Προστασία Καταναλωτή:Oι επιχειρήσεις να προσέξουν τις εισηγήσεις του ICPEN για την ψηφιακή οικονομία

Προστασία Καταναλωτή:Oι επιχειρήσεις να προσέξουν τις εισηγήσεις του ICPEN για την ψηφιακή οικονομία

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ενθαρρύνει τις κυπριακές επιχειρήσεις όπως μελετήσουν και λάβουν σοβαρά υπόψη τις εισηγήσεις του Δικτύου ICPEN για την Προστασία των Καταναλωτών και Επιβολή της Νομοθεσίας.

Η Υπηρεσία αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία στη διάσκεψη του Διεθνούς Δικτύου (ICPEN), το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Απρίλιο.Το Διεθνές Δίκτυο ICPEN απαρτίζεται από τις εθνικές Αρχές προστασίας των καταναλωτών πέραν των 60 χωρών, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

Διαβάστε: ΠΟΒΕΚ: Σοβαρότατες παραλήψεις και αδυναμίες στο Φορέα διαχείρισης ΜΕΔ και στο σχέδιο ΕΣΤΙΑ

Ως αποτέλεσμα των συζητήσεών που έλαβαν χώρα κατά τη διάσκεψη, υιοθετήθηκε στις 28 Ιουνίου κοινή, ανοικτή επιστολή των μελών του Διεθνούς Δικτύου ICPEN προς τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ψηφιακή οικονομία, σχετικά με τη σημασία των τυποποιημένων όρων και προϋποθέσεων για τους καταναλωτές.

Θέση της Υπηρεσίας είναι ότι η διαφάνεια των επιχειρήσεων στις σχέσεις με τους πελάτες τους, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης με αμοιβαίο όφελος. Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή έχει εντοπίσει αριθμό καταχρηστικών συμβατικών όρων που χρησιμοποιούνται από κυπριακές επιχειρήσεις και έχει εκδώσει αριθμό Αποφάσεων για το θέμα.

Με την επιστολή που υιοθετήθηκε το Δίκτυο ICPEN επιθυμεί να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ψηφιακή οικονομία να αναθεωρήσουν τους συμβατικούς όρους και προϋποθέσεις, καθώς και τις πρακτικές μάρκετινγκ που εφαρμόζουν.

Πρόθεση του Δικτύου ICPEN είναι να διασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις:

είναι δίκαιες προς τους καταναλωτές και δεν τους εξαπατούν ή παραπλανούν,
είναι διαφανείς και επισημαίνουν τα πιο σημαντικά σημεία του συμβολαίου και προϊόντος,
δεν αποκρύπτουν σημαντικά θέματα σε μακροσκελείς και πολύπλοκους συμβατικούς όρους και προϋποθέσεις,
συμμορφώνονται με τη νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών και σέβονται τα προσωπικά δεδομένα τους.
Η ανοικτή επιστολή του Δικτύου ICPEN παρατίθεται αυτούσια στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.

Διαβάστε περισσότερα για την Οικονομία πατώντας εδώ!