Χείμαρρος ο Πλατής για ΣΚΤ, τσαπατσουλιές, τράπεζες, Κεντρική, πολιτικούς και κομματοκρατία (vid)

Χείμαρρος ο Πλατής για ΣΚΤ, τσαπατσουλιές, τράπεζες, Κεντρική, πολιτικούς και κομματοκρατία (vid)

Είχε πολύ καιρό να ακούσουμε τον οικονομολόγο Στέλιο Πλατή αλλά η σημερινή του παρέμβαση στην εκπομπή του δημοσιογράφου Ονούφριου Σωκράτους ήταν χειμαρρώδης.

Χωρίς άλλες εισαγωγές απευθείας στο ζουμί. Τι είπε ο γνωστός οικονομολόγος για ακόλουθα θέματα:

Συνεργατισμός: «Τα στοιχεία ήταν εκεί. Πρόβλεψα ότι ο Συνεργατισμός δεν θα την έβγαζε καθαρή συγκρίνοντας απλά τις δημόσιες διαδικασίες της Τράπεζας Κύπρου και της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. Αντί όμως οι προειδοποιήσεις μου να ληφθούν σοβαρά υπόψη, η έγνοια των αξιωματούχων του κράτους ήταν πώς να απαντήσουν, πώς να δημιουργήσουν εικόνες…»

Απαθείς πολίτες: «Ζήσαμε Χρηματιστήριο, Μαρί, κατάρρευση της Λαϊκής, κούρεμα καταθέσεων, κατάρρευση Συνεργατισμού αλλά δυστυχώς οι πολίτες αντί να γίνονται πιο ενεργοί, γίνονται πιο απαθείς. Αυτό θα το χαρακτήριζα ως μια επικίνδυνη απάθεια γιατί στο τέλος της ημέρας ψηφίζουν οι κομματικοποιημένοι και έχουμε ενίσχυση της κομματοκρατίας».

Παράνομοι οι συμψηφισμοί:  «Για παράδειγμα, αυτό που συνέβη με τον συμψηφισμό είναι τραγικό. Σε πολλές των περιπτώσεων ήταν παράνομο επειδή οι συμβάσεις που είχαν οι πελάτες του Συνεργατισμού να μην επέτρεπαν αυτό το συμψηφισμό. Υπήρχαν περιπτώσεις οι οποίες ήταν κατά παράβαση των δικαιωμάτων που είχα διοικητικά συμβούλια όπως, αν δεν με απατά η μνήμη μου, η περίπτωση του Δήμου Πάφου. Άρα είχαν γίνει τσαπατσουλιές…»

«Δεν τους καίγεται καρφί»: «Γιατί όμως έγινε αυτό (συμψηφισμοί) από τη στιγμή που γνωρίζαμε ότι αυτή η διαδικασία όδευε προς ολοκλήρωση εδώ και αρκετό καιρό; Προς τι οι τσαπατσουλιές; Η απάντηση είναι απλή. Οι  πολιτικοί μας δεν ενδιαφέρονται για τους πολίτες. Δεν τους «καίγεται καρφί» εάν πάμε στην τράπεζα και δούμε ότι δεν έχουμε μία στους λογαριασμούς μας. Δεν τους “καίγεται καρφί” εάν στέλνουμε τα παιδιά μας σχολείο και δεν θα έχουν δασκάλους να διδάξουν».

Κομματοκρατία: «Η κομματοκρατία δεν έχει χρώμα. Δεν έχει σημασία αν το χέρι που θα σου αρπάξει το σπίτι είναι κόκκινο, γαλάζιο ή πράσινο. Η κομματοκρατία έχει σημασία. Και δυστυχώς εμείς οι πολίτες μέσα από την απάθεια μας, από τη μη ενεργοποίηση μας με τα κοινά ενισχύουμε την κομματοκρατία».

Κεντρική Τράπεζα: «Δεν είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε στη νέα τραπεζική πραγματικότητα (…) Η τεχνολογία έχει αλλάξει τον τραπεζικό τομέα, δεν έχουμε πλέον το παλιό μοντέλο των παραρτημάτων σε κάθε γωνιά αλλά σήμερα έχουμε ουσιαστικά ένα μόνο τραπεζικό κατάστημα με ενεργητικό δισεκατομμύρια. Έχουμε τα κρυπτονομίσματα που αντικαθιστούν κατά κάποιο τρόπο τη χρηματοδότηση ιδεών και επιχειρήσεων και εμείς δυστυχώς έχουμε ένα θεσμό, την Κεντρική Τράπεζα, η οποία είναι 30-40 χρόνια πίσω. Πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Να μπούμε στο νέο τραπεζικό στίβο, να επιτελέσουν το νέο τραπεζικό τους ρόλο…».

Ηθική Τραπεζική: «Από το περασμένο καλοκαίρι είχα μιλήσει για τη μετάλλαξη του Συνεργατισμού σε Ηθική και Αναπτυξιακή τράπεζα. Υπάρχουν παραδείγματα όπως μια τράπεζα της Ολλανδία ή η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ηθικών Τραπεζών με ενεργητικό πάνω από 30 δισεκατομμύρια που θα μπορούσε να στηρίξει ενδεχομένως ένα Συνεργατισμό εάν λειτουργούσε με αυτό το πρότυπο…».

Δημιουργία Φορέα (για ΜΕΔ): «Αυτή τη στιγμή έχουμε μπροστά μας τη δημιουργία του Φορέα που θα πρέπει λειτουργήσει σωστά με βάση τις σύγχρονες πρακτικές. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα σχέδιο μπροστά μας, οι τράπεζες δεν έχουν ενταχθεί ακόμα και δεν ξέρουμε πως θα δουλέψει αυτό το σύστημα. Υπάρχουν κενά στο τρόπο τον οποίο έχει δημιουργηθεί αυτό το περίγραμμα αλλά σίγουρα ο φορολογούμενος πολίτης  θα πρέπει να συνεισφέρει… (σ.σ. εδώ παρεμβαίνει ο Ονούφριος ρωτώντας «να συνεισφέρουμε σε όλα;» και ο κ. Πλατής συνεχίζει:) Να μαθαίνουμε να ψηφίζουμε για μην πληρώνουμε Ονούφριε…»

Διάλογος με τους πολίτες: Η πραγματικότητα είναι ότι τα χνώτα των πολιτών να είναι στο σβέρκο όλων των πολιτικών μας ανεξαρτήτων κομμάτων. Πρέπει να τολμούμε και να αλλάζουμε… Τα κόμματα μεταξύ τους δεν έχουν μεγάλες διαφορές τους μεταξύ τους και μπορώ να το αποδείξω αυτό, η επιλογή είναι στους ανθρώπους. Να ασκούμε την κριτική μας στη βάση επιχειρημάτων και ένας υπεύθυνος πολιτικός, αντί να λοιδορεί την αντίθετη άποψη,  να ακούει τους οργανωμένους πολίτες, του τεχνοκράτες και έτσι να δομούνται ιδέες, προτάσεις. Χρειάζεται διάλογος, γόνιμος διάλογος μακριά από τις κομματικές διόπτρες». 

  • Δείτε εδώ ολόκληρο το βίντεο με τα κύρια αποσπάσματα από την εκπομπή του Ονούφριου Σωκράτους στο TV ONE:

Διαβάστε περισσότερα για την Οικονομία ΕΔΩ!