Αποκαλυπτική έρευνα Γενικού Ελεγκτή! Πάρτι εκατομμυρίων ευρώ στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή

Αποκαλυπτική έρευνα Γενικού Ελεγκτή! Πάρτι εκατομμυρίων ευρώ στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή

Κόλαφο για το εκτελεστικό συμβούλιο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής αποτελεί η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αναφορικά με τους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης του 2009, αλλά και για ενέργειες της ΚΟΕ των τελευταίων τριών χρόνων.

Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας αποκαλύπτει δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν χωρίς εγκρίσεις και αιτιολογήσεις, πολυάριθμες απευθείας αναθέσεις, ελλιπείς διαδικασίες προσφορών με σύγκρουση συμφερόντων, προσλήψεις χωρίς προκηρύξεις και αλόγιστες σπατάλες από το 2009 μέχρι και σήμερα.

Η εμμονή της ΚΟΕ να καλύψει το κράτος το έλλειμμα €685.487 το οποίο προέκυψε από τους Αγώνες Μικρών Κρατών της Ευρώπης του 2009, που πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο, οδήγησε τον Απρίλιο του 2015 στην έναρξη έρευνας από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, η οποία παραδόθηκε στην ΚΟΕ στις αρχές της εβδομάδας.

Ατασθαλίες και αλόγιστες σπατάλες

Στην έκθεσή του ο Γενικός Ελεγκτής καταγράφει έναν ατέλειωτο κατάλογο ατασθαλιών και αλόγιστων σπαταλών από πλευράς ΚΟΕ και εισηγείται να μην καλυφθεί το έλλειμμα, αφού αφορά μη εγκεκριμένες δαπάνες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Πολίτη», στα ευρήματα της έρευνας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας περιλαμβάνονται μη αιτιολογημένες δαπάνες ύψους €705.720, πληρωμές για δέκα προμήθειες με απευθείας αναθέσεις χωρίς προηγούμενη προκήρυξη προσφορών ύψους €434.436 και δαπάνες οι οποίες ακολούθησαν επτά ελλιπείς διαδικασίες προσφορών ύψους €1.944.404. Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο τους ΑΜΚΕ του 2009!

Εκτός από την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή αποκαλύπτει ότι η κρατική χορηγία, που λαμβάνει κάθε χρόνο η ΚΟΕ, υπερκαλύπτει τα κόστη της λειτουργίας της, διαπίστωση η οποία, σύμφωνα με τον «Πολίτη», θα μπορούσε να εξηγήσει το γεγονός ότι όλες οι αποστολές της ΚΟΕ στο εξωτερικό είναι πολυάριθμες.

Στελέχωση με συγγενείς και ημετέρους

Η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπιστώνει σύγκρουση συμφερόντων και στη στελέχωση της ΚΟΕ, με προσλήψεις συγγενών και ημετέρων με αδιαφανείς διαδικασίες. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις πρόσληψης του αδερφού του ολυμπιονίκη Απόστολου Παρέλλη, ως συνεργάτη για διαχείριση και συντήρηση του Ολυμπιακού Μεγάρου, καθώς και του δημοσιογράφου Νίκου Σοφιόπουλου, που εντάχθηκε το 2013 στο μόνιμο προσωπικό της ΚΟΕ, χωρίς να προηγηθεί δημόσια προκήρυξη για τη θέση.

Σκανδαλώδης είναι και η ανέλιξη της Διευθύντριας της ΚΟΕ, Όλγας Πιπερίδου, που αποσπάστηκε το 1997 από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και στο πλαίσιο της υπηρεσίας της στην ΚΟΕ έλαβε μέσα σε 12 χρόνια έξι αναβαθμίσεις, από την κλίμακα Α8 στην κλίμακα Α14.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του κ. Μιχαηλίδη, ο φάκελος της κ. Πιπερίδου δεν περιέχει βιογραφικό των προσόντων της μέχρι και σήμερα, ενώ καμία από τις θέσεις τις οποίες κάλυψε στα σχεδόν 20 χρόνια της υπηρεσίας της στην ΚΟΕ δεν είχε προκηρυχθεί.