Υπόθεση Focus: Η Λαϊκή ενέκρινε το εκατομμύριο της Focus

Υπόθεση Focus: Η Λαϊκή ενέκρινε το εκατομμύριο της Focus

Τι ειπώθηκε σήμερα στο δικαστήριο

Η Διεύθυνση Κανονιστικής Συμμόρφωσης της πρώην Λαϊκής Τράπεζας είχε εγκρίνει το έμβασμα του €1,060,085 από την εταιρεία Α.C. Christodoulou Consultants Ltd στον τραπεζικό λογαριασμό του Ανδρέα Κιζουρίδη, χωρίς την υποβολή των απαραίτητων πιστοποιητικών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το ποσό δεν είχε σχέση με ξέπλυμα παράνομου χρήματος.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, σήμερα ο τότε Διευθυντής του καταστήματος της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, στο οποίο διατηρούσε το λογαριασμό του ο κ. Κιζουρίδης, Γιάννος Χριστοδούλου, στο πλαίσιο της κατάθεσης του, ως μάρτυρας κατηγορίας, στην υπόθεση της κατ΄ ισχυρισμό δωροδοκίας του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου με €1 εκ. από την εταιρεία Focus.

Διαβάστε επίσης: Yπόθεση Focus: Οι εκδοχές για το «καυτό» 1 εκ.

Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας κατέθεσε επίσης σήμερα ως μάρτυρας κατηγορίας και ο λειτουργός στη Διεύθυνση Κανονιστικής Συμμόρφωσης της πρώην Λαϊκής, Ανδρέας Παναγίδης, ο οποίος ανέφερε ότι τις αποφάσεις για την έγκριση και αποδέσμευση του ποσού τις έλαβαν η τότε Διευθύντρια της Μονάδας Έρα Μιχαηλίδου και ο Τομεάρχης της τράπεζας Μιλτιάδης Μιλτιάδους.  

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των ανακριτών της υπόθεσης, το ποσό του €1,060,085 είχε μεταφερθεί από λογαριασμό της Εταιρείας Α.C. Christodoulou Consultants Ltd στην τράπεζα Marfin Egnatia στην Ελλάδα σε λογαριασμό του Ανδρέα Κιζουρίδη στην πρώην Λαϊκή τράπεζα με το αιτιολογικό της εξόφλησης για αγοαραπωλησίες ακινήτων και συγκεκριμένα πώλησης δύο οικοπέδων στον Στρόβολο, προς την πιο πάνω εταιρεία, χωρίς έγγραφη απόδειξη. Της συναλλαγής αυτής είχε προηγηθεί έρευνα της τράπεζας Marfin Egnatia όπου διαφάνηκε ότι το πιο πάνω ποσό είχε μεταφερθεί στις 27.07.2007 στο λογαριασμό της Α.C. Christodoulou Consultants Ltd στην εν λόγω τράπεζα, από λογαριασμό της εταιρείας Focus Maritime Corp, ιδιοκτησίας του Μιχάλη Ζολώτα. Ως αιτιολογικό για τη μεταφορά δόθηκε η «παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών», χωρίς να προσκομισθεί οποιοδήποτε δικαιολογητικό έγγραφο.

Το ποσό δεν είχε σχέση με ξέπλυμα παράνομου χρήματος

Καταθέτοντας σήμερα ενώπιον του Κακουργιοδικείου, ο τότε Διευθυντής του καταστήματος της πρώην Λαϊκής Τράπεζας Γιάννος Χριστοδούλου είπε ότι το κατάστημα είχε ζητήσει έγκριση για πίστωση του ποσού στο λογαριασμό του κ. Κιζουρίδη από το Τμήμα Κανονιστικής Συμμόρφωσης της τράπεζας το οποίο κατέληξε στο συμπέρασμα, όπως υποστήριξε, ότι το ποσό δεν είχε σχέση με ξέπλυμα παράνομου χρήματος. Ακολούθως, όπως ανέφερε, ο Τομεάρχης Μιλτιάδης Μιλτιάδους ενέκρινε την αποδοχή του εμβάσματος, το οποίο, όπως είπε, αρχικά είχε δεσμευθεί λόγω του ότι εκκρεμούσε η προσκόμιση κάποιων δικαιολογητικών εγγράφων ως προς τις αγοραπωλησίες. Ανέφερε ακόμη ότι οι οδηγίες ήταν όπως οι όποιες αποσύρσεις από το λογαριασμό θα επιτρέπονταν μόνο εάν προσκομίζονταν τα πιστοποιητικά που ζητούσε η τράπεζα.

Ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε στην κατάθεση του ότι παρά το γεγονός ότι ο κ. Κιζουρίδης δεν προσκόμισε στο κατάστημα τα δικαιολογητικά της πώλησης των ακινήτων, εντούτοις δόθηκαν οδηγίες από την Έρα Μιχαηλίδου και τον Μιλτιάδη Μιλτιάδους όπως το ποσό αποδεσμευθεί.

Κατά την αντεξέταση του μάρτυρα, ο κ. Κιζουρίδης, οποίος εμφανίζεται στο δικαστήριο χωρίς δικηγόρο, υπέβαλε στον μάρτυρα ότι είχε ενημερώσει την τράπεζα ότι αυτή η αγοραπωλησία είχε γίνει στα πλαίσια διευθέτησης των περιουσιακών διαφορών που είχε με την οικογένεια της πρώην συζύγου του μετά το διαζύγιο τους. «Σας είπα στα πλαίσια του διαζυγίου μου έδωσα τους δύο οικόπεδα και μου έδωσαν τούτα τα λεφτά», είπε ο κ. Κιζουρίδης με τον μάρτυρα να απαντά πως δεν θυμάται να τους είχε αναφέρει κάτι τέτοιο.

Ακολούθως κατέθεσε ο λειτουργός στη Διεύθυνση Κανονιστικής Συμμόρφωσης της πρώην Λαϊκής Τράπεζας Ανδρέας Παναγίδης, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Κιζουρίδης είχε προσκομίσει επιστολή προς το κατάστημα όπου διατηρούσε το λογαριασμό του στην οποία αναφερόταν από πού προέρχονταν τα χρήματα του εμβάσματος.

Είπε επίσης ότι ο κ. Κιζουρίδης είχε ενημερώσει την τράπεζα ότι η μεταβίβαση των ακινήτων θα γινόταν σε δύο εβδομάδες περίπου και ότι θα προσκόμιζε τα ανάλογα έντυπα, ενώ ζητούσε την έγκριση για πίστωση του ποσού στον λογαριασμό του.

Ανέφερε ότι ο τομεάρχης του καταστήματος Μιλτιάδης Μιλτιάδους, σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Συμμόρφωσης, έδωσε αρχικά οδηγίες στο κατάστημα της τράπεζας όπως το ποσό γίνει αποδεκτό και δεσμευθεί, ενώ θα μπορούσαν να γίνουν αποσύρσεις αφού προσκομιστούν τα ανάλογα δικαιολογητικά πιστοποιητικά σύμφωνα με τους κανονισμούς της τράπεζας. Οι οδηγίες στη συνέχεια άλλαξαν, όπως είπε, οπόταν ο λογαριασμός αποδεσμεύθηκε και λειτούργησε κανονικά χωρίς την προσκόμιση των δικαιολογητικών.

Ο μάρτυρας είπε ότι τις αποφάσεις για το έμβασμα και τις αναλήψεις από το λογαριασμό του κ. Κιζουρίδης τις έλαβε η Έρα Μιχαηλίδου και ο Μιλτιάδης Μιλτιάδους που ήταν και τα αρμόδια πρόσωπα.    

Κατά την αντεξέταση του, ο Κιζουρίδης ρώτησε τον μάρτυρα τι δικαιολογητικά έπρεπε να προσκομίσει ο ίδιος στην τράπεζα και αν γνώριζε για ποιον λόγο δεν μπορούσε να τα προσκομίσει άμεσα, ο μάρτυρας είπε ότι έπρεπε να προσκομίσει τα αγοραπωλητήρια έγγραφα είτε τα κοτσιάνια και τις αποδείξεις πληρωμών που έγιναν.

Διαβάστε όλε τις ειδήσεις τς ημέρας

Ο κ. Κιζουρίδης υπέβαλε στη συνέχεια στο μάρτυρα ότι δεν υπήρχαν κοτσιάνια διότι η αγοραπωλησία έγινε μέσω της Ιεράς Μονής Κύκκου, υποστηρίζοντας ότι όταν κάποιος πωλεί ένα οικόπεδο μέσω της Μονής απλά μεταβαίνει με τον αγοραστή στη Μονή και αλλάζουν το όνομα πάνω στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας.

Είπε ότι ο ίδιος είχε αναφέρει αυτή τη διαδικασία στην τράπεζα και πως η Μονή του είχε πει ότι εντός 15 ημερών θα εκδίδονταν οι τίτλοι ιδιοκτησίας από το Κτηματολόγιο. «Δυστυχώς αντί 15 μέρες πήρε περισσότερο καιρό», είπε πρόσθεσε ότι ενημέρωσε την τράπεζα.

«Εγώ δεν γνωρίζω αυτή τη διαδικασία και δεν με είχε ενημερώσει κανένας», ήταν η απάντηση του μάρτυρα στα όσα υποστήριξε ο κ. Κιζουρίδης.    

Συνέχεια δίκης την Τρίτη

Η εκδίκαση της υπόθεσης συνεχίζεται την ερχόμενη Τρίτη με την παρουσίαση νέων μαρτύρων κατηγορίας από την πλευρά της Κατηγορούσας Αρχής.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση εκτός από τον κ. Χριστοδούλου, είναι ο Μιχάλης Ζολώτας, η κόρη του κ. Χριστοδούλου, Αθηνά Χριστοδούλου, ο πρώην σύζυγος της Ανδρέας Κιζουρίδης και ο Μιχάλης Φόλε ως επίσης και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group - MIG (πρώην Marfin Financial Group - MFG) και Focus MaritimeCorp. ως νομικά πρόσωπα.

Το κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλαμβάνει 24 συνολικά κατηγορίες, σε σχέση με αδικήματα διαφθοράς, δεκασμού, δωροδοκίας, δωροληψίας, κατάχρησης εξουσίας, κατάχρησης εμπιστοσύνης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ