Η Βουλή «σφραγίζει» τα νέα τέλη κυκλοφορίας - Ποια είναι

Η Βουλή «σφραγίζει» τα νέα τέλη κυκλοφορίας - Ποια είναι

Οι τροπολογίες που θα κατατεθούν στην Ολομέλεια

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Τα νέα τέλη κυκλοφορίας με στη βάση των ρύπων και του αντιρυπαντικού προτύπου Euro σφραγίζονται από την Ολομέλεια της Βουλής στη σημερινή της συνεδρία.

Τα νέα τέλη τα οποία θα ψηφιστούν σήμερα συμφωνήθηκαν πλειοψηφικά εδώ και 15 ημέρες σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών. Την ίδια ώρα η Ολομέλεια της Βουλής θα εγκρίνει και την κατάργηση των φόρων κατανάλωσης στα οχήματα. Ωστόσο, στην Ολομέλεια θα κατατεθούν τροπολογίες στη βάση του πίνακα για τις κατηγορίες των ρύπων από τον πρόεδρο της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής, βουλευτή του ΔΗΚΟ Γιώργο Προκοπίου.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Τα νέα τέλη

Τα νέα τέλη που συμφωνήθηκαν και θα ψηφιστούν είναι τα ακόλουθα:

Για οχήματα με εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα μικρότερο των 120 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο μισό ευρώ ανά γραμμάριο.

Για οχήματα με εκπομπή από 120 μέχρι 150 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο τρία ευρώ ανά γραμμάριο.

Για οχήματα με εκπομπή από 150 μέχρι 180 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, 5 ευρώ ανά γραμμάριο.

Για οχήματα με εκπομπή πέραν των 180 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο, 10 ευρώ ανά γραμμάριο.

teli paratasi

Εξάλλου, τα νέα τέλη με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν θα καθορίζονται και από το ποιο ευρωπαϊκό αντιρυπαντικό πρότυπο Euro πληρούν. Δηλαδή: Οχήματα, τεχνολογίας euro6, δηλαδή Σεπτεμβρίου 2014 και μετά, δεν θα έχουν επιπρόσθετη επιβάρυνση. Ωστόσο πετρελαιοκίνητα οχήματα που εμπίπτουν στην ίδια τεχνολογία με υποσημείωση 6c και 6d θα επιβαρύνονται με 100 ευρώ. Τα οχήματα παλαιότερης τεχνολογίας θα επιβαρύνονται με 300 ευρώ τα βενζινοκίνητα και 600 ευρώ τα πετρελαιοκίνητα.

 Διαβάστε επίσης: Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων: Αυτές είναι οι χρεώσεις

Οι τροπολογίες

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής Γιώργος Προκοπίου εκ μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος θα καταθέσει στην Ολομέλεια τροπολογίες στο θέμα για τους ρύπους,αφού η Επιτροπή Μεταφορών συμφώνησε στα εξής:

Tα οχήματα τεχνολογίας euro5 δηλαδή Σεπτεμβρίου 2009 μέχρι Αυγούστου του 2014 θα επιβαρύνονται με 100 ευρώ τα βενζινοκίνητα και 250 ευρώ τα πετρελαιοκίνητα.

Όπως ανέφερε το Newsbomb ο κ. Προκοπίου θα καταθέσει στη Βουλή τη συγκεκριμένη πρόταση:

Πρώτο: Τα βενζινοκίνητα οχήματα τεχνολογίας euro5b δηλαδή Σεπτεμβρίου 2012 μέχρι Αυγούστου του 2014 να μην έχουν πρόσθετη επιβάρυνση.

Δεύτερο: Tα πετρελαιοκίνητα οχήματα τεχνολογίας Euro 5b δηλαδή Σεπτεμβρίου 2012 μέχρι Αυγούστου 2014 να έχουν επιβάρυνση 50 ευρώ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τροπολογίες θα περάσουν αφού προκύπτει συναίνεση από τα πλείστα κόμματα.