Εντός διετίας η ολοκλήρωση των έργων του Σχεδίου Ακάμα που ξεκινούν το 2020

Εντός διετίας η ολοκλήρωση των έργων του Σχεδίου Ακάμα που ξεκινούν το 2020

Το Σχέδιο Ακάμα αναμένεται να εγκριθεί πριν από το τέλος του 2019, με εκτιμώμενη έναρξη των εργασιών το 2020 και πλήρη υλοποίηση του συνόλου των έργων εντός του 2022, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας κατά την παρουσίαση του Σχεδίου για την Αειφόρο Ανάπτυξη του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα,σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε παράλληλα λόγο για «ημέρα ορόσημο», σημειώνοντας πως μετά από συζητήσεις δεκαετιών, η υλοποίηση του Σχεδίου Ακάμα περνά από τις μελέτες και τις διαβουλεύσεις σε συγκεκριμένα έργα.

Είπε επίσης ότι το Φθινόπωρο του 2019 αναμένεται να ολοκληρωθεί και το Τοπικό Σχέδιο των Κοινοτήτων του Ακάμα, εκφράζοντας την προσδοκία πως «θα ενισχύσει τις οικονομικές δυνατότητες της περιοχής, αντιμετωπίζοντας τις όποιες ανησυχίες ή προβληματισμούς σχετικά με το εύρος της ανάπτυξης που θα επιτρέπεται, με πλήρη σεβασμό στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αυτός είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς λόγους που και το Σχέδιο του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, καθώς είναι αναγκαίο να εναρμονιστεί πλήρως με τις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου.

Στην εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν επίσης κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, της τοπικής κοινωνίας και των αρμοδίων φορέων, ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής παρουσίασε τις πρόνοιες και τους στόχους του σχεδίου, ενώ προέβη και σε σύγκριση της σημερινής κατάστασης με αυτή που θα ισχύσει με τη λειτουργία του Εθνικού Δασικού Πάρκου.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι για το έργο θα γίνει κεφαλαιουχική επένδυση €6 εκ. ενώ οι ετήσιες λειτουργικές δαπάνες θα ανέρχονται σε €450 χιλ. Πρόσθεσε ότι καθορίζονται οκτώ κύρια σημεία εισόδου, καθώς και συμβολικό τέλος εισόδου, όπως ισχύει και σε άλλα πάρκα του εξωτερικού, ενώ θα δημιουργηθούν 14 κόμβοι διευκολύνσεων και ενημέρωσης για τους επισκέπτες.

Είπε ακόμη ότι θεσπίζονται κανόνες λειτουργίας του πάρκου, ενώ βελτιώνονται οι δρόμοι πρόσβασης μέσα και έξω από το δασικό πάρκο, μήκους πέραν των 88 χλμ.