Που βρήκαν δουλειά οι Κύπριοι τον Ιανουάριο - Σε ποια πόλη ανοίχτηκαν οι περισσότερες θέσεις

Που βρήκαν δουλειά οι Κύπριοι τον Ιανουάριο - Σε ποια πόλη ανοίχτηκαν οι περισσότερες θέσεις

Ποιοι τομείς ακόμα ανοίγουν θέσεις και ποιοι έχουν μηδενική ανάπτυξη

Του Αντρέα Πολυκάρπου 

Μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου του 2018, 3,0 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ε.Ε. (19,3% όλων των ανέργων κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018) βρήκαν δουλειά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 8,8 εκατομμύρια (57,3%) παρέμειναν άνεργοι και άλλα 3,6 εκατομμύρια (23,4%) έγιναν οικονομικά ανενεργοί. 

Από το σύνολο των ατόμων που εργάζονταν αρχικά κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018, 2,3 εκατομμύρια (1,2%) έγιναν άνεργοι το τρίτο τρίμηνο και 4,1 εκατομμύρια (2,2%) μετατράπηκαν σε οικονομικά αδρανείς..

>>>> Πτώχευσε η εταιρεία και έμεινες χωρίς μισθό; Τι συζήτησαν σήμερα στην Επ. Εργασίας

Από εκείνους που αρχικά θεωρήθηκαν οικονομικά ανενεργοί κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018, 4,3 εκατομμύρια (3,7%) μεταφέρθηκαν στην απασχόληση το τρίτο τρίμηνο και 3,7 εκατομμύρια (3,3%) κατέληξαν άνεργοι.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Εν σχέσει τώρα με την Κύπρο, τον Ιανουάριο του 2019 βγήκαν από την ανεργία και εντάχθηκαν στον εργασιακό στίβο 219 άτομα που στην πλειοψηφία τους βρήκαν δουλειά στις κατασκευές, στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, στη μεταποίηση και στις υπηρεσίες καταλύματος και εστίασης.

ανεργια 1                                                                                                                 

ανεργια 2

ανεργια 3

Η πλειοψηφία τους ήταν ανειδίκευτοι εργάτες, τεχνίτες και υπάλληλοι υπηρεσιών. Στις υψηλόβαθμες θέσεις υπήρξε μηδενική εργασιακή ανάπτυξη ενώ σε τομείς όπως η Γεωργία κα στους προσοντούχους ήταν σχεδόν αμελητέα.

ανεργια 4

Παράλληλα, οι περισσότερες τοποθετήσεις σε εργασία έλαβαν χώρα στη Λευκωσία και στη Λεμεσό και οι λιγότερες στην Αμμόχωστο.

Συγκεκριμένα:

Στη Λευκωσία βρήκαν δουλειά 91 άτομα, στη Λεμεσό 55, στη Λάρνακα 42, στην Πάφο 29 και στην Αμμόχωστο 5.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι άνδρες βρήκαν πιο εύκολα δουλειά απ' ότι οι γυναίκες αφού τον Οκτώβριο, 144  άνδρες εισήλθαν στην αγορά εργασίας και 75 γυναίκες.