Βροχή τα εκατομμύρια από πωλήσεις ακινήτων από την Altamira - Πρωταθλητές και χαμένοι στα ΜΕΔ

Βροχή τα εκατομμύρια από πωλήσεις ακινήτων από την Altamira - Πρωταθλητές και χαμένοι στα ΜΕΔ

Κύπριοι επιχειρηματίες και «διαβατήρια» αγοράζουν ακίνητα από την Altamira - Πόσα ακίνητα πωλήθηκαν- Πόσα εκατομμύρια εισπράχθηκαν- Πρωταθλητές στα ΜΕΔ με θετική πρωτιά

Του Αντρέα Πολυκάρπου 

Πρωταθλήτρια στα ΜΕΔ φαίνεται να είναι ακόμα η χώρα μας (8,6%)  την ώρα που κατέγραψε, όμως, και τη μεγαλύτερη μείωση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) μεταξύ Ιουνίου 2017 και Ιουνίου 2018, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EΑΤ)..

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΤ στην Κύπρο η πλειοψηφία των δανείων βρίσκεται σε καθυστέρηση για πάνω από 5 χρόνια, ακολουθούμενα από δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση μεταξύ 1 και 5 ετών.

>>>> Σε τράπεζες και ορυχεία οι πιο ψηλοί μισθοί στην Κύπρο το 2017

Παράλληλα, η Κύπρος ήταν η πέμπτη χώρα με τις υψηλότερες πωλήσεις δανείων, με σκοπό την αντιμετώπιση των ΜΕΔ (3 δισ. ευρώ).

Πόσα ακίνητα πούλησε η Altamira

Την ίδια στιγμή, κατά τη διάρκεια των πρώτων οκτώ μηνών λειτουργίας της, η Altamira Κύπρου που διαχειρίζεται το προβληματικά δάνεια του Συνεργατισμού, κατάφερε να πετύχει σημαντικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα πέτυχε αύξηση των ανακτήσεων κατά 42% καθώς και αύξηση των ανταλλαγών χρέους με περιουσιακά στοιχεία κατά 155% ενώ η πώληση των ακινήτων ανήλθε στο 257% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

>>>>Ρεύμα, νοίκι και νερό... - Αυξήσεις και κόντρα αυξήσεις (Στοιχεία)

Αξίζει να αναφερθεί ότι το συνολικό υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο της Altamira ξεπερνά τα 3000 ακίνητα ενώ μέχρι το Νοέμβριο του 2018 η Altamira πώλησε 531 ακινήτα, συνολικής αξίας €90 εκατομμυρίων.

Στους Κύπριους το μεγαλύτερο μερίδιο

Πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι οι  περισσότερες αγορές ακινήτων έγιναν από  Κύπριους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης όπου και πωλήθηκαν μεγάλα εμπορικά και οικιστικά τεμάχια γης και ημιτελή εμπορικά / οικιστικά κτίρια (κτίρια με καταστήματα και διαμερίσματα/γραφεία) στα κέντρα των πόλεων αλλά και σε περιοχές όπως οι Δήμοι Λακατάμιας / Έγκωμης / Λατσιών,  ο Δήμος Αγίας Φύλας, ο Δήμος Ύψωνα, ο Δήμος Αραδίππου και ο Δήμος Γεροσκήπου.    

>>>> Κοινωνικές παροχές: Για το 85% δεν ισχύουν τα εισοδηματικά κριτήρια

Την ίδια στιγμή, σημαντικό ποσοστό κατέχει η αγορά εμπορικών/οικιστικών οικοπέδων και μικρών οικιστικών μονάδων (διαμερίσματα) με αγοραστές Κύπριους μικροεπιχειρηματίες και ιδιώτες.

Διαβατήριο και ξένοι επενδυτές

 Πωλήθηκαν, επίσης, παραθαλάσσια ακίνητα που αγοράστηκαν από υπεράκτιες εταιρείες ακινήτων στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Ασία, καθώς και από διεθνείς Επενδυτικές Εταιρείες.

Ανάσα έδωσε φαίνεται εδώ ότι έδωσε το πολυπόθητο κυπριακό διαβατήριο, το οποίο σύμφωνα με τη νέα κατάταξη βρίσκεται στη 10η θέση.

Στον τομέα αυτό εξάλλου, σύμφωνα με την έκθεση της PWC το μερίδιο των αγορών από ξένους έφτασε τις 2.187 αγορές ακινήτων στην Κύπρο.

Το μεγαλύτερο μερίδιο από αλλοδαπούς αγοραστές ήταν στην Πάφο (39%), ακολουθούμενη από τη Λεμεσό (31%). Οι δύο περιοχές αποτελούν το 70% των ξένων συναλλαγών.

>>>> ΚΥΠΡΟΣ: Η ανεργία ενισχύει την επιχειρηματικότητα - Πώς οι άνεργοι γυρίζουν σελίδα

Αξίζει να αναφερθεί ότι περίπου το 70% των ακινήτων που αποκτήθηκαν από αλλοδαπούς αφορούν αγοραστές εκτός ΕΕ. Μόνο στην περιφέρεια της Λεμεσού το 82% των ξένων συναλλαγών αφορά αγοραστές εκτός ΕΕ. Το αντίστοιχο μερίδιο των εξαγορών κατοίκων μη κατοίκων της ΕΕ στην Πάφο και τη Λάρνακα ανήλθε σε 61% και 81% αντίστοιχα.

 Με τη σειρά της η Altamira πώλησε μεγάλα εισοδηματικά ακίνητα (αξίας πέραν των €2,5 εκατομμύριων) σε ξένους αγοραστές για εξασφάλιση κυπριακού διαβατηρίου.

Σημαντικές πωλήσεις έγιναν και σε μικρά ακίνητα στην ύπαιθρο από όλες τις αγοραστικές ομάδες και κυρίως σε τοπικό επίπεδο (συγχωριανοί, αγροτουρισμός κλπ).