Επενδύσεις ύψους 230 δισ ευρώ υποστήριξε για το 2018 η ΕΤΕπ

Επενδύσεις ύψους 230 δισ ευρώ υποστήριξε για το 2018 η ΕΤΕπ

Κατέβαλε περισσότερα από 64 δισ.

Τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της καινοτομίας, παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ Βένρερ Χόγιερ, κατά τη διάρκεια ετήσιας εκδήλωσης στο χώρο του Συμβουλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Β.Χόγιερ, περισσότερα από 64 δισ. Ευρώ από τον όμιλο της ΕΤΕπ υποστήριξαν επενδύσεις ύψους 230 δισ. Ευρώ στην Ευρώπη και παγκοσμίως το 2018, με όγκο προγραμμάτων άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη νεοσύστατων επιχειρήσεων και ΜΜΕ. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χόγιερ "η τράπεζα της ΕΕ δείχνει την αξία που δημιουργεί με τη συνεργασία της ως Ένωσης".

Σημαντικό μήνυμα υποστήριξης

Καθησυχάζοντας του επενδυτές σε σχέση με το Brexit, o Β.Χόγιερ εξήγησε μάλιστα ότι ο όμιλος της ΕΤΕπ έλαβε ένα "σημαντικό μήνυμα υποστήριξης από τα κράτη μέλη της ΕΕ" και όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ (και ως εκ τούτου η τράπεζα της ΕΕ θα χάσει ένα από τα μεγαλύτερα μέλη της, οι 27 αποφάσισαν να αντικαταστήσουν πλήρως το κεφάλαιο που θα χαθεί όταν πραγματοποιηθεί το Brexit. Τόνισε δε ότι "δεν θα χρειαστεί εισφορά κεφαλαίου, επειδή το κεφάλαιο θα αντικατασταθεί με τα αποθεματικά της ΕΤΕπ". "Επιπλέον, ορισμένα κράτη μέλη έχουν δείξει ενδιαφέρον για την καταβολή κεφαλαίου στην ΕΤΕπ για την αύξηση των μεριδίων τους".

ΕΙΒ

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΕΤΕΠ, "το καλύτερο παράδειγμα της επιτυχημένης εμπλοκής ιδιωτικού κεφαλαίου είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), το οποίο διαχειρίζεται ο Όμιλος της ΕΤΕπ στο πλαίσιο του σχεδίου Γιούνκερ". Με βάση αρχική εγγύηση ύψους 21 δισ. Ευρώ από την Κομισιόν και την ΕΤΕπ, στόχος ήταν να κινητοποιηθούν επενδύσεις ύψους 315 δισ. Ευρώ έως τα μέσα του 2018. Στην πραγματικότητα, το EFSI ξεπέρασε αυτόν τον στόχο και έχει κινητοποιήσει έως σήμερα επενδύσεις ύψους άνω των 375 δισεκατομμυρίων ευρώ και τώρα κατευθύνεται προς έναν νέο στόχο ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2020, που υποστηρίζεται από πρόσθετες εγγυήσεις.

"Η ψηφιοποίηση, οι ΜΜΕ, η εκπαίδευση και οι δεξιότητες, η αειφόρος ενέργεια και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών είναι ζωτικής σημασίας για να συμβαδίζει η ευρωπαϊκή οικονομία με τον παγκόσμιο ανταγωνισμό", δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ Β.Χόγιερ στην ετήσια συνέντευξη τύπου της ΕΤΕπ την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

854 υπογεγραμμένα έργα

Σημειώνεται ακόμη ότι το συνολικό ύψος των επενδύσεων που υποστηρίχθηκαν ήταν κοντά στο επίπεδο που επιτεύχθηκε το 2017, εξισορροπώντας τη μείωση του συνολικού όγκου χρηματοδότησης του Ομίλου ΕΤΕ σε 64,19 δισ. Ευρώ το 2018. Ο αριθμός των υπογεγραμμένων έργων ανήλθε σε 854. Η θυγατρική της ΕΤΕπ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ), ανέφερε ακόμη και ρεκόρ χρηματοδότησης ύψους 10,06 δισ. Ευρώ, που ωφελεί τους πρωτοπόρους τεχνολογίας και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Για το 2019, το συμβούλιο της ΕΤΕπ ενέκρινε ένα επιχειρησιακό επιχειρησιακό σχέδιο με προσανατολισμό ελαφρώς πάνω από 70 δισ. Ευρώ από τον Όμιλο ΕΤΕπ - αύξηση περίπου 10% σε σχέση με πέρυσι.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ