Εγκρίθηκαν τα νομοσχέδια για δημιουργία υφυπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας

Εγκρίθηκαν τα νομοσχέδια για δημιουργία υφυπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τα νομοσχέδια για δημιουργία Υφυπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας, όπως δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τα νομοσχέδια για δημιουργία υφυπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας, όπως δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Όπως ανέφερε, τα υφυπουργεία θα είναι πολιτικά και διοικητικά αυτοτελή και δεν θα υπάγονται σε κανένα Υπουργείο.

«Πρόκειται για πολιτικά και διοικητικά αυτοτελή Υφυπουργεία, (οι προϊστάμενων των οποίων) διορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, των οποίων οι πολιτικοί προϊστάμενοι θα έχουν την εξουσιοδότηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πολιτική εποπτεία και οριζόντιων πολιτικών, αλλά και χάραξης πολιτικής που αφορά τους δύο αυτούς πολύ σημαντικούς τομείς της οικονομίας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι, αυτά τα νομοσχέδια συνοδεύονται και με ένα πλαίσιο στρατηγικής, αφού σε λίγες μέρες τελειώνει μια μεγάλη στρατηγική που αφορά τον τουριστικό τομέα, που αφορά τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, την οποία αυτό το Υφυπουργείο Τουρισμού θα κληθεί μαζί με τον Υφυπουργό, να υλοποιήσουν. «Είναι πολύ σημαντικά θέματα, φαίνεται η πολύ μεγάλη προοπτική που υπάρχει για τον τουρισμό», ανέφερε.

Παράλληλα, πρόσθεσε, διεξάγεται αυτή τη στιγμή άλλη στρατηγική μελέτη που αφορά την πολιτική για τη ναυτιλία, με διευρυμένες αρμοδιότητες, με πιο πολλά οριζόντια θέματα.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα θεσμικό κενό διακυβέρνησης σε αυτούς τους τομείς πολιτικής. Απλώς ενδεικτικά να αναφέρω ότι η Κύπρος είναι η μόνο χώρα από τις ανταγωνιστικές της εντός ΕΕ που δεν έχει αρμόδιο Υπουργό με κύρια προτεραιότητα του τον τουρισμό», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι εμπειρογνώμονες και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το Διεθνές Νομισματικό και από την ΤΗR που διεξάγει τη μελέτη, έχουν επισημάνει την αδυναμία του πλαισίου διακυβέρνησης στο τουριστικό προϊόν.

Στα σκαριά και το Υφυπουργείο Ανάπτυξης
---------------------------------------------
Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται προς το τέλος της διαβούλευσης για τη δημιουργία του υφυπουργείου Ανάπτυξης και εντός του 2016 αναμένεται να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο.

Ερωτηθείς για τους σχεδιασμούς για το Υφυπουργείο Ανάπτυξης, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «θα προχωρήσουν, απλώς ακόμα δεν έχει τελειώσει η διαβούλευση, είμαστε προς το τέλος της διαβούλευσης μαζί και με τους αρμόδιους φορείς. Έτσι θα ακολουθήσει και αυτό. Εντός του 2016 αναμένεται να κατατεθεί και αυτό το νομοσχέδιο».

Ξεκαθαρίζοντας ότι κανένα από τα υφυπουργεία δεν υπάγεται σε κανένα υπουργείο, ανέφερε ότι ενδεχομένως αυτό να δημιουργούσε περισσότερες στρεβλώσεις, περισσότερες αλληλοεπικαλύψεις.

«Είναι υφυπουργεία στα οποία οι Υφυπουργοί διορίζονται από τον Πρόεδρο, είναι στο μοντέλο του Υφυπουργού παρά των Προέδρω, για να έχουν ακριβώς αυτή την ευελιξία και αυτή τη διοικητική και πολιτική αυτοτέλεια που να μπορούν και να χαράξουν και να να παρακολουθήσουν την εφαρμογή μιας πολιτικής χωρίς την παρεμβολή τρίτων», είπε.

Επεσήμανε παράλληλα ότι η Κύπρος, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι η χώρα με το λιγότερο αριθμό πολιτικού προσωπικού, για αυτό αναγκάζεται ένας Υπουργός, ο οποίος είναι κατά κύριο λόγο Υπουργός Ενέργειας να είναι Υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας, Τουρισμού, Εμπορίου, Επιχειρηματικότητας, κάτι που αποτελεί μια στρέβλωση.

«Και έχουν παρουσιαστεί προβλήματα ανταγωνιστικότητας στον τουρισμό τα τελευταία 15-20 χρόνια. Και είναι ‘με νύχια και με δόντια’ που με τις προσπάθειες όλων των υπουργείων και με μια πολύ συγκροτημένη πολιτική της Κυβέρνησης καταφέραμε να φτάσουμε στις αφίξεις των 3 εκ φέτος», είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι η προοπτική και όσον αφορά τις αφίξεις και όσον αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα που αφήνουν οι τουρίστες και όσον αφορά τη διαφοροποίηση είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη, κάτι που όπως είπε θα καταδείξει και η μελέτη, η οποία θα παρουσιαστεί με πάσα διαφάνεια τις επόμενες εβδομάδες.

Ερωτηθείς γιατί να συσταθούν υφυπουργεία και όχι υπουργεία, απάντησε ότι υπάρχουν συνταγματικά κωλύματα.

Μετεξέλιξη του ΚΟΤ
-------------------
Αυτή τη στιγμή προτείνουμε τη μετεξέλιξη του ΚΟΤ σε Υφυπουργείο, με πολιτικό προϊστάμενο και όχι με Διοικητικό Συμβούλιο, ανέφερε ο κ. Πετρίδης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη μετεξέλιξη του ΚΟΤ, ανέφερε ότι «θα μετεξελιχθεί σε υφυπουργείο και θα υπάρχει ένας πολιτικός προϊστάμενος που θα είναι ο Υφυπουργός Τουρισμού. Πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρχει Διοικητικό Συμβούλιο, για να μη δημιουργούνται αλληλοεπικαλύψεις και προβλήματα συντονισμού και άλλες στρεβλώσεις διακυβέρνησης.

«Ο ίδιος ο ΚΟΤ θα πρέπει να αναδιοργανωθεί, είναι κάτι που το συζητήσαμε ήδη και με τους ίδιους, με μια νέα δομή, σε ένα νέο πλαίσιο και με διευρυμένες αρμοδιότητες. Αλλά την ουσιαστική αναδιάρθρωση του ΚΟΤ θα τη δούμε συν τω χρόνω, ήδη έχουμε κάνει την προεργασία μας αλλά επείγει να περάσει νομοθετικά το πλαίσιο, το οποίο θα μπορεί να μας επιτρέψει να προχωρήσουμε και στην αναδιοργάνωση», είπε.

Πρόσθεσε ότι δεν δημιουργούνται νέες δομές, αντίθετα «νοικοκυρεύουμε το πράγμα». Το υφυπουργείο, είπε, θα είναι αναδιοργανωμένο με διαφορετικές αρμοδιότητες, ενδεχομένως και με κάποιες αλλαγές όσον αφορά κάποια υποστήριξη από προσωπικό και από άλλες υπηρεσίες που υπάρχουν διάσπαρτες υπηρεσίες αυτή τη στιγμή που ασχολούνται με θέματα τουρισμού, και χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο.

Κληθείς να πει αν ο «Τουρισμός» θα αφαιρεθεί από την ονομασία του αρμόδιου σήμερα Υπουργείου, ο κ. Πετρίδης είπε ότι πλέον «το Υπουργείο θα είναι Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας».

Τέλος, σε ερώτηση σε σχέση με τις εξελίξεις για το Κυπριακό και τη δημιουργία των υφυπουργείων ο κ. Πετρίδης είπε ότι «όλες οι δομές που κάνουμε είναι χρήσιμες και για την επόμενη μέρα», προσθέτοντας ότι δεν θα επεκταθεί γιατί τα θέματα της διακυβέρνησης συζητούνται σε άλλο επίπεδο.