ΑΥΞΗΣΕΙΣ στους λογαριασμούς της ΑΗΚ: Πότε ξεκινούν και πόσο θα μας επιβαρύνουν

ΑΥΞΗΣΕΙΣ στους λογαριασμούς της ΑΗΚ: Πότε ξεκινούν και πόσο θα μας επιβαρύνουν

Συνάντηση είχαν ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, και ο Πρόεδρος της Αρχής Ηλεκτρισμού, Αντρέας Μαραγκός, προκειμένου να εξετάσουν τα προβλήματα που προέκυψαν σε σχέση με τις νέες διατιμήσεις της ΑΗΚ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», Γιώργος Λακκοτρύπης και Αντρέας Μαραγκός, παρουσία και του νέου αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της Αρχής, έδωσαν οδηγίες να εξεταστεί η δυνατότητα ικανοποιητικής μεταβατικής περιόδου, χωρίς αυξήσεις στη διατίμηση, και μετέπειτα εφαρμογή των ελάχιστων δυνατών αυξήσεων.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να προωθηθούν τρόποι ώστε να μην υπάρξει αύξηση ούτε στις διατιμήσεις ηλεκτρισμού για τις γεωργικές αντλίες νερού, η οποία στο σχέδιο νέων διατιμήσεων της ΑΗΚ έχει προβλεφθεί στο 6%.

Ωστόσο, τα πυρά των καταναλωτών κατά τη δημόσια διαβούλευση συγκέντρωσε η υπολογιζόμενη αύξηση κατά 42% στο κόστος χρήσης των θερμοσυσσωρευτών.

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», η ΑΗΚ απαντά εξ αρχής ότι εφόσον η βάση των νέων διατιμήσεων είναι ο καθένας να πληρώνει το κόστος του ηλεκτρισμού την ώρα που τον καταναλώνει, τότε είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων αν και πώς θα επιδοτηθούν κάποιες διατιμήσεις, αφού κάποιος θα πρέπει να πληρώνει τη διαφορά.

Ωστόσο, κατά τη συνάντηση του Υπουργού Ενέργειας με τον Πρόεδρο της ΑΗΚ, συμφωνήθηκε να εξεταστεί μέσω των εμπειρογνωμόνων της Αρχής το ενδεχόμενο να μην επιβληθεί για ένα ικανοποιητικό μεταβατικό διάστημα η αύξηση του 42%, κατά τη διάρκεια του οποίου θα μελετηθούν διάφορα εναλλακτικά σενάρια.

Όσον αφορά στις γεωργικές αντλίες νερού, συμφωνήθηκε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει αύξηση, ενώ επειδή πρόκειται για πολύ μικρή κατανάλωση επί του συνόλου, με βάση και τη μελέτη των εμπειρογνωμόνων της ΑΗΚ, ο ημικρατικός οργανισμός μπορεί εύκολα να απορροφήσει τη διαφορά εσόδων, που θα έφερνε η αύξηση του 6%.

Υπενθυμίζεται ότι τα όσα συμφώνησαν οι κ.κ. Λακκοτρύπης και Μαραγκός θα πρέπει να εγκριθούν και από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προς την οποία θα υποβληθεί σχετική πρόταση όταν ολοκληρωθεί η μελέτη από πλευράς της Αρχής.