Αύξηση 200% στην τιμή των τσιγάρων! «Πληρώνουμε» τα κατεχόμενα και κλείνουμε επιχειρήσεις στην Κύπρο

Αύξηση 200% στην τιμή των τσιγάρων! «Πληρώνουμε» τα κατεχόμενα και κλείνουμε επιχειρήσεις στην Κύπρο

Η τεράστια η φορολογία καπνικών προϊόντων στο νησί, δεν έχει τα θεμιτά αποτελέσματα, με τις επιχειρήσεις να κλείνουν η μία μετά την άλλη.

Το όλο γεγονός αναδεικνύει με έρευνα και ανάλυση δεδομένων η εταιρεία «Cosmos Trading Ltd», την οποία και δημοσιεύει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Σύμφωνα με την έρευνα, παρατηρείται μείωση των εσόδων του Κράτους από τη φορολογία καπνικών προϊόντων στο νησί, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι λαθραίες πωλήσεις και εισαγωγή καπνικών προϊόντων από τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επίσης και τρίτες χώρες.

Συγκεκριμένα η έρευνα αναφέρει πως τα τελευταία χρόνια η τιμή του καπνού για στριφτά τσιγάρα αυξήθηκε κατά 200% ενώ αύξηση της τάξης του 32% επήλθε και στα «έτοιμα» εργοστασιακά τσιγάρα.

Δείτε επίσης: 

Όπως αναφέρεται, ένα φθηνό πακέτο τσιγάρων στις Ελεύθερες περιοχές κοστίζει - μέσο όρο - €3,90, ενώ το αντίστοιχο πακέτο στοιχίζει €3 στα κατεχόμενα και €1,80 σε τρίτες χώρες!

Όσον αφορά τον καπνό για στριφτά τσιγάρα, μια συσκευασία των 30 γραμμαρίων κοστίζει - μέσο όρο - €6,80, ενώ στα κατεχόμενα η συσκευασία των 50 γραμμαρίων €5,20, έχοντας μεγαλύτερη ποσότητα και χαμηλότερη τιμή!

Τα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρουν πως στόχος της αύξησης της φορολογίας ήταν να εισχωρήσουν στα κρατικά ταμεία €40 εκατ., αντί αυτού αυξήθηκε το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων, τα περίπτερα στις ελεύθερες περιοχές χάνουν σημαντικό ποσοστό από τα εισοδήματά τους, ενώ τα καταστήματα πώλησης καπνικών προϊόντων κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Ενδεικτικός είναι και ο αριθμός των εν λόγω καταστημάτων, ο οποίος μειώθηκε από 2.583 σε 1.872 την περίοδο 2009-2016!

Διαβάστε περισσότερα για την Οικονομία πατώντας εδώ!