Εν μέσω προβληματισμών προχωρά το Ταμείο Υδρογονανθράκων

Εν μέσω προβληματισμών προχωρά το Ταμείο Υδρογονανθράκων

Τι προβληματίζει για το Ταμείο Υδρογονανθράκων

Του Αντρέα Πολυκάρπου 

Στην Ολομέλεια της Βουλής που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Παρασκευή οδηγείται το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του Ταμείου Υδρογονανθράκων, μετά και την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. 

Βασικός στόχος του ταμείου είναι η δημιουργία οικονομικής δυνατότητας αναφορικά με τη ροή χρημάτων στον Κρατικό Προϋπολογισμό αλλά και η συσσώρευση κεφαλαίων εν σχέσει με τις μελλοντικές γενεές.

Μακροπρόθεσμα θα υπάρξει και μια μείωση του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης καθώς και η επένδυση των πλεονασμάτων σε διεθνή χρηματοπιστωτικά περιουσιακά στοιχεία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Βέβαια σε περιόδους που θα υπάρχει ανάγκη συγκεκριμένο ποσοστό από τα χρήματα του Ταμείου θα μπορεί να διοχετευθεί στα δημόσια οικονομικά, αλλά το μεγάλο μέρος θα διατηρείται για επενδύσεις που θα αφορούν στο να διατηρήσει το Ταμείο την οικονομική ευρωστία του για τις επόμενες γενεές.

Μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν όποιες πρόνοιες για τους Τ/κ αλλά μόνο για τους νόμιμους κατοίκους της Κ.Δ. Σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού πράγματι και οι Τ/κ νόμιμοι κάτοικοι του νησιού θα έχουν μερίδιο στο ταμείο.

Προβληματισμοί

Βάσει των πιο πάνω δημιουργούνται αρκετά ερωτηματικά εν σχέσει με τη διαχείριση των χρημάτων αλλά και τη συσχέτιση του όλου ζητήματος με το κυπριακό.

Σε ερώτηση μας στο Βουλευτή του ΑΚΕΛ και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών κο Αντρέα Καυκαλιά για το κατά πόσον διασφαλίζεται η μη διασπάθιση του ρευστού που θα περιέλθει στο ταμείο υδρογονανθράκων από μελλοντικές κυβερνήσεις μας ανέφερε ότι υπάρχει ζήτημα και προβληματισμός γενικά για το θέμα αυτό όπως και για το γεγονός σε ότι αφορά στη φάση που θα γίνει αυτή η συζήτηση αλλά και για το πώς θα συνδεθεί με τις εξελίξεις στο πολιτικό ζήτημα.

>>>> Ψάχνεις δουλειά; Άνοιξαν νέες θέσεις στο Δημόσιο

Εν σχέσει με το κυπριακό - μας τόνισε- ότι θα έπρεπε να παραμείνουμε μεν προσηλωμένοι στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου από τη μια και από την άλλη αυτό το κεφάλαιο να μας υποβοηθήσει να φτάσουμε προς τη λύση.

Εν κατακλείδι μας ανέφερε ότι προβληματίζει το κατά πόσον η ψήφιση του εν λόγω Ν/σ θα βοηθήσει στους στόχους του κυπριακού.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών κος Γιώργος Λιλλήκας χαρακτήρισε «εντελώς λανθασμένη» την προσέγγιση που διασυνδέει τη διάθεση των εσόδων του ταμείου με την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, σε συνάρτηση με το ΑΕΠ της χώρας, κάτι που, όπως ανέφερε, θα είναι ένα κίνητρο για τον εκάστοτε Πρόεδρο όταν θέλει να επανεκλεγεί να κάνει σπατάλες στην προεκλογική περίοδο για να εξασφαλίζει την επανεκλογή του σε βάρος, των μελλοντικών γενιών του τόπου.

Επ’ αυτού ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών κος Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι το κόμμα του θα καταθέσει τροπολογία βάσει της οποίας να διατίθενται για τα πρώτα 10 χρόνια το 15% των εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό για την ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών που θα στηρίξουν την ανάπτυξη και μετά τα 10 χρόνια μόνο το 5% - όπως συμβαίνει με το νορβηγικό μοντέλο-  να καταλήγει στον κρατικό προϋπολογισμό για υποδομές και το υπόλοιπο 95% να επενδύεται για τις μελλοντικές γενιές.