Σε νέα βάση η συνεργασία ΥΠΟΙΚ – ΚΤΚ

Σε νέα βάση η συνεργασία ΥΠΟΙΚ – ΚΤΚ

Τι λένε Χ. Γεωργιάδης και Κ. Ηροδότου

Διαβεβαιώσεις για συστηματική και τακτική συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο την περαιτέρω διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, έδωσαν από κοινού ο αρμόδιος Υπουργός Χάρης Γεωργιάδης και ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Διαβάστε επίσης: Στην επόμενη ολομέλεια της Βουλής η απόσπαση υπαλλήλων αορίστου χρόνου

Ο κ. Ηροδότου συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Οικονομικών, σε μια συνάντηση, η οποία δεν ήταν εθιμοτυπική αλλά μια «ουσιαστική συνάντηση εργασίας», όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας πως η συνεργασία «μπαίνει σε νέα βάση».
 
«Το σημαντικότερο που έχουμε αποφασίσει είναι πως αυτή η συνεργασία θα είναι συστηματική, θα είναι συνεχής, προφανώς έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος στο τραπεζικό σύστημα τα τελευταία χρόνια, όμως υπάρχει δουλειά να γίνει και σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε πως η θεσμική συνεργασία της ΚΤΚ με την Κυβέρνηση, το ΥΠΟΙΚ, είναι απαραίτητη», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας
 
Αν και μίλησε για ένα πολύ μεγάλο εύρος θεμάτων που αφορούν τον τραπεζικό τομέα, ο κ. Γεωργιάδης οριοθέτησε ως κορυφαίο ζήτημα «τον ακόμη μεγαλύτερο και δραστικό περιορισμό των ΜΕΔ, που παραμένουν στο τραπεζικό σύστημα».

Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Ηροδότου είπε στο πλαίσιο της συνέχισης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας η συνεργασία με την εκτελεστική εξουσία είναι επιβεβλημένη, ενώ προανήγγειλε την πραγματοποίηση συναντήσεων και με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, λέγοντας πως θα υπάρχει επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα.

«Η επικοινωνία δεν επηρεάζει την ανεξαρτησία της ΚΤΚ, η απομόνωση δεν βοηθά, η επικοινωνία είναι κάτι θεμιτό διότι μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε, επαναλαμβάνω, τη συνέχιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που έχουμε πετύχει», είπε.

Παραμένει ο στόχος του τέλους του 2019 για τις πρώτες πληρωμές στο πλαίσιο του ΕΣΤΙΑ

Ερωτηθείς για το σχέδιο ΕΣΤΙΑ, ο ΥΠΟΙΚ επανέλαβε πως το συμφωνητικό έγγραφο που θα υπογραφεί με τις τράπεζες βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο.

«Εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα το έχουμε στα χέρια μας, ούτως ώστε χωρίς άλλη καθυστέρηση το ΕΣΤΙΑ να ανοίξει, να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων και έγκαιρα, όπως είχε προγραμματιστεί, τέλος του 2019, να γίνουν και οι πρώτες πληρωμές», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ