Νέα μείωση στα επιτόκια ομολόγων για φυσικά πρόσωπα

Νέα μείωση στα επιτόκια ομολόγων για φυσικά πρόσωπα

Σε μείωση κατά 50 μονάδες βάσης στα επιτόκια των εξαετών ομολόγων φυσικών προσώπων, αρχής γενομένης από το 2019, προχωρεί το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίων Χρέους (ΓΔΔΧ).

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι από την 1η σειρά των ομολόγων για το 2019 η απαιτούμενη περίοδος προειδοποίησης για πρόωρη μερική ή πλήρη αποπληρωμή θα αυξηθεί από τις 30 στις 90 μέρες.

Πρόκειται για την δεύτερη μείωση στα επιτόκια των ομολόγων φυσικών προσώπων έπειτα τον Οκτώβριο του 2017 που ίσχυσε για το 2018. Η μείωση αυτή συνδέεται με την πτωτική πορεία των αποδόσεων των κυπριακών ομολόγων στις διεθνείς αγορές, καθώς και στις αρνητικές αποδόσεις στα βραχυπρόθεσμα ομόλογα δημοσίου.

Το ΓΔΔΧ διευκρινίζει ότι οι δύο τροποποιήσεις (μείωση του επιτοκίου και αύξηση της απαιτούμενης περιόδου προειδοποίησης για πρόωρη αποπληρωμή), θα έχουν έναρξη ισχύος από την 1η σειρά του 2019, για την οποία οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από τις 3 μέχρι 20 Δεκεμβρίου 2018.

Αναφορικά με την τρέχουσα και την επόμενη έκδοση (11η και 12η έκδοση του 2018), σημειώνεται ότι θα ισχύσουν τα υφιστάμενα επιτόκια και η υφιστάμενη περίοδος προειδοποίησης για πρόωρη αποπληρωμή, όπως αυτά καθορίζονται στους σχετικούς ειδικούς όρους έκδοσης. Για τις συγκεκριμένες δύο εκδόσεις του 2018, οι αιτήσεις θα παραλαμβάνονται μεταξύ 2-19 Οκτωβρίου 2018 και 1-20 Νοεμβρίου 2018, αντίστοιχα.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι τα επιτόκια και η περίοδος προειδοποίησης για πρόωρη αποπληρωμή αναφορικά με τα ομόλογα που έχουν ήδη εκδοθεί, δεν επηρεάζονται από τις πιο πάνω νέες ρυθμίσεις.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτός είναι ο καταζητούμενος για υπόθεση απαγωγής - Αν τον δείτε ειδοποιήστε την αστυνομία

Τραγωδία - Μόλις έφθασαν στην Κύπρο για να εργαστούν και σκοτώθηκαν στην άσφαλτο

«Πόλεμος» με τα ελληνικά F16 στην Κύπρο- Πυρά ΑΚΕΛ στην κυβέρνηση