Στα μαχαίρια Αβέρωφ και Οδυσσέας – Τον πυροβολεί και ο Χάσικος - Τι απαντά ο Γενικός Ελεγκτής

Στα μαχαίρια Αβέρωφ και Οδυσσέας – Τον πυροβολεί και ο Χάσικος - Τι απαντά ο Γενικός Ελεγκτής

Βαθαίνει η ρήξη μεταξύ κυβέρνησης, ΔΗΣΥ και Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, που διαβλέπει προσπάθεια κηδεμόνευσής του.

Ενημέρωση για το καθεστώς λειτουργίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τη θητεία των Γενικών Ελεγκτών ζήτησε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης.

Ο Γραμματέας της Επιτροπής ζήτησε από τον Γενικό Ελεγκτή να ερευνήσει και να ενημερώσει τα μέλη της για το καθεστώς λειτουργίας τού αντίστοιχου θεσμού της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το χρονικό διάστημα διορισμού του αντίστοιχου προσώπου ή οργάνου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης χαρακτήρισε απόλυτα ικανοποιητικό το μοντέλο λειτουργίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, τονίζοντας ότι θεωρεί λανθασμένη την οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του, αφού –όπως είπε– δεν συνάδει με τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απόλυτα ικανοποιητικό το μοντέλο λειτουργίας

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ σχετικά με το θέμα που προέκυψε ύστερα από δημοσιεύματα για τα όσα του ζητά η Βουλή, αναφορικά με τα μοντέλα λειτουργίας, που εφαρμόζουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι «το μοντέλο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που εφαρμόζεται στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι κλείνει σχεδόν 60 χρόνια ζωής, είναι απόλυτα ικανοποιητικό και συνάδει με ανάλογες βέλτιστες πρακτικές πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς εφαρμόζεται σε 12 χώρες περιλαμβανομένης και της Κύπρου».

Όπως διευκρίνισε, στις χώρες που επικρατεί διαφορετικό μοντέλο, ως επί το πλείστον πρόκειται για υπηρεσίες που έχουν τη μορφή δικαστηρίου. «Ο τομέας στον οποίο το μοντέλο της Κύπρου υστερεί είναι η οικονομική ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία είναι διασφαλισμένη στις 23 από τις 28 χώρες της ΕΕ, όχι όμως στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Η οικονομική ανεξαρτησία, είπε, μεταφράζεται σε απευθείας κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Ο κ. Μιχαηλίδης υπενθύμισε ότι αυτό ένα θέμα το οποίο περιλαμβάνεται ως ρητή υποχρέωση της Δημοκρατίας στο μνημόνιο, που όμως δεν προωθείται παρά τις συνεχείς εκκλήσεις ακόμη και της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής.

Λανθασμένη οποιαδήποτε ανακίνηση του θέματος

Σε ερώτηση αν η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει εκλάβει τις πληροφορίες που της ζήτησε η Επιτροπή Οικονομικών ως προσπάθεια αλλαγής του μοντέλου διακυβέρνησης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι είναι γνωστό ότι το μοντέλο λειτουργίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας καθορίζεται ρητά στο Σύνταγμα.

«Και συνεπώς θεωρούμε λανθασμένη οποιαδήποτε ανακίνηση του θέματος αυτού ειδικά, αφού φαίνεται να συνάδει και με βέλτιστες πρακτικές», είπε ο κ. Μιχαηλίδης, προσθέτοντας πως ο λόγος για τον οποίο η Υπηρεσία μας αρνήθηκε τη διεξαγωγή μελέτης είναι γιατί αυτό θα συνεπαγόταν αλληλογραφία με άλλες 27 Υπηρεσίες, για ένα θέμα το οποίο θεωρούμε ότι δεν έπρεπε να θεωρείται καν ανοικτό.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αρνούμενος να καταθέσει στην Επιτροπή επικαιροποιημένα στοιχεία, παρέπεμψε τα μέλη της σε βιβλίο, που εξέδωσε το 2005 η Ελεγκτική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, στο οποίο καταγράφονταν ο τρόπος λειτουργίας του αντίστοιχου θεσμού στα 25 (τότε) κράτη-μέλη της ΕΕ.

Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη το μοντέλο της Κύπρου, δηλαδή Ελεγκτική Υπηρεσία της οποίας ηγείται Γενικός Ελεγκτής ή Πρόεδρος, ακολουθούν άλλες 11 χώρες (Ουγγαρία, Μάλτα, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία και Εσθονία).

Σε όλες τις παραπάνω χώρες, πλην της Πολωνίας, οι αποφάσεις για τις ελεγκτικές δραστηριότητες της Υπηρεσίας λαμβάνονται αποκλειστικά από τον Γενικό Ελεγκτή ή τον Πρόεδρο, όπως δηλαδή συμβαίνει και στην Κύπρο.

Σε έξι χώρες υπάρχει Ελεγκτικό Συνέδριο υπό τη μορφή Δικαστηρίου (Γαλλία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα) και σε πέντε χώρες υπάρχει Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά όχι υπό τη μορφή Δικαστηρίου (Ολλανδία, Γερμανία, Σλοβακία, Τσεχία και Λουξεμβούργο).

Ένα πολυπλοκότερο μοντέλο ελέγχου έχουν υιοθετήσει η Αυστρία και η Σλοβενία.

Από 5ετής μέχρι και ισόβια η θητεία

Στην ίδια μελέτη καταγράφεται ότι από τις 11 χώρες, που ακολουθούν το μοντέλο της Κύπρου, μέχρι αφυπηρετήσεως είναι η θητεία του Γενικού Ελεγκτή στην Πολωνία, την Ιρλανδία, τη Λετονία, την Λιθουανία και τη Δανία, ενώ στις υπόλοιπες έξι χώρες η θητεία του Γενικού Ελεγκτή κυμαίνεται από 5 μέχρι 12 έτη, στις περισσότερες με δικαίωμα ανανέωσης.

Όσον αφορά στο διορισμό του Γενικού Ελεγκτή, σε έξι χώρες διορίζεται από το Κοινοβούλιο, σε δύο χώρες διορίζεται ή εγκρίνεται από το Κοινοβούλιο με πλειοψηφία 2/3, σε τρεις χώρες διορίζεται από τον Πρόεδρο, σε δύο χώρες από το Υπουργικό Συμβούλιο, σε τέσσερις χώρες απαιτείται συναπόφαση της Κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου και στις υπόλοιπες χώρες ακολουθούνται άλλα μοντέλα.

Στην Κύπρο, το μοντέλο διορισμού του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας ορίζεται στο άρθρο 115 του Συντάγματος. Σύμφωνα με αυτό, ο Ελεγκτής είναι μόνιμος δημόσιος υπάλληλος, που σημαίνει ότι αφυπηρετεί όπως και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι, στο 65ο έτος της ηλικίας του.

Πυρά Χάσικου κατά Οδυσσέα για Κοφίνου

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πολίτης», ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, εξαπολύει επίθεση στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αφήνοντας σαφείς υπόνοιες για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων στην υπόθεση του Σφαγείου της Κοφίνου.

«Στο Σφαγείο Κοφίνου η Δημοκρατία έφαγε εκατομμύρια σε μια κατάσταση αχρείαστη και ζημιογόνα. Πήραμε την απόφαση και το κλείσαμε» ανέφερε ο κ. Χάσικος, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο «και σταμάτησε η πληγή και είχαμε αυτό το περιουσιακό στοιχείο. Το σφαγείο».

Στη συνέχεια της συνέντευξής του, ο Υπουργός Εσωτερικών αποκαλύπτει ότι «είπαμε ως κυβέρνηση είτε να το πουλήσουμε είτε να το ενοικιάσουμε. Και εκεί είχαμε διαφωνίες με τον Γενικό Ελεγκτή και με τον έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων και σταμάτησαν και αυτή τη διαδικασία».

Υπήρχαν ιδιωτικά συμφέροντα

Ο Σωκράτης Χάσικος επιτέθηκε συγκαλυμμένα προς τον Γενικό Ελεγκτή, αναφέροντας ότι «πίσω υπήρχαν άλλα συμφέροντα. Ιδιωτών. Δεν λέω ότι ο Γενικός Ελεγκτής εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των ιδιωτών. Αλλά υπήρχαν συμφέροντα ανταγωνιστών. Ο Γενικός Εισαγγελέας τα ξέρει όλα αυτά. Είναι τεκμηριωμένα ενώπιόν του».

«Ας μην απαντούσε για τον Γενικό Ελεγκτή, ας απαντούσε τουλάχιστον για το θέμα των συμφερόντων γύρω από το σφαγείο. Μες στα έγγραφα που του κατέθεσα είναι και αυτό το θέμα για τη σχέση ανώτατου ανεξάρτητου κυβερνητικού αξιωματούχου και η εμπλοκή του σε όλη αυτή την ιστορία», καταλήγει στη συνέντευξή του ο κ. Χάσικος.

Αναφορικά με τη γνωμάτευση για το εύρος εξουσιών του Γενικού Ελεγκτή, ο κ. Χάσικος δηλώνει ότι «βρίσκεται ακόμα ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα παραπάνω από ένα χρόνο», για να συμπληρώσει ότι πρόκειται για «πολύ σοβαρή υπόθεση» που «θέλει πολλή μελέτη και άπτεται κορυφαίου συνταγματικού και θεσμικού ζητήματος».

Δόξα τω Θεώ τσακώθηκε με όλους

Σύμφωνα με τον υπουργό, «δεν είναι γνωμάτευση κατά πόσον υπάρχει ασυμβίβαστο ή όχι για κάποιον που διορίσαμε στο Διοικητικό Συμβούλιο ημικρατικού οργανισμού. Καταλαβαίνω τη σοβαρότητα του θέματος, πόσω μάλλον ο Γενικός Εισαγγελέας. Αλλά η ουσία είναι μία. Δεν έχουμε απάντηση ακόμα».

«Εγώ έβαλα τη βάση, όταν οι άλλοι γελούσαν. Ώσπου τον βρήκαν μπροστά τους», ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών στον «Πολίτη», και συνέχισε: «Δόξα τω Θεώ τσακώθηκε με όλους. Πάντως δεν έχω πρόβλημα με τον Γενικό Ελεγκτή. Οι σχέσεις μας είναι άριστες. Μέσα από τις συγκρούσεις επήλθε ηρεμία και λειτούργησε το καθείς εφ' ω ετάχθη».