Στο «σφυρί» τα αρχοντικά του Βοσπόρου

Στο «σφυρί» τα αρχοντικά του Βοσπόρου

Τα τελευταία χρόνια οι επαύλεις του Βοσπόρου έγιναν διάσημες μέσα από τις τουρκικές σαπουνόπερες. Σήμερα τα διάσημα αυτά αρχοντικά, βγαίνουν στο σφυρί. 

Η οικονομία της χώρας οδηγεί πολλούς ιδιοκτήτες να πουλήσουν τα αρχοντικά, γνωστά ως «yalis».

Οι αγοραστές θα χρειαστεί να πληρώσουν από 4,5 έως 95 εκατ. δολάρια για να αποκτήσουν μία από αυτές τις επαύλεις. Αγορά που θα τους δώσει την ευκαιρία να αποκτήσουν τουρκικό διαβατήριο.

Από τις 600 επαύλεις στα στενά του Βοσπόρου, οι 60 πωλούνται αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με κτηματομεσίτες που μίλησαν στο AFP. Μετά τη βουτιά της τουρκικής λίρας, πολλοί ξένοι πιστεύουν ότι τώρα είναι η ιδανική εποχή για να αγοράσουν. Οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι είναι από τη Μέση Ανατολή και κυρίως το Κατάρ.

Επιπλέον, όσοι έχουν ακίνητα αξίας 250.000 και πάνω επίσης έχουν δικαίωμα να γίνουν Τούρκοι πολίτες, ενώ έως τώρα απαιτούνταν ακίνητη περιουσία 1 εκατ. δολαρίων. Βέβαια, σημειώνουν κτηματομεσίτες, τα 250.000 δολάρια δεν επαρκούν ούτε για πολυτελές διαμέρισμα στην Κωνσταντινούπολη, πόσο μάλλον για έπαυλη στον Βόσπορο.

Ανάμεσα στις επαύλεις που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή και την ασιατική πλευρά του Βοσπόρου, οι 360 θεωρούνται ιστορικής αξίας. Κάτι που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να πάρουν άδεια από τις αρχές για όποια ανακαίνιση ή για να ενισχύσουν την πρόσοψη του κτιρίου. Και όλες οι εργασίες θα πρέπει να γίνουν με διατήρηση του αρχικού σχεδίου.

Πολλές από τις τουρκικές σαπουνόπερες έχουν γυριστεί σε κάποιες από αυτές τις επαύλεις.