ΚΥΠΡΟΣ: Έρχονται μειώσεις στο ρεύμα- Από πότε «ανακουφίζονται» οι καταναλωτές

ΚΥΠΡΟΣ: Έρχονται μειώσεις στο ρεύμα- Από πότε «ανακουφίζονται» οι καταναλωτές

Πιο φθηνό ρεύμα στην Κύπρο από την ΑΗΚ.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, αισθητές μειώσεις στους λογαριασμούς της ΑΗΚ ξεκινούν από την 1η Σεπτεμβρίου για την καταπληκτική πλειονότητα των νοικοκυριών της ελεύθερης Κύπρου, λόγω της ριζοσπαστικής διαφοροποίησης των διατιμήσεων, ενώ ιδιαίτερα σημαντικές φαίνεται πως θα είναι οι μειώσεις στην πλειονότητα των βιομηχανικών και εμπορικών μονάδων.

Διαβάστε επίσης:

Δεν αυξάνεται το όριο ταχύτητας στα 120 χλμ- Ποια δικαιολογία δίνει η Αστυνομία για να μην αυξηθεί

Παραιτήθηκε ο δικηγόρος του Χρήστου Ορφανίδη – Αναβολή της ποινής του

Η ΑΗΚ έδωσε στη δημοσιότητα και τους αριθμούς, δηλαδή τα ποσά στις νέες διατιμήσεις, που δείχνουν, ειδικότερα σε σχέση με τα νοικοκυριά, αυτό που προ εξαμήνου είχαν ανακοινώσει ΑΗΚ και Ρυθμιστής Ενέργειας.

Μειώσεις, δηλαδή, που ξεκινούν από το 3% και φτάνουν στο 7% για πιο ενεργοβόρα σπίτια. Η «μέση τάξη» των νοικοκυριών θα δει με τις νέες διατιμήσεις με τις οποίες θα χρεώνεται η κατανάλωση ηλεκτρισμού από την Παρασκευή, έκπτωση της τάξης του 5%.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, στην περίπτωση ενός νοικοκυριού με διμηνιαία κατανάλωση της τάξης των 600 κιλοβατώρων, ο διμηνιαίος λογαριασμός που είναι περίπου €108, με τις διατιμήσεις που θα ισχύουν από την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου, ο λογαριασμός που θα λάβει τον Νοέμβριο για την κατανάλωση του προηγούμενου διμήνου θα είναι περίπου €104, δηλαδή θα έχει μείωση κόστους της τάξης του 3,2% στον τελικό λογαριασμό.

Ένα νοικοκυριό με κατανάλωση της τάξης των 800 κιλοβατώρων το δίμηνο, που σύμφωνα με την ΑΗΚ πρόκειται και για το μέσο νοικοκυριό σε σχέση με την κατανάλωση ηλεκτρισμού, δηλαδή αφορά στα περισσότερα κυπριακά νοικοκυριά, η μείωση στον λογαριασμό του επόμενο διμήνου θα είναι της τάξης του 4,5% σε σχέση με αυτό το δίμηνο, συγκρίνοντας πάντα ίδια κατανάλωση και ίδιο κόστος καυσίμων.

Συγκεκριμένα, ένας τελικός λογαριασμός για κατανάλωση 800 κιλοβατώρων το δίμηνο που συμπληρώνεται αυτές τις μέρες είναι €145, ενώ με τις νέες διατιμήσεις ο ίδιος ακριβώς λογαριασμός θα είναι €137.

Για κατανάλωση της τάξης των 1000 κιλοβατώρων τη διμηνία, που αφορά επίσης πολλά νοικοκυριά, η μείωση στους λογαριασμούς ΑΗΚ από το επόμενο δίμηνο -οι πρώτοι λογαριασμοί με τις νέες διατιμήσεις θα έρθουν τον Νοέμβριο- θα είναι της τάξης του 5%. Αντί ο τελικός λογαριασμός να είναι €179 όπως θα είναι αυτός που αφορά το τρέχον δίμηνο, αυτός που θα αρχίσει από την 1η Σεπτεμβρίου και θα λήξει στο τέλος Οκτωβρίου, θα είναι -πάντα υπό τις ίδιες συνθήκες- €169, δηλαδή κατά €10 ή 5% περίπου πιο χαμηλός.

Για τους καταναλωτές σε μεγάλα νοικοκυριά, με κατανάλωση της τάξης των 1500 κιλοβατώρων το δίμηνο, η μείωση στους λογαριασμούς και ως ποσοστό και ως ποσό είναι μεγαλύτερη. Συγκεκριμένα, ο λογαριασμός για ίδια κατανάλωση το τρέχον δίμηνο θα είναι της τάξης των €272, ενώ ο επόμενος θα είναι €250 ή μειωμένος κατά 7% περίπου.

Όπως δείχνουν οι επεξεργασμένοι αριθμοί, η μείωση των λογαριασμών με τις νέες διατιμήσεις ξεκινά από το όριο της διμηνιαίας κατανάλωσης της τάξης των 350 κιλοβατώρων σε ένα μετρητή και αυξάνεται όσο αυξάνεται και η κατανάλωση, αφού πλέον δεν υπάρχουν κλιμακωτές χρεώσεις όπως το υφιστάμενο σύστημα, με αύξηση της χρέωσης ανά κιλοβατώρα όσο αυξάνεται η κατανάλωση.