Για το Κυπριακό και την πορεία οικονομίας ενημέρωσε Γάλλους βουλευτές ο Προεδρος της Βουλής

Για το Κυπριακό και την πορεία οικονομίας ενημέρωσε Γάλλους βουλευτές ο Προεδρος της Βουλής

Για το Κυπριακό αλλά και την πορεία της κυπριακής οικονομίας ενημέρωσε σήμερα αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας (ΟΦ) Γαλλίας – Κύπρου στη Γαλλική Γερουσία ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Συλλούρης συζήτησε επίσης με την αντιπροσωπεία η οποία αποτελείται από τον Πρόεδρο της Ομάδας, Didier Marie και τον Αναπληρωτή Πρόεδρό της και Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλικής Γερουσίας, Simon Sutour, το θέμα της ανόδου του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας καθώς και τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις διαχρονικά εξαιρετικά φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών που εδράζονται σε κοινές αρχές και αξίες, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη σημαντική συμβολή των Ομάδων Φιλίας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Συλλούρης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τη Γαλλία για τη στήριξή της και τη διαχρονική θέση αρχών που διατηρεί, τονίζοντας παράλληλα πως το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί εάν δεν διασφαλιστεί ο σεβασμός στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στις αξίες της ΕΕ. Οι όποιες παρεκκλίσεις από τις εν λόγω αρχές, ανέφερε ο κ. Συλλούρης, κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, η Γαλλία μπορεί να λειτουργήσει ως θεματοφύλακας των αξιών της Ένωσης σ’ ότι αφορά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ώστε, σε συνδυασμό με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την κατάργηση των εγγυήσεων, η όποια λύση να διασφαλίζει επίσης το σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο Πρόεδρος της ΟΦ κ. Marie, αφού συνεχάρη τον κ. Συλλούρη για την εκλογή του, ανέφερε πως παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο Κυπριακό, και εξέφρασε την ελπίδα να τελεσφορήσουν οι προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος, επαναβεβαιώνοντας παράλληλα τη διαχρονική στήριξη της Γαλλίας στην Κύπρο, καθώς και την προθυμία της χώρας του να συμβάλει με όποιο τρόπο της ζητηθεί στις προσπάθειες λύσης. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα η Τουρκία να συνεργαστεί εποικοδομητικά προς την ίδια κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε στη συνέχεια τον Πρόεδρο της ΟΦ για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε ρυθμό ανάπτυξης, αναμένοντας περαιτέρω βελτίωση κατά την επόμενη τριετία, τονίζοντας, ωστόσο, τις ευθύνες των ευρωπαϊκών θεσμών, στο χειρισμό της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Κύπρο. Ο κ. Marie χαρακτήρισε ριζοσπαστικά και σκληρά τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Κύπρο, τονίζοντας ταυτόχρονα πως ο τρόπος με τον οποίο η Κύπρος εξήλθε από την οικονομική κρίση σε τόσο σύντομο διάστημα είναι αξιοθαύμαστος.

Συλλούρης και Marie αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την άνοδο του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας, καθώς και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής, με ιδιαίτερη αναφορά στο συριακό ζήτημα και στην προσφυγική κρίση, η οποία ανέδειξε, όπως τόνισαν, την έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ.