ΚΥΠΡΟΣ: Ανησυχία των τουριστικών φορέων παρά την αύξηση των αφίξεων - Τι φοβάται η τουριστική αγορά

ΚΥΠΡΟΣ: Ανησυχία των τουριστικών φορέων παρά την αύξηση των αφίξεων - Τι φοβάται η τουριστική αγορά

Την ανησυχία τους για το γεγονός ότι το τουριστικό προϊόν της Κύπρου δεν άλλαξε τα τελευταία χρόνια, εκφράζουν οι τουριστικοί φορείς του νησιού.

Πιο συγκεκριμένα, οι παράγοντες της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας φέρονται προβληματισμένοι και ανήσυχοι για την εξάρτηση και την προσκόλληση της Κύπρου σε περιορισμένες αγορές, καθώς μόλις πέντε χώρες καλύπτουν το 79% των συνολικών τουριστικών αφίξεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», παρά τους αυξημένους αριθμούς αφίξεων τουριστών κατά το 2016, οι αγορές που τροφοδοτούν την Κύπρο είναι σταθερές. Βρετανία, Ρωσία, Ελλάδα, Γερμανία και Ισραήλ αποτελούν διαχρονικά τους μεγαλύτερους αιμοδότες του κυπριακού τουρισμού.

Βάσει τον στοιχείων που παρατίθενται στο ρεπορτάζ, κατά το 2016 έφθασαν από το Ηνωμένο Βασίλειο συνολικά 1.015.347 τουρίστες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 38,9% των συνολικών αφίξεων, καταδεικνύοντας ξεκάθαρα τη σημαντικότητα της βρετανικής αγοράς.

Παράλληλα, συνεχής αύξηση παρατηρείται στις αφίξεις από τη ρωσική αγορά, λόγω και των πολιτικών αναταραχών σε Τουρκία και Αίγυπτο. Κατά το 2016 έφτασαν από τη Ρωσία συνολικά 781.634 ταξιδιώτες.

Με οριακές διαφορές, άλλες τρεις χώρες συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα των σημαντικότερων αγορών για τον κυπριακό τουρισμό. Ελλάδα, Γερμανία και Ισραήλ αποτελούν τις τρεις αγορές, που έπονται των πρώτων, σε σχέση με τους επισκέπτες τους οποίους στέλνουν στην Κύπρο.

Το ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου» κάνει λόγο για 160.254 τουρίστες από την Ελλάδα, 124.030 από τη Γερμανία και 133.875 από το Ισραήλ, που επισκέφθηκαν την Κύπρο κατά το 2016., σημειώνοντας ότι ειδικά οι αφίξεις από το Ισραήλ παρουσιάζουν αύξηση κατά 240% σε σύγκριση με τις αφίξεις προ πενταετίας.