Επίδομα τέκνου 2019: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Επίδομα τέκνου 2019: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Γονείς σας ενδιαφέρει - Αλλαγές στα σκαριά

Του Μάριου Αδάμου

Περί τα μέσα Μαρτίου, όπως πληροφορείται το Newsbomb, υπολογίζεται να είναι έτοιμες οι αιτήσεις για το Επίδομα τέκνου και μονογονεϊκής οικογένειας, αφού αυτή την βδομάδα θα τυπωθούν τα σχετικά έντυπα.

Δείτε επίσης: Ενδιαφέρεστε για αστυνομικοί ή πυροσβέστες - 295 θέσεις ζητούν κάτοχο

Τα κριτήρια για την παροχή του επιδόματος παραμένουν τα ίδια. Ωστόσο, πληροφορίες του Newsbomb αναφέρουν ότι το αρμόδιο Υπουργείο μελετά ορισμένες διαδικαστικές αλλαγές σε ότι αφορά τον τρόπο που θα υποβάλλονται οι αιτήσεις. 

Τα κριτήρια

Υπενθυμίζεται πως, δικαιούχοι επιδόματος τέκνου είναι οικογένειες με ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα που δεν υπερβαίνει:

  • τις €49.000 για οικογένειες με ένα (1) εξαρτώμενο τέκνο,
  • τις €59.000 για οικογένειες με δύο (2) ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.

Αξίζει να αναφερθεί πως τα εισοδηματικά κριτήρια για οικογένειες με εξαρτώμενα πέραν των δύο παιδιών αυξάνονται κατά 5 χιλιάδες ευρώ για κάθε επιπρόσθετο παιδί. Για παράδειγμα, τρία τέκνα τα κριτήρια ανεβαίνουν στις 64 χιλιάδες, για 4 τέκνα στις 69 χιλιάδες κ.ο.κ.

Δείτε επίσης: Ψάχνεις αυτοκίνητο; 59 «κομμάτια» στο σφυρί από Τρ. Κύπρου - Τιμές από 200 ευρώ (Φωτος)

Για τον υπολογισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος υπολογίζονται το ακαθάριστο εισόδημα που αποκτήθηκε κατά το ημερολογιακό έτος πριν από το έτος του επιδόματος, από όλα τα μέλη της οικογένειας:

  • από εργασία,
  • απασχόληση,
  • συντάξεις,
  • ενοίκια,
  • μερίσματα,
  • τόκους καταθέσεων/χρεογράφων/ομολόγων στην Κύπρο ή/και στο εξωτερικό.
  • Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα,
  • Δημόσιο Βοήθημα που παραχωρείται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, ή οποιαδήποτε άλλη παροχή που παραχωρείται από οποιαδήποτε Κρατική Υπηρεσία, εκτός από αυτές που εξαιρούνται.

Παράλληλα, πέραν του οικογενειακού εισοδήματος, για σκοπούς παροχής επιδόματος τέκνου και μονογονιού λαμβάνεται υπόψη και η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων, μετοχών, ομολόγων, χρεογράφων και καταθέσεων, με όριο το €1.200.000.

Διαβάστε επίσης: Λουκέτο σε γνωστό ινστιτούτο αισθητικής - Πως θα πάρετε τα λεφτά σας πίσω

Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί ότι σε τρίτεκνες, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, οι οποίες λαμβάνουν επίδομα τέκνου σε μηνιαία βάση, θα καταβληθεί κατ’ εξαίρεση και φέτος το επίδομα τέκνου και μονογονεϊκής οικογένειας, μέχρι και τον Απρίλιο 2019, νοουμένου ότι, βάσει των στοιχείων της περσινής αίτησής τους, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τους δεν ξεπερνούσε τις €39.000.