Βροντερό «όχι» στο ΓεΣΥ από τους γιατρούς - Το μεγαλύτερο αγκάθι

Βροντερό «όχι» στο ΓεΣΥ από τους γιατρούς - Το μεγαλύτερο αγκάθι

Ζήτησαν πολυασφαλιστικό αλλά τους έκλεισε την πόρτα ο Αναστασιάδης

Του Αντρέα Πολυκάρπου 

Βροντερό «όχι» στο Γενικό Σχέδιο Υγείας από τους οργανωμένους γιατρούς.  Έπειτα από μαραθώνια συνεδρία ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) αποφάσισε ομόφωνα να καλέσει εκ νέου τα μέλη του να μην συμμετάσχουν στο ΓεΣΥ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΙΣ, το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος μετά την μαζική Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Παγκυπρίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) ημερομηνίας 27/10/2018 έλαβε ξεκάθαρη εντολή για τις προϋποθέσεις συμμετοχής των ιατρών στο προτεινόμενο Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ).

«Ως οφείλαμε με καλή πίστη προσήλθαμε στο διάλογο στη βάση αυτών των προϋποθέσεων. Κατά τις συναντήσεις που είχαμε με το Υπουργείο Υγείας, τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρά τις επιμέρους συγκλίσεις δυστυχώς επί της ουσίας οι διαφορές παρέμειναν ενώ η συνολική ανταπόκριση στα βασικά αιτήματά μας ήταν αρνητική». 

Επιπλέον, ο ΠΙΣ αναφέρει ότι λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα που έχουν συζητηθεί μέχρι σήμερα και κυρίως τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί ο προτεινόμενος σχεδιασμός ως προς την ποιότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ασφάλειας των ασθενών, το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος (ΣΙΣ) με ομόφωνη απόφαση του, καλεί τα μέλη του να μην συμμετάσχουν στο προτεινόμενο σχέδιο.

«O Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος παραμένει προσηλωμένος στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας καθώς και στην προστασία του ιατρικού λειτουργήματος και της αξιοπρέπειας των γιατρών».

Το μεγαλύτερο αγκάθι 

Το μεγαλύτερο αγκάθι δεν είναι άλλο από το οικονομικό αφού οι αμοιβές των γιατρών (Δείτε όλες τις αμοιβές εδώ) αποτελούν το γόρδιο δεσμό.

Τι πρότειναν οι γιατροί 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι γιατροί πρότειναν το σύστημα από μονοασφαλιστικό να μετατραπεί σε πολυασφαλιστικό (παράλληλο σύστημα όπως το ανέφεραν) και να συμπεριληφθούν και οι ασφαλιστικές εταιρείες σε αυτό. Κάτι που απέρριψε ο ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης.

Παράλληλα, οι γιατροί έθεσαν στο τραπέζι για το ΓεΣΥ και την  αύξηση των εισφορών που θα καταβάλουν οι πολίτες.

Πρόκειται για μια αύξηση που - σύμφωνα με πληροφορίες- θα κυμαινόταν γύρω στο 2-3%.

Δηλαδή, την 1η του Μάρτη 2019 αντί 1.7% που θα πλήρωναν οι πολίτες το ποσό θα κυμαινόταν περίπου γύρω στα 3.7- 4.7% και το Μάρτη του 2020 αντί 2.65% θα συνεισέφεραν περίπου γύρω στο 4.65- 5.65% και ανάλογα οι εργοδότες από 2.9% στο 5-6% και το κράτος από 4.55% στο 7-8%.

Κάτι που επίσης απορρίφθηκε από το Προεδρικό.

Σε επικοινωνία που είχαμε με Λειτουργό του ΓεΣΥ μας ειπώθηκε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο αφού το θέμα των γιατρών δεν αφορά στην άυξηση των εισφορών αλλά στο γεγονός ότι πιστεύουν ότι δεν θα αρκέσει ο προϋπολογισμός για να καλύψει το ΓεΣΥ.

Ποιες είναι οι εισφορές μέχρι αυτή τη στιγμή

Αναφορικά με τις εισφορές των πολιτών στο ΓεΣΥ, (οι οποίες αποφασίστηκαν και δεν αλλάζουν) κατά την πρώτη φάση που αρχίζει την 1η Μαρτίου 2019 και αφορά την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν το 1,70% του μισθού, οι εργοδότες 1,85 %, το κράτος 1,65%.

Από την άλλη, οι αυτοεργοδοτούμενοι 2,55%, οι συνταξιούχοι, οι εισοδηματίες και αξιωματούχοι 1,70%.

Κατά τη δεύτερη φάση, που υπολογίζεται μέσα στο 2020 και θα αφορά την  εξωνοσοκομειακή και ενδονοσοκομειακή περίθαλψη οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν το 2,65% του μισθού τους, οι εργοδότες το 2,9%, το κράτος, το 4,7%, οι αυτοεργοδοτούμενοι το 4% και οι συνταξιούχοι, εισοδηματίες και αξιωματούχοι το 2,65%.

Τι θα πληρώνουν οι πολίτες

Με την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ που θα ισχύσει – αν όλα πάνε καλά- από την 1η Ιουνίου 2020 το ανώτατο ποσό που θα καλούνται να πληρώσουν οι ασθενείς είναι €300 ανά έτος (εξαιρετικές περιπτώσεις) και €75 για χαμηλοσυνταξιούχους και λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.