Υπουργικό: €200.000 για ενεργειακούς ελέγχους σε ΜΜΕ

Υπουργικό: €200.000 για ενεργειακούς ελέγχους σε ΜΜΕ

Το σχέδιο αναμένεται να αξιοποιηθεί από 100 περίπου επιχειρήσεις

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε Σχέδιο Χορηγιών για ενεργειακούς ελέγχους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα η Αναπληρώτρια Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, η κ. Βασιλείου είπε πως το σχέδιο αναμένεται να αξιοποιηθεί από 100 περίπου επιχειρήσεις με ανώτατη χορηγία τις 2000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Το Υπουργικό ενέκρινε το εθνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του 2019

Η χρηματοδότηση από το κράτος θα είναι 30%, είπε.

Εξάλλου, είπε πως το Υπουργικό ενέκρινε το Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων De Minimis του Υπουργείου Εργασίας και το οποίο απευθύνεται σε κοινοτικές και δημοτικές αρχές ή άλλους κοινωφελείς Οργανισμούς για σκοπούς σύστασης έργων κοινωνικής φροντίδας, συμφιλίωσης εργασίας με την οικογενειακή ζωή και άλλα.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, οι προτεραιότητες αφορούν στην ενίσχυση των κρατικών πολιτικών που στοχεύουν στη συμφιλίωση της εργασίας με την οικογενειακή ζωή, με την ανάπτυξη ψηλής ποιότητας υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας εξαρτώμενων μελών της οικογένειας κ.α. με επέκταση του ωραρίου τους ώστε να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι γονείς, την ενίσχυση των κρατικών πολιτικών που στοχεύουν στην ανάπτυξη ψηλής ποιότητας υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, προστασίας και εξειδικευμένων προγραμμάτων, για παιδιά, ασυνόδευτους ανήλικους, θύματα εμπορίας προσώπων, ΑμεΑ, ηλικιωμένους, και άλλα, είτε σε 24ωρη βάση είτε σε ημερήσια βάση.

Περιλαμβάνεται επίσης ανάπτυξη προγραμμάτων που να στοχεύουν στην παροχή υπηρεσιών για κάλυψη των αναγκών, ειδικών ομάδων, όπως λειτουργία Καταφύγιων για θύματα Βίας, (στη βάση συγκεκριμένων προδιαγραφών), λειτουργία Kέντρου Πολυθεματικής Στήριξης Θυμάτων Βίας, (στη βάση συγκεκριμένων προδιαγραφών), κέντρα υποδοχής αιτητών ασύλου (υλικών συνθηκών υποδοχής), καθώς και λειτουργία χώρων προσωρινής φιλοξενίας για άτομα που βρίσκονται σε ιδιαίτερα ψηλό κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού (όπως π.χ. Κέντρο Φιλοξενίας Αστέγων).

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Στο σχέδιο προνοείται επίσης ανάπτυξη υπηρεσιών που στοχεύουν στην πρόληψη κοινωνικών προβλημάτων / κοινωνικού αποκλεισμού, ευάλωτων πολιτών που ανήκουν σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού, τη στήριξη και ενδυνάμωση του θεσμού της οικογένειας και ανάπτυξης γονεϊκών δεξιοτήτων, ανάπτυξη υπηρεσιών που στοχεύουν στη στήριξη πολιτών που λόγω της οικονομικής κρίσης είναι άνεργοι ή δυσπραγούν και προγραμμάτων που στοχεύουν στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και στην ενεργό στήριξη των ευάλωτων ατόμων στο κοινωνικό σύνολο και ανάπτυξη προγραμμάτων για ενδυνάμωση και στήριξη των ευάλωτων πολιτών που ενισχύονται οικονομικά από το κράτος.

Σύμφωνα με την κ. Βασιλείου, προτεραιότητα στη χρηματοδότηση θα έχουν τα Προγράμματα τα οποία ενισχύουν συμπράξεις και συνέργειες μεταξύ των Φορέων, ώστε να αποφεύγεται ο κατακερματισμός των δυνάμεων και των πόρων, προτείνουν την προσφορά υπηρεσιών για ενίσχυση των αγροτικών και υποβαθμισμένων αστικών περιοχών, όπου εντοπίζονται ψηλότερα ποσοστά φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού και εισάγουν καινοτόμα στοιχεία στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών σε τοπικό επίπεδο.

«Το ύψος ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 200.000 ενώ υπάρχουν αναλογικές ποσοστώσεις ανά επιλέξιμη κατηγορία δαπανών», κατέληξε. 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ