Χιλιάδες ευρώ θα στοιχίσει η αφαίρεση αμιάντων στο κτίριο του ΡΙΚ

Χιλιάδες ευρώ θα στοιχίσει η αφαίρεση αμιάντων στο κτίριο του ΡΙΚ

Την προσθήκη ποσού €82.000 στον προϋπολογισμό του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) για το 2017, το οποίο θα καλυφθεί από εξοικονομήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, για την πλήρη αφαίρεση φύλλων αμιάντου από τις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΡΙΚ εντός του 2017, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο Πρόεδρος του ΡΙΚ Θανάσης Τσώκος είπε ότι στον αρχικό προϋπολογισμό του Ιδρύματος για το 2017 υπήρχε ποσό €20.000 για αυτό τον σκοπό αλλά λόγω της επιθυμίας της Βουλής, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργικού Συμβουλίου για τάχιστη μετακίνηση των αμιάντων, έχει εξευρεθεί ποσό €82.000 από εξοικονομήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή όσον αφορά την επιλογή για τη θέση του Γενικού Διευθυντή του ΡΙΚ, ο κ. Τσώκος είπε ότι έχει επιλεγεί ο Μιχάλης Μαραθεύτης και έχει προωθηθεί η σχετική απόφαση του ΔΣ του ΡΙΚ μαζί με τον αριθμό των αιτήσεων που έχουν υποβάλει αίτηση στο Υπουργικό Συμβουλίου και “αναμένουμε την επικύρωση” του διορισμού.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι το ΑΚΕΛ επανέφερε τη θέση με το θέμα των νομικών συμβούλων σε ημικρατικούς οργανισμούς και άλλους δημόσιους οργανισμούς και πρόσθεσε ότι “και στο ΡΙΚ έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει νομικός σύμβουλος το ίδιο γραφείο από το 1957 όπως είχε διαπιστωθεί με ερώτηση του ΑΚΕΛ και για την ΑΗΚ όπου το ίδιο γραφείο παρέχει νομικές συμβουλές από το 1952”.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι “ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου ανέλαβε την πρωτοβουλία να ετοιμαστεί εκ μέρους της Επιτροπής σχετική πρόταση νόμου για να διευθετείται αυτό το σημαντικό ζήτημα”.

“Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τις σχέσεις εξάρτησης και ενδεχόμενης διαπλοκής μπορεί να δημιουργηθούν όταν υπάρχει μια μακρόχρονη συνεργασία που πάει πίσω πολλές δεκαετίες με ένα ημικρατικό οργανισμό”, πρόσθεσε.