίωση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής.

Ο Ρώσος Γενικός Εισαγγελέας, Chaika Yuri Yakovlevich, που επισκέπτεται την Κύπρο, είχε χθες συνάντηση με τον Yπουργό Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου, στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, και του Ρώσου πρέσβη, Στανισλάβ Οσάτσι.

Σε δηλώσεις του ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι «έχουμε ανταποκριθεί σε πολύ μεγάλο αριθμό αιτημάτων δικαστικής συνδρομής και σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει ανταποκριθεί η Ρωσική Ομοσπονδία στα δικά μας αιτήματα».

Ο κ. Νικολάου πρόσθεσε πως η προσπάθεια είναι να βελτιώσουμε περισσότερο τις διαδικασίες αυτές κατά τρόπο πιο πρακτικό, εξυπηρετώντας τα αιτήματα σε χρόνο που να μην προκαλεί καθυστέρηση στην προώθηση της διερεύνησης των υποθέσεων από την οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές.

Στα πλαίσια αυτά συμφωνήθηκε, όπως είπε, να διοριστούν δύο σύνδεσμοι -ένας από την κάθε πλευρά- οι οποίοι θα μπορούν να χειρίζονται τα θέματα αυτά και να ανταλλάζουν τις αναγκαίες πληροφορίες, ώστε να εξυπηρετείται η ταχύτερη προώθησή τους.

Ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ Κύπρου-Ρωσίας

Στις δηλώσεις του ο Ρώσος Γενικός Εισαγγελέας είπε «αποφασίσαμε να διορίσουμε υπευθύνους για την ανταλλαγή πληροφοριών για την άμεση ανταπόκριση στην εκτέλεση διάφορων αιτημάτων».

Πρόσθεσε πως συζητήθηκε επίσης το θέμα της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας και του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και το θέμα της αναγκαιότητας της αύξησης της αποτελεσματικότητας στη βάση μιας πιο στενής συνεργασίας μεταξύ των οργάνων των δύο χωρών.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι έχουν εξετάσει κάποια ζητήματα και έγιναν προτάσεις σχετικά με τον μηχανισμό της εξέτασης και της διερεύνησης διάφορων ποινικών υποθέσεων όπου ύποπτοι είναι Ρώσοι υπήκοοι και προσπάθησαν να βρουν κοινές λύσεις για να μην αποφύγουν την ευθύνη αυτοί οι ύποπτοι», ανέφερε.

Τέλος ανέφερε ότι «μιλήσαμε την κοινή γλώσσα, τη γλώσσα των επαγγελματιών».

Στο επίκεντρο και το θέμα της Uniastrum

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, είπε πως κατά τη συνάντηση που είχαν στα γραφεία της Νομικής Υπηρεσίας συζήτησαν θέματα δικαστικής συνδρομής και θέματα εκδόσεως φυγοδίκων, τα οποία έχουν εγερθεί και απασχολούν τις δύο πλευρές. Σε ερώτηση για τους Ρώσους φοροφυγάδες και το θέμα της Uniastrum, ο κ. Κληρίδης είπε πως το θέμα της Uniastrum τέθηκε στη συνάντηση καθώς εκκρεμούν κάποια αιτήματα της Κύπρου που σχετίζονται με το θέμα αυτό.

Πηγή: εφ. «Φιλελεύθερος/Μιχάλης Χατζηβασίλης