Εκατοντάδες εκατομμύρια το κόστος της διαφθοράς στην Κύπρο! - Ο πολίτης πληρώνει τα σπασμένα

Εκατοντάδες εκατομμύρια το κόστος της διαφθοράς στην Κύπρο! - Ο πολίτης πληρώνει τα σπασμένα

Στα €150 εκατ. τον χρόνο εκτιμάται στατιστικά το κόστος της διαφθοράς στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αλλά στην πράξη το κόστος είναι μεγαλύτερο.

Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται από το γεγονός ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση το κόστος της διαφθοράς υπολογίζεται στα €120 δισ., και εάν ληφθεί υπόψη πως η Κύπρος έχει το 1,3 τοις χιλίοις του ΑΕΠ της ΕΕ, τότε το κόστος υπολογίζεται στα €150 εκατ.

Τα πιο πάνω αναφέρθηκαν σε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής κατά την εξέταση του προϋπολογισμού της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το 2017.

Στο επίκεντρο βρέθηκε το θέμα της διενέργειας διαχειριστικού ελέγχου από την Υπηρεσία στον Συνεργατισμό. Ο κ. Μιχαηλίδης υπέδειξε πως δεν μπορεί να θεωρείται πολιτική παρέμβαση στον τρόπο που λειτουργεί μια κρατική υπηρεσία ο έλεγχος από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Είπε επίσης πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα μπορούσε επίσημα να θεωρεί παρέμβαση το ότι ελέγχεται μια κρατική επιχείρηση. Υπέδειξε πως ο διαχειριστικός έλεγχος γίνεται εκ των υστέρων και δεν μπορεί να ερμηνευθεί από οποιονδήποτε ως παρέμβαση.

Να μη μετατραπεί σε κρατικό τμήμα ο Συνεργατισμός

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε και στους ελέγχους που διενεργούν ελεγκτικές υπηρεσίες σε κρατικές τράπεζες στη Γερμανία, στη Γαλλία, στη Σλοβενία και στην Πορτογαλία, όπου τράπεζα περιήλθε στο κράτος ύστερα από διαχωρισμό της σε καλή και κακή και τη χρηματοδότησή της με €4 δισ.

Επανέλαβε πως ο Συνεργατισμός δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε κρατικό τμήμα, κακίζοντας για άλλη μια φορά τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν για διάφορες προσλήψεις. Όπως είπε, δεν είναι υγιής εμπορική πρακτική να προσλαμβάνονται πρόσωπα χωρίς προκήρυξη θέσεων και χωρίς την υποβολή αιτήσεων.

Κατά τη συζήτηση δεν έλειψε και η αντιπαράθεση με το γάντι μεταξύ του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, και του Γενικού Ελεγκτή. Ο κ. Νεοφύτου διερωτήθηκε κατά πόσον μπορεί ο Γενικός Ελεγκτής να χαρακτηρίζει μια καθόλα νόμιμη πρόταση νόμου ως πισωγύρισμα, επισημαίνοντας πως αυτή η θέση προσβάλει το εκλελεγμένο νομοθετικό σώμα.

Η απάντηση του κ. Μιχαηλίδη ήταν πως έχει δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του, επαναλαμβάνοντας πως είναι σεβαστή η όποια απόφαση της Βουλής αλλά είναι πισωγύρισμα.

Ο Γενικός Ελεγκτής, απαντώντας στις αιχμές για την πρακτική της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να δίνει τα πορίσματά της στη δημοσιότητα, ανέφερε πως η δημοσιότητα είναι εργαλείο για εκπλήρωση της αποστολής της Υπηρεσίας.

Ανέφερε, μάλιστα, πως η Ελεγκτική Υπηρεσία του Ισραήλ, εκτός από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει μέχρι και κανάλι στο YouTube για να δημοσιοποιεί τις αποφάσεις της.

Αντιδρώντας στο σχόλιο του κ. Μιχαηλίδη, η Ειρήνη Χαραλαμπίδου σημείωσε πως δεν σηκώνει η Κύπρος το κανάλι στο YouTube, ενώ χαριτολογώντας ο Αβέρωφ Νεοφύτου, υπέδειξε πως υπάρχουν πολλές συχνότητες στην Κύπρο.

Ο Γενικός Ελεγκτής, πάντως, καθησύχασε τους πάντες διαβεβαιώνοντας ότι δεν είναι στους σχεδιασμούς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η δημιουργία καναλιού.

Πηγή: εφ. «Φιλελεύθερος»/Ελευθερία Παϊζάνου