ΥΠΟΙΚ: Θα τιμήσουμε συμφωνία με συντεχνίες

ΥΠΟΙΚ: Θα τιμήσουμε συμφωνία με συντεχνίες

Η απόφαση Διοικητικού Δικαστηρίου επιβάλλει κινητοποίηση, δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ

Η πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου «επιβάλλει κινητοποίηση και αντίδραση εκ μέρους της πολιτείας», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για διασφάλιση της σταθερότητας των δημοσίων οικονομικών.

Διαβάστε επίσης: Κύπρος: Η μείωση που θα δούμε στους λογαριασμούς ρεύματος του Απριλίου

Σε χαιρετισμό του το απόγευμα, κατά την έναρξη του 9ου παγκύπριου συνεδρίου της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, με σύνθημα «Διεκδικούμε αποφασιστικά για τους εργαζόμενους, στηρίζουμε δυναμικά τους δημόσιους οργανισμούς», ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε, παράλληλα, πως η κυβέρνηση θα τιμήσει τη συμφωνία της με συνδικαλιστικές οργανώσεις για σταδιακή αποκατάσταση των μισθών, «διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών, που αποτελεί προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη», όπως ανέφερε.

«Και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να διασφαλίσουμε πως το όφελος, το μέρισμα της ανάπτυξης, θα φθάσει στον κάθε συμπολίτη μας μέσω, για παράδειγμα, της ταχύτερης δυνατής επανόδου σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης, μέσα από τη διατήρηση μιας αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής και μέσα από την προώθηση πολιτικών, όπως είναι για παράδειγμα η καθιέρωση ενός εθνικού κατώτατου μισθού», είπε ο Υπουργός Οικονομικών.

Είπε πως αυτό το μέτρο εξετάζεται και εάν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί σωστά θα ωφελήσει το κοινωνικό σύνολο, θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή, χωρίς καθόλου να ανατρέπει την αναπτυξιακή προοπτική.

Ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αναγνώρισή του για τις προσπάθειες του συνόλου των εργαζομένων στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις της ημέρας

«Τα τελευταία χρόνια περάσαμε δύσκολα», είπε, σημειώνοντας πως η χώρα αντιμετώπισε μια άνευ προηγουμένου, μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, που κλόνισε τα θεμέλια της οικονομίας.

Πρόσθεσε πως μέσα από μια συλλογική προσπάθεια και δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις, αλλά κυρίως μέσα από τις αντοχές και τις προσπάθειες των παραγωγικών δυνάμεων και των εργαζομένων η ύφεση έδωσε τη θέση της στην ανάπτυξη.

Αυτό, ανέφερε έχει ως αποτέλεσμα, η ανεργία να μειώνεται, η εμπιστοσύνη να αποκαθίσταται, και να μπορούμε σιγά-σιγά να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις που οδηγούν στη βελτίωση των δεδομένων για τους εργαζόμενους και τους συμπολίτες μας.

Αναφερόμενος στη λήψη μέτρων στην αρχή της κρίσης, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως «η έκτακτη συνεισφορά έχει καταργηθεί, η ΑΤΑ και οι προσαυξήσεις αποδίδονται και πάλι και πως μέσα από μια σημαντική συμφωνία, και με τη δική σας οργάνωση, και οι αποκοπές των μισθών σταδιακά αποκαθίστανται».

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμη πως στα έξι χρόνια που υπηρετεί στο Υπουργείο Οικονομικών έχει συνεργαστεί κατ’ επανάληψη με τη ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, συζήτησαν, συμφώνησαν αλλά και διαφώνησαν και υπογράμμισε πως αναγνωρίζει τον υπεύθυνο τρόπο «με τον οποίο η δική σας οργάνωση προωθεί τους σκοπούς της, τον υπεύθυνο τρόπο με τον οποίο και τις διαφωνίες μας τις έχετε διαχειριστεί».

Είπε πως αυτό ισχύει περισσότερο για έναν άνθρωπο, τον οποίο παρά τις διαφωνίες τους, τον θεωρεί φίλο και συνεργάτη, τον απερχόμενο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ Αντώνη Νεοφύτου.

Θέλω δημοσίως και επισήμως να αναγνωρίσω το συνδικαλιστικό του ύφος και το συνδικαλιστικό του ήθος, κάτι το οποίο δεν είναι το πιο σύνηθες στην εποχή μας, ανέφερε.

Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Νεοφύτου θα παραμείνει δραστήριος, επί των επάλξεων και θα συνεχίσει την προσπάθεια προώθησης των ιδεών και των σκοπών του.

Πηγή: ΚΥΠΕ