ΓεΣΥ: Εντατικός διάλογος μεταξύ ΟΑΥ και γιατρών για επίλυση διαφορών

ΓεΣΥ: Εντατικός διάλογος μεταξύ ΟΑΥ και γιατρών για επίλυση διαφορών

Οι διαφωνίες παραμένουν

Σε συνέχεια της χθεσινής συνάντησης, Υπουργός Υγείας και αντιπροσωπείες του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) πραγματοποίησαν σήμερα σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, για το ΓεΣΥ.

Κοντά σε συμφωνία για θέματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι ο διάλογος διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα και ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν διάφορα θέματα. «Όσον αφορά στα θέματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν απέχουμε, είμαστε κοντά. Όταν λέω Πρωτοβάθμια, εννοώ τόσο το θέμα των Προσωπικών Ιατρών όσο και τα εξωνοσοκομειακά ζητήματα.

Έχουμε συμφωνήσει όπως ο ΟΑΥ μπει σε έναν εντατικό διάλογο με τις επιστημονικές εταιρείες, ούτως ώστε να διευκρινιστούν και να επιλυθούν επιμέρους θέματα που έχουν θέσει οι επιστημονικές εταιρείες. Για παράδειγμα, στον κατάλογο δραστηριοτήτων, εκεί και όπου υπάρχουν παραλείψεις, λάθη ή δεν έχουν γίνει οι σωστοί υπολογισμοί, να γίνουν οι ανάλογες διορθώσεις».

Διάλογος για ενδονοσοκομειακή φροντίδα

Αναφερόμενος στην ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας που θα ενταχθεί στο ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου 2020, ο κ. Ιωάννου δήλωσε ότι «έχει συζητηθεί -διότι ήταν και ένα αίτημα των γιατρών να επιλυθούν διάφορα ζητήματα που αφορούν στην ενδονοσοκομειακή περίθαλψη-, όπως μπει ο ΟΑΥ με τις επιστημονικές εταιρείες και με τον ΠΙΣ σε έναν εντατικό διάλογο τους επόμενους μήνες, αφού πρώτα επιλυθούν τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν στην ΠΦΥ.

Εν ολίγοις, θεωρώ ότι σε ό,τι αφορά στην ΠΦΥ είμαστε πάρα πολύ κοντά. Για παράδειγμα, έχει οριστεί ότι θα δούμε πώς αξιολογείται η υπερεπισκεψιμότητα, που ήταν ένα αίτημα των ΠΙ να αξιολογηθεί και να συμφωνηθεί τι σημαίνει υπερεπισκεψιμότητα, και αν και εφόσον υπάρχει να έχει μηχανισμό επίλυσης, όπως και άλλα επιμέρους θέματα».

Δεν προβλέπεται η ιδιωτική ιατρική από το νόμο

Όσον αφορά στο θέμα της ιδιωτικής ιατρικής, ο Υπουργός Υγείας τόνισε πως «ξεκαθαρίστηκε και ακόμα μια φορά ότι δεν προβλέπεται από τον νόμο και δεν μπορεί όπως ερμηνεύεται το θέμα της ιδιωτικής ιατρικής να παραχωρηθεί».

ΠΙΣ: Πρόθεση Κυβέρνησης να σμικρύνει το χάσμα

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος του  Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου σημείωσε ότι εκείνο που αναγνωρίζεται από τις δύο συναντήσεις που έγιναν με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, «είναι ότι η Κυβέρνηση εκφράζει την πρόθεση να σμικρύνει το χάσμα, το οποίο υπάρχει μεταξύ του ιατρικού κόσμου και του ΟΑΥ». Πρόσθεσε ότι παραμένουν ακόμα ουσιαστικές και θεμελιώδεις πτυχές που αφορούν το θέμα της ένταξης των γιατρών. «Παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας ότι πρέπει να συμφωνηθούν όλα εφ’ όλης της ύλης. Υπάρχουν κατ’ αρχήν κάποιες συγκλίσεις, οι οποίες δίνουν την καλή διάθεση να προχωρήσουμε για περαιτέρω διευκρινίσεις. Οι διαφωνίες παραμένουν, οι αποκλίσεις είναι εκεί. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει όλη η ιατρική κοινότητα να ενημερωθεί έγκαιρα και με αυτό το σκεπτικό να προχωρήσουμε και να αποφασίσουμε για την ένταξη των γιατρών.

Αντιλαμβάνεστε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και στόχος και σκοπός, όπως είπε ο Υπουργός, είναι να προχωρήσει ο διάλογος με τις επιστημονικές εταιρείες για περαιτέρω διευκρινίσεις σε αυτές τις διαφωνίες και τις αποκλίσεις τις οποίες έχουμε καταθέσει. Το πιο σημαντικό από όλα -και να το τονίσω-, είναι ότι ως εντολοδόχοι ενός ψηφίσματος των πέντε αιτημάτων του ΠΙΣ, δηλώνω ότι θα πρέπει να συμφωνηθούν όλα, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε και ποιότητα και να κάνουμε τη μεταρρύθμιση εφικτή, έτσι ώστε να είμαστε περήφανοι για ένα σύστημα υγείας, το οποίο να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού και για τον σκοπό για τον οποίο αυτό θα υλοποιηθεί», ανέφερε ο δρ Αγαθαγγέλου.

Σημείωσε δε πως «σε καμία περίπτωση ο ΠΙΣ θα θέσει οποιοδήποτε εμπόδιο, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι εκείνο το οποίο έχουμε εισπράξει τον τελευταίο καιρό είναι ότι μέσα από τις καταθέσεις και τους προβληματισμούς μας, έχουν εξαχθεί συμπεράσματα ότι υπάρχουν συμφέροντα. Καταρρίπτω πλήρως αυτές τις δηλώσεις. Εμείς ως ιατρική κοινότητα έχουμε την υποχρέωση να υπηρετήσουμε τον ασθενή και μέσα σε ένα σύστημα θα πρέπει να διασφαλιστούν όλες εκείνες οι ασφαλιστικές δικλείδες και στην ΠΦΥ και στην ενδονοσοκομειακή, έτσι ώστε να μπορέσουμε πραγματικά να προσφέρουμε το προσδοκώμενο για τον ασθενή. Για μας είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουν να συμφωνηθούν όλα βάσει των αιτημάτων του ψηφίσματος της Γενικής μας Συνέλευσης».

ΟΑΥ:  Δεν τίθεται θέμα αλλαγής του νόμου. 

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας κ. Θωμάς Αντωνίου δήλωσε πως «συμφωνήθηκε ότι το ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί στην ώρα του, 1η Ιουνίου αυτού του χρόνου. Συμφωνήσαμε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του νόμου. Ο νόμος και το πλαίσιο είναι αυτά. Δεσμευτήκαμε από την πλευρά μας ότι θα μπούμε σε μια διαδικασία εντατικού διαλόγου με τις επιστημονικές εταιρείες για να διορθώσουμε τους καταλόγους των δραστηριοτήτων. Κάποια επιμέρους ζητήματα, τα οποία θεωρούνται και σημαντικά, έχουμε δείξει κατανόηση σήμερα στη διαδικασία της συζήτησης. Άρα ναι, σε πέντε μήνες θα έχουμε σύστημα υγείας. Έχουμε πολλά να κάνουμε και θα τα κάνουμε».

Ακολούθως, κληθείς να πει πώς προχωρά το ζήτημα της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΔΦΥ) και εάν υπάρχει περιθώριο για να βρεθούν και εκεί συγκλίσεις, δεδομένου ότι υπάρχει το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ με τις πέντε προϋποθέσεις, στις οποίες βασικό ρόλο έχει και η ΔΦΥ, ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως εκείνο που τονίστηκε «από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη συνάντηση είναι ότι, σε ό,τι αφορά στα ενδονοσοκομειακά -αυτό εννοούμε όταν λέμε ΔΦΥ-, υπάρχει πρόθεση όπως υπήρξαν οι απαραίτητες συγκλίσεις και για την ΠΦΥ, μετά από διάλογο που θα υπάρξει τους επόμενους μήνες, να υπάρξουν απαραίτητες συγκλίσεις όσον αφορά και την ενδονοσοκομειακή».

Σε ερώτηση εάν έχει υποβληθεί οποιαδήποτε εισήγηση, ώστε αυτή να εξεταστεί από το Ιατρικό Συμβούλιο στην προσεχή του συνεδρία, ο κ. Ιωάννου επεσήμανε ότι ο ΟΑΥ, ως η αρμόδια Αρχή, είχε δώσει πρόταση πριν από περίπου 1,5 μήνα. «Σήμερα, έχει συμφωνηθεί ότι όσον αφορά στην ΠΦΥ, που ήταν ένα αίτημα των γιατρών της ΠΦΥ σε σχέση με την υπερεπισκεψιμότητα, ότι θα οριστεί τι σημαίνει υπερεπισκεψιμότητα, και θα υπάρχει ο απαραίτητος μηχανισμός, εάν και εφόσον παρατηρηθεί, να επιλυθεί. Άρα αυτό έχει συμφωνηθεί», δήλωσε ο κ. Υπουργός.

Συμπλήρωσε δε πως αναφορικά με τους Ειδικούς Ιατρούς και την εξωνοσοκομειακή, «υπήρχε η πρόταση από τον ΟΑΥ για ένα εύρος εγγυημένης τιμής μονάδας. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει και η πρόθεση είναι να ισχύει για τα επόμενα τρία χρόνια και όχι για ένα χρόνο, το οποίο θεωρώ ότι ήταν ένα ουσιαστικό βήμα εκ μέρους του ΟΑΥ. Όσον αφορά την ενδονοσοκομειακή, δεν έχουμε μπει σε λεπτομέρειες, δεν ήταν επί του παρόντος και για αυτό είπαμε ότι τους επόμενους μήνες καθορίστηκε το πλαίσιο να μπει ο ΟΑΥ με τις επιστημονικές εταιρείες σε έναν εντατικό διάλογο. Επίσης, έχει συμφωνηθεί και θα καλέσει φαντάζομαι και ο ΠΙΣ τις επιστημονικές εταιρείες να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου με τον ΟΑΥ, και επιμέρους θέματα από τις επιστημονικές εταιρείες για την ΠΦΥ, να απαντηθούν. Δηλαδή, όσον αφορά στον κατάλογο δραστηριοτήτων, εκεί και όπου υπάρχουν διαφορές να διορθωθούν».

Στη συνέχεια, ερωτηθείς εάν υπάρχει αισιοδοξία ότι θα υπάρξει μεταβολή στις θέσεις του ιατρικού κόσμου μετά και τις συγκλίσεις που διαφαίνεται ότι υπάρχουν, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ είπε ότι «ως ΠΙΣ εκείνο που έχουμε να πούμε είναι ότι θα πρέπει να συμφωνηθούν όλα επί της ουσίας. Σήμερα, μια βασική και σημαντική εκτίμηση είναι ότι το 5ο ζήτημα του ψηφίσματος που αφορούσε την ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματος -και για να το διευκρινίσουμε αυτό που εννοούσε η ιατρική κοινότητα είναι ότι ο γιατρός που συμβάλλεται με τον Οργανισμό ως μη υπάλληλος, αλλά ως αυτοεργοδοτούμενος να έχει τη δυνατότητα να συμβάλλεται με άλλα ασφαλιστικά ταμεία, όπως για παράδειγμα ταμεία που θα μπορούν κάποιοι από τους συμπολίτες μας να διατηρήσουν ή ακόμα και για τα πρώτα δύο χρόνια άλλα ταμεία όπως είναι των ημικρατικών οργανισμών ή το ταμείο των τραπεζικών υπαλλήλων. Αυτό έχει ξεκαθαρίσει με βάση την ερμηνεία που δίνεται με την υφιστάμενη νομοθεσία, βάσει του νόμου και αυτό είναι κάτι που θα απασχολήσει την ιατρική κοινότητα. Θα συγκαλέσουμε το Συμβούλιο του ιατρικού σώματος, τις επιστημονικές εταιρείες για να ενημερώσουμε για τα διαμειφθέντα των τελευταίων 48 ωρών. Όπως έχουμε πει, ο στόχος εδώ είναι να συμβάλουμε όλοι για να αναγνωρίσουμε πού θα είναι οι συγκλίσεις και ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα».

Τέλος, σε ερώτηση εάν υπάρχει ο χρόνος για να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις, ο Πρόεδρος του ΟΑΥ αναφέρθηκε στην πρόνοια της νομοθεσίας που προβλέπει για διεξαγωγή διαβούλευσης. «Η διαβούλευση θα διαφωτίσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό και αν υπάρχει περιθώριο να βελτιωθεί ο σχεδιασμός, θα βελτιωθεί. Από εκεί και πέρα είναι ξεκάθαρη και η τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Υγείας, αλλά και των πολιτικών δυνάμεων ότι 1η Ιουνίου του 2019 θα εφαρμοστεί το ΓεΣΥ. Υπάρχουν όντως περιθώρια για διορθώσεις και βελτιώσεις και σε αυτό έχουμε δεσμευτεί κι εμείς ότι θα μπούμε σε έναν εντατικό διάλογο, και εκεί και όπου υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης θα γίνουν. Από εκεί και πέρα, επαναλμβάνω ότι την 1η Ιουνίου θα έχουμε ΓεΣΥ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνίου.