ΚΥΠΡΟΣ: Γυναίκα ζητάει €160.000 από την Ε. Φ. για αποζημιώσεις κτιρίου που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν

ΚΥΠΡΟΣ: Γυναίκα ζητάει €160.000 από την Ε. Φ. για αποζημιώσεις κτιρίου που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν

Μπάχαλο με τις επιταγμένες περιουσίες για σκοπούς άμυνας αποκαλύπτει στην έκθεσή του ο Γενικός Ελεγκτής.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» το υπουργείο Άμυνας, κατά το 1985, ενέκρινε, μετά από σχετικό αίτημα συζύγου ιδιοκτήτριας δύο κατοικιών στη Λευκωσία, την καταβολή ενοικίου, με αναδρομική ισχύ από το 1974, μόνο για την μία οικία καθώς σύμφωνα με τότε αναφορές του ΓΕΕΦ, η δεύτερη οικία δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ από την Εθνική Φρουρά.

Η ιδιοκτήτρια ζήτησε στις 29.12.2008, μέσω του δικηγόρου της, την αποδέσμευση των δύο κατοικιών της από την Εθνική Φρουρά και την καταβολή αποζημιώσεων για επιδιόρθωσή τους.

Διαβάστε επίσης:

Η μεγάλη κρίση στη σχέση γνωστής Κύπριας τραγουδίστριας με τον σύντροφο της- Είναι μαζί 5 χρόνια

«Έσφαξε» εκπομπή του Alpha Κύπρου-Έφτασε μέχρι και 41,3% αφήνοντας τους αντιπάλους με μονοψήφια(pic)

Το υπουργείο Άμυνας, με επιστολή στις 27.2.2009, πληροφόρησε τον δικηγόρο ότι η μία οικία εξακολουθεί να είναι αναγκαία για σκοπούς αμυντικού σχεδιασμού, ενώ η δεύτερη δεν είναι πλέον αναγκαία και αποδεσμεύεται, και στη συνέχεια προχώρησε, σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του υπουργείου, σε καταγραφή των ζημιών.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα το ΓΕΕΦ, ενημέρωσε το υπουργείο ότι από σχετική έρευνα διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη οικία δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ επ’ ωφελεία της, αναφέροντας επίσης ότι οι ζημιές που παρουσιάζονται στην οικία εκτιμάται πως προκλήθηκαν λόγω της πολύχρονης εγκατάλειψης, μη συντήρησης και έκθεσής της στις καιρικές συνθήκες.

Παρά τις πιο πάνω αναφορές του ΓΕΕΦ, το υπουργείο Άμυνας στις 25.9.2012, πληροφόρησε τον δικηγόρο της ιδιοκτήτριας ότι, το ποσό που θα απαιτηθεί για την επιδιόρθωση της κατοικίας ανέρχεται σε €160.260 (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Η Νομική Υπηρεσία, στην οποία αποτάθηκε μεταγενέστερα το υπουργείο για καθοδήγηση, αναφέρει σε επιστολή ημερομηνίας 15.1.2014, μεταξύ άλλων, ότι, το υπουργείο, με τις πράξεις και ενέργειές του, ανέλαβε ευθύνη και/ή δεσμεύτηκε σε προσφορά ποσού και/ή καταβολή αποζημίωσης για την πιο πάνω οικία, η οποία ενδέχεται να ήταν ανύπαρκτη και/ή πολύ μικρότερη καθώς, όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα, η οικία δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ από την Εθνική Φρουρά, ούτε καταβαλλόταν, για τη χρήση γης, οποιοδήποτε ενοίκιο. Ωστόσο, με την εκτίμηση του κόστους αποζημίωσης και/ή προσφορά ποσού αποζημίωσης και/ή παραστάσεων προθέσεων καταβολής αυτού, το υπουργείο ανέλαβε την υποχρέωση και/ή την καταβολή αυτού, η οποία είναι πλέον νομικά δεσμευτική. Στο μεταξύ, η ιδιοκτήτρια προέβη στην καταχώριση αγωγής, διεκδικώντας πλέον δικαστικώς την καταβολή αποζημιώσεων.

Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, η Δημοκρατία, λόγω λανθασμένων, πρόχειρων και απαράδεκτων χειρισμών του υπουργείου, δεσμεύτηκε στην καταβολή σημαντικών αποζημιώσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν.