Κύπρος-Μείωση στο 28,1% ΜΕΔ

Κύπρος-Μείωση στο 28,1% ΜΕΔ

Με Κομισιόν να προτείνει πανευρωπαϊκή πλατφόρμα ανταλλαγής ΜΕΔ

Η Κύπρος μείωσε κατά το 2ο τρίμηνο του 2018 τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) κατά 16% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία δημοσιοποιεί σήμερα η Κομισιόν σε συνέχεια σχετικής συζήτησης στο Κολέγιο των Επιτρόπων, στις Βρυξέλλες.
 
Αναλυτικά, το Κολέγιο ενέκρινε την έκθεση προόδου για τη μείωση των κόκκινων δανείων στην ΕΕ, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης κεφαλαιαγορών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, η Κύπρος, μείωσε το απόθεμα ΜΕΔ κατά 16% κατά το τελευταίο έτος, από 33,4% σε 28,1%. Αντίθετα μικρότερη πρόοδος καταγράφηκε στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε σαφώς χειρότερη θέση και μείωσε το απόθεμά της σε ΜΕΔ μόνο κατά 4,2% από 46,9% το 2ο τρίμηνο του 2017 σε 44,9% το 2ο τρίμηνο του 2018.
 
Στο σύνολο της ΕΕ τα ΜΕΔ μειώθηκαν από 4,6% σε 3,4% του συνόλου των δανείων (μείωση 25,3% σε ένα έτος). Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι καμία άλλη χώρα πλην Ελλάδας και Κύπρου δεν βρίσκεται σε τόσο υψηλά επίπεδα. Η τρίτη σε σειρά Πορτογαλία βρίσκεται πλέον μόλις στο 11,7%, η Ιταλία ακολουθεί με 10% και η Ιρλανδία με 8,5%. Η Σλοβενία βρίσκεται στο 7,4% και η Ισπανία μόλις στο 4,1%. Την ίδια ώρα οι τράπεζες στην ΕΕ αγγίζουν το 20% στην κεφαλαιοποίηση τους (έχοντας ξεκινήσει από το 14% το 2009).
 
Η σημερινή πρόταση της Κομισιόν
 
Η Κομισιόν και συγκεκριμένα ο Αντιπρόεδρος Β.Ντομπρόβσκις προτείνουν σήμερα να δημιουργηθεί στην ΕΕ μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με τη μορφή μιας ιδιωτικής ηλεκτρονικής αγορά στην οποία οι τράπεζες και οι επενδυτές θα μπορούσαν να ανταλλάσσουν χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων και χαρτοφυλάκια NPL. Σύμφωνα με την απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, η πρόταση θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση των τρεχουσών αποθεμάτων των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να παράσχει ένα μόνιμο κανάλι για την αποτελεσματική διάθεση των μελλοντικών μη εξυπηρετούμενων δανείων.