Τέλος στο τραπεζικό απόρρητο offshore Ελβετίας - Εξαίρεση η Κύπρος

Τέλος στο τραπεζικό απόρρητο offshore Ελβετίας - Εξαίρεση η Κύπρος

Η Ομοσπονδιακή Φορολογική Διοίκηση (FTA) δήλωσε την Παρασκευή (5/10) ότι είχε για πρώτη φορά ανταλλαγή οικονομικών λογαριασμών στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με παγκόσμια πρότυπα που αποσκοπούν στην εξάλειψη των φορολογικών απατών.

Το «σπάσιμο» του τραπεζικού απορρήτου λέγεται ότι ξεκίνησε από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εννέα άλλες περιοχές: Αυστραλία, Καναδάς, Γκέρνσεϊ, Ισλανδία, Νήσος Μαν, Ιαπωνία, Τζέρσι, Νορβηγία και Νότια Κορέα.

Ωστόσο «Η Κύπρος και η Ρουμανία αποκλείονται σήμερα, καθώς δεν πληρούν ακόμα τις διεθνείς απαιτήσεις για την εμπιστευτικότητα και την ασφάλεια των δεδομένων», δήλωσε η (FTA) στο reuters.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, περίπου 7.000 τράπεζες, Trust, ασφαλιστές και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είναι εγγεγραμμένα στην FTA συλλέγουν στοιχεία για εκατομμύρια λογαριασμούς και τα αποστέλλουν στην Υπηρεσία Φορολογίας της Σουηδίας .

Η ΣΕΣ με τη σειρά της έστειλε πληροφορίες για περίπου δύο εκατομμύρια λογαριασμούς στα κράτη εταίρους.

Υπό το βάρος διεθνών πιέσεων , το ελβετικό τραπεζικό απόρρητο έχει εξασθενίσει εδώ και χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι πλούσιοι άνθρωποι από όλο τον κόσμο δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιήσουν την Ελβετία για να κρύψουν τον πλούτο τους.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι αλλαγές έχουν θέσει την Ελβετία σε άγριο ανταγωνισμό με ταχύτερα αναπτυσσόμενα κέντρα όπως το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

Διαβάστε επίσης

 

Σύλληψη 42χρονου - Εκκρεμούσε εναντίον του ευρωπαικό ένταλμα

ΥΠΕΞ: Στόχος μας τα δικαιώματα και η ασφάλεια των γεωργών