ΠΑΣΙΝ για ΓεΣΥ: Μας ζητούν να πάμε σε «αυτοκτονία»

ΠΑΣΙΝ για ΓεΣΥ: Μας ζητούν να πάμε σε «αυτοκτονία»

Εκπρόσωπος ΠΑΣΙΝ ζητάει στοιχεία για ΓεΣΥ

Άλμα στο κενό ζητά ο Οργανισμός Ασφάλειας Υγείας (ΟΑΥ) να κάνουν τα μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) για το ΓεΣΥ, με τον εκπρόσωπο του Μαρίνο Σωτηρίου να ζητά στοιχεία και να σημειώνει ότι «δεν μπορούμε να πάμε σε οποιουδήποτε είδους ποιοτική, οικονομική ή άλλη αυτοκτονία και να βάλουμε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των νοσηλευτηρίων μας».

Διαβάστε επίσης: ΓεΣΥ: Θα πληρώνεις extra τον γιατρό αν αρρωστήσεις νύχτα ή αργία

Τι δηλώνει ο κ. Σωτηρίου

Ο ΠΑΣΙΝ, είπε ο κ. Σωτηρίου μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, στη Δημοσιογραφική Εστία, «κατ’ επανάληψη έχει ζητήσει στοιχεία από τον ΟΑΥ που απαντούν σε εύλογα ερωτήματα των μελών του, ώστε να διασφαλιστεί το μέγιστο διακύβευμα: η συνέχιση της προσφοράς ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς».

Δείτε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις

«Λυπούμαστε να σημειώσουμε πως μέχρι και σήμερα αυτά τα στοιχεία δεν έχουν δοθεί. Ουσιαστικά, όπως πρόσφατα τονίσαμε σε ανακοίνωσή μας, ζητείται από τα μέλη του ΠΑΣΙΝ, με τη συμμετοχή τους σε αυτό το ΓΕΣΥ, να κάνουν ένα άλμα στο κενό», σημείωσε.

Με τις λιγοστές πληροφορίες που επιλεκτικά διαρρέει ο ΟΑΥ για τις Σχετιζόμενες Διαγνωστικές Ομάδες (DRGs), δηλαδή τον ονομαστικό κατάλογο καλυπτόμενων παθήσεων με το αντίστοιχο κόστος, ανέφερε, «η κάλυψη των εξόδων φροντίδας των ασθενών καλύπτει -κατά μέσο όρο- το 60% των πραγματικών εξόδων». Σε ερώτηση για τα DRGs απάντησε ότι δόθηκε πρόσφατα ενδεικτικά ένα πολύ μικρό μέρος, περίπου 100, θέτοντας το ερώτημα με τη σειρά του: «Πως θα αντιδράσεις, πως θα εισηγηθείς, όταν δεν έχεις τους αριθμούς»;

«Πρέπει να δοθούν όλα τα στοιχεία έτσι ώστε να τοποθετηθούμε υπεύθυνα που στεκόμαστε και που πάμε. Καταλαβαίνετε ότι δεν είναι απλή απόφαση», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «τα μη επιδοτούμενα νοσηλευτήρια, τα ιδιωτικά δηλαδή, θα εξαναγκαστούν να καλύψουν τη διαφορά με τη μείωση κόστους». Αυτό, είπε, «πρακτικά σημαίνει αυτόματη υποβάθμιση της ποιότητας φροντίδας νοσηλείας, καθώς δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή παρά η χρήση αμφίβολης ποιότητας και ασφάλειας αναλώσιμων και αδυναμία επένδυσης σε ιατρικό εξοπλισμό νέας τεχνολογίας».΄

Άνιση διαφοροποίηση

Έκανε λόγο επίσης για «άνιση διαφοροποίηση» μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων νοσηλευτηρίων εντός ΓεΣΥ αφού τα ιδιωτικά «είναι υποχρεωμένα να πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις της νομοθεσίας, βάσει της οποίας έχουν ιδρυθεί. Αυτό δεν θα ισχύει για τα δημόσια νοσηλευτήρια τα οποία έχουν υλοποιηθεί παραβιάζοντας πλήθος νόμων και κανονισμών».

Για τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκαν οι σχεδιασμοί του ΟΑΥ, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΙΝ ανέφερε ότι πρόκειται για μελέτη του 2013 με στοιχεία του 2010 και είπε ότι πέραν από αυτή «έχει γίνει αντιγραφή από συστήματα υγείας του εξωτερικού με εντελώς διαφορετικά κοινωνικά και οικονομικά μοντέλα λειτουργίας». «Επιχειρείται να εφαρμοστεί ένα ΓεΣΥ με κυριολεκτικά εκτός τόπου και χρόνου σχεδίαση», υποστήριξε ο κ. Σωτηρίου.

Ατελές σύστημα υγείας

Η θέση του ΠΑΣΙΝ, σημείωσε, «είναι πως τα μέλη του δεν εντάσσονται σε ένα ατελές σύστημα υγείας, χωρίς επαρκή μελέτη και τεκμηρίωση, που θα υποβαθμίσει αντί να αναβαθμίσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, θέτοντας παράλληλα σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους».

Απαντώντας γιατί έπρεπε να φτάσουμε στο πάρα πέντε της εφαρμογής του ΓεΣΥ για να γίνει όλη αυτή η συζήτηση απάντησε ότι «ένα από τα παράπονα που έχουμε εκφράσει είναι ότι στον ΟΑΥ δεν υπάρχει καμία αντιπροσώπευση από τον ιατρικό κόσμο».

Και σίγουρα, πρόσθεσε ο κ. Σωτηρίου, «όλα αυτά γίνονται την δωδεκάτη, διότι την δωδεκάτη βγαίνουν οι πληροφορίες. Αυτή ήταν η τακτική που επέλεξε ο ΟΑΥ και δεν είναι κάτι το οποίο εμείς δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Όλες αυτές οι λεπτομέρειες, οι τιμές μονάδων ήταν μυστικά τα οποία κρατούνταν μέχρι την τελευταία στιγμή και τώρα που βγήκαν στο τραπέζι φάνηκε ξεκάθαρα ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα».

Διακοπή επικοινωνίας με ΟΑΥ

Σε ερώτηση αν ο σύνδεσμος έχει διακόψει επικοινωνία με τον ΟΑΥ απάντησε αρνητικά.

«Εμείς είπαμε ότι για να υπάρξει ένας καλός, παραγωγικός διάλογος θα πρέπει να δοθούν κάποια στοιχεία. Απλώς να συζητούμε χάριν της συζήτησης δεν θα βοηθήσει κανένα και σίγουρα πρέπει εδώ και τώρα να εμφανιστούν οι αλήθειες», είπε.

Μιλούμε, πρόσθεσε, «για ένα σφαιρικό προϋπολογισμό, ο οποίος στην ουσία λέει ότι όλα είναι αλληλένδετα, άρα όποιες συζητήσεις γίνονται τώρα για πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια φροντίδα έχουν επιπτώσεις και στην τριτοβάθμια». Άρα, συνέχισε, «ζητούμε να μας δοθεί τι είναι αυτό που έχει υπολογιστεί για την τριτοβάθμια για να μπορούμε να κρίνουμε και τότε να τοποθετηθούμε, πως μπορούμε να βοηθήσουμε για να λυθεί αυτό το χάσμα».

Να δοθούν τα στοιχεία

«Το κύριο αίτημα παραμένει να δοθούν τα στοιχεία για να δούμε αν χρειάζεται και τι χρειάζεται. Κατά την άποψή μας με όσα έχουμε δει αυτή την στιγμή, ναι υπάρχει οικονομικό θέμα», σημείωσε ο κ. Σωτηρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο μπορεί να μην υπάρχει τόση ανάγκη αν διαφοροποιηθεί το σύστημα σε ένα μικτό, όπου θα συνεισφέρουν εκείνοι που θα μπορούν. «Υπάρχουν τρόποι να δουλέψει το σύστημα και να δείξει κοινωνικές ευαισθησίες», είπε. «Πρέπει να συζητηθούν τα πάντα, αλλά ανοιχτά. Τα κρυφά χαρτιά πρέπει να εκλείψουν, πρέπει να μπουν όλα στο τραπέζι για να ξέρουμε που στεκόμαστε», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ