Καλπάζει ο τουρισμός στην Κύπρο - Ενθαρρυντικά τα στοιχεία του ΚΟΤ

Καλπάζει ο τουρισμός στην Κύπρο - Ενθαρρυντικά τα στοιχεία του ΚΟΤ

Με αφορμή τα τελευταία τουριστικά έσοδα Σεπτεμβρίου 2016, τα οποία δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού αποτιμά τα αποτελέσματα για το 2016, σε σύγκριση με προηγούμενα έτη, ως θετικά, τόσο σε σχέση με τις αφίξεις περιηγητών, όσο και με τα τουριστικά έσοδα.

Όπως αναφέρει ο ΚΟΤ σε σχετική ανακοίνωση, οι αφίξεις Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2016 σημειώνουν σημαντική αύξηση 27,6% σε σύγκριση με τις αφίξεις περιηγητών Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2014, ενώ ακόμα πιο θετική είναι η αύξηση που καταγράφεται συγκριτικά με τις αφίξεις Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2009, η οποία ανέρχεται σε 49,1%.

Παράλληλα, τα έσοδα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016 είναι αυξημένα κατά 15,6% σε τιμές αγοράς, σε σχέση με τους πρώτους εννέα μήνες του 2014, γεγονός που κρίνεται ως σημαντικό, με δεδομένο τον αρνητικό πληθωρισμό που σημειώνεται στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Συγκριτικά με την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2009, τα τουριστικά έσοδα 2016 σημειώνουν αύξηση 59,1%.

Αξίζει ακόμα να σημειωθούν οι θετικές επιδόσεις του τουρισμού στην Κύπρο κατά τα τελευταία έτη, συγκρινόμενες με τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες επιδόσεις. Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι την περίοδο 2014 - 2016, οι αφίξεις σε χώρες της Ευρώπης έχουν αυξηθεί κατά 7,4%, και παγκοσμίως κατά 8,8%, μεταβολές πολύ χαμηλότερες από την αύξηση κατά 27,6% που σημειώθηκε στις αφίξεις στην Κύπρο.

Για την περίοδο 2009-2016, η συνολική αύξηση στις αφίξεις της Κύπρου έφτασε το 49.1%, ξεπερνώντας τις επιδόσεις τόσο ευρωπαϊκών, όσο και παγκόσμιων προορισμών που ήταν 35,3% και 40% αντίστοιχα.

Στην ανακοίνωση του ΚΟΤ επισημαίνεται ότι «με το 2017 να βρίσκεται πλέον μόνο ένα μήνα μακριά, θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες όλων για συμβολή σε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, για το καλό της οικονομίας και του τόπου».

Ιδιαίτερα προσοχή εφίσταται προκειμένου να αποφευχθεί είτε εφησυχασμός, είτε χαλάρωση και να αντιμετωπιστούν δυναμικά και αποφασιστικά σημαντικά εσωτερικά ζητήματα όπως θέματα καλαισθησίας, παράνομων επεμβάσεων στις προσόψεις των κτιρίων, θέματα ηχορύπανσης, θέματα δομημένου περιβάλλοντος όπως η έλλειψη αισθητικής, αλλά και θέματα κραχτισμού, αισχροκέρδειας, καθαριότητας και ευταξίας.

«Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια βελτίωσης σε θέματα μεταφορών και συγκοινωνιών», καταλήγει η ανακοίνωση.