Αύξηση ενοικίων - Νέα στεγαστική πολιτική εξαγγέλλει η Κυβέρνηση το Μάιο

Αύξηση ενοικίων - Νέα στεγαστική πολιτική εξαγγέλλει η Κυβέρνηση το Μάιο

Μελέτη δείχνει την αύξηση στα ενοίκια

Νέα στεγαστική πολιτική εξαγγέλλει τον Μάιο η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών καθώς νέα μελέτη του Υπουργείου Εργασίας από το 2015 έως το 2018 καταδεικνύει αύξηση στα ενοίκια σε Λεμεσό και Λευκωσία κατά 40% και 33% αντίστοιχα. Αυτό λέχθηκε από κυβερνητικής πλευράς κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής της ραγδαίας αύξησης των ενοικίων παγκύπρια και ιδιαίτερα στη Λεμεσό και των προβλημάτων στέγασης που δημιουργούνται στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Διαβάστε επίσης:Θα εργάζεσαι Πρωτομαγιά; Δες πως θα πληρωθείς

Βουλευτές και κινήματα πολιτών επέκριναν την Κυβέρνηση Βουλευτών για καθυστερήσεις στην εξαγγελία της νέας στεγαστικής πολιτικής αλλά και για απουσία των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας από τα προβλήματα στέγασης μεγάλου αριθμού πολιτών.
 
Όπως δήλωσε εντός της Επιτροπής η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, η νέα μελέτη του Υπουργείου Εργασίας θα καταδείξει το πώς θα διαμορφωθεί η αύξηση του επιδόματος ενοικίων για δικαιούχους ΕΕΕ. Όπως ανέφερε από το 2015 έως το 2018 το κράτος έχει παραχωρήσει 31 εκ ευρώ σε επίδομα ενοικίου σε δικαιούχους ΕΕΕ, ενώ η ίδια και το Υπουργείο ανταποκρίνεται άμεσα σε προσωπικές κλήσεις για βοήθεια ανθρώπων και οικογενειών που έχουν προβλήματα στέγασης. Όπως είπε, μόλις ενημερωθούν για περιπτώσεις αστέγων εγκρίνουν άμεσα το επίδομα στέγασης

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Σημείωσε πως σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που να μένει στο δρόμο, ούτε ένας άστεγος, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που αναζητούν στέγη  και για αυτούς το Υπουργείο ανταποκρίνεται άμεσα, τοποθετώντας τους προσωρινά σε ξενοδοχεία.
 
Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, μετά τις επικρίσεις για καθυστερήσεις από πλευράς Κυβέρνησης στην εξαγγελία στεγαστικής πολιτικής, είπε πως για τη σημερινή κατάσταση ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η προηγούμενη διακυβέρνηση, ενώ είπε πως εντός Μαΐου θα υπάρξει η εξαγγελία αυτής της νέας στεγαστικής πολιτικής.
 
Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελένη Μαύρου είπε πως ενώ πληθαίνουν τα περιστατικά ανθρώπων που είτε είναι άστεγοι είτε διαμένουν σε απαράδεκτες συνθήκες, «βρεθήκαμε σήμερα αντιμέτωποι με μια απαράδεκτη στάση από πλευράς Υπουργού Εσωτερικών. Ενώ υπάρχουν δεσμεύσεις ότι θα ανακοινώνονταν στεγαστικά προγράμματα από τον περασμένο Γενάρη σήμερα ακούσαμε και πάλι για μελέτες που γίνονται και για εξαγγελίες που θα γίνουν, χωρίς λύσεις συγκεκριμένες χωρίς έστω ένα χρονοδιάγραμμα», πρόσθεσε.
 
Η κ. Μαύρου είπε πως οι πυροσβεστικές λύσεις που δίνουν οι υπηρεσίες του κράτους μπορεί προσωρινά να απαμβλύνουν το πρόβλημα αλλά δεν είναι η λύση και τόνισε ότι από πλευράς Κυβέρνησης, «πέραν από τις δικαιολογίες και την προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών και αποπροσανατολισμού», θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα συγκεκριμένες πολιτικές, και μακροπρόθεσμες με στεγαστικά προγράμματα αλλά και με άμεσες λύσεις».
 
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι η συνεδρία ανέδειξε για άλλη μια φορά ότι υπάρχει σοβαρό και εντεινόμενο πρόβλημα αστέγων στη χώρα μας και πρόβλημα στεγαστικής πολιτικής. Όπως ανέφερε, οι συνθήκες που έχουν δημιουργήσει η οικονομική κρίση αλλά και ο τρόπος που επιλέγηκε να αντιμετωπιστεί αυτή, έχουν δημιουργήσει εν γένει πρόβλημα στέγασης στην Κύπρο το οποίο οι ευάλωτοι κρίκοι στην αλυσίδα δεν το αντέχουν γι αυτό κα μένουν στον δρόμο.
 
Πρόσθεσε πως η ευαισθητοποίηση ομάδων πολιτών αλλά και ο τρόπος που ενεργεί προσωπικά η Υπουργός Εργασίας οδηγεί στην ad hoc αντιμετώπιση των περιστατικών ούτως ώστε να μην υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ανθρώπων που ζουν χωρίς στέγη, και να στεγάζονται προσωρινά σε ακατάλληλους χώρους πολλές φορές. «Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση καθυστερεί στην εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής που να αντιμετωπίζει στην βάση του το πρόβλημα στέγασης που έχουν συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού», είπε.
 
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη, είπε πως προκαλεί θλίψη και αγανάκτηση το γεγονός ότι συμπολίτες μας ζουν σήμερα σε τριτοκοσμικές καταστάσεις. Σαν κράτος, είπε, πρέπει να χαράξουμε μια στεγαστική και κοινωνική πολιτική για όλους τους πολίτες και το ΕΛΑΜ θα βρίσκεται ενεργά στο πλευρό του Κινήματος ΕνΕργώ. Πρόσθεσε πως το ΕΛΑΜ, στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής έχει εντοπίσει άστεγους, όπως δηλώνει και το Κίνημα ΕνΕργώ, και τους οποίους έχει βοηθήσει.
 
Εκ μέρους του κίνησης ΕνΕργώ ο Λευτέρης Γεωργίου είπε μετά τη συνεδρία ότι από τις 18 Οκτωβρίου του 2018 όταν ήταν ξανά στη Βουλή για το ίδιο θέμα μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει τίποτα παρά τις δηλώσεις για κατάθεση σχεδίου από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών μέχρι τον προηγούμενο Γενάρη.
 
Όπως είπε η Κυβέρνηση απέχει πολύ από το πρόβλημα ή δεν θέλει να το δει, και σημείωσε πως αυτό που ο ίδιος αντιμετωπίζει καθημερινά είναι τα προβλήματα του κόσμου που ζουν στο δρόμο και σε άθλιες συνθήκες. Όπως ανέφερε, καθημερινά ως Κίνημα αντιμετωπίζουν προβλήματα κοινωνικά με οικογένειες, με παιδιά που δεν έχουν γάλα, μητέρες και οικογένειες στα ξενοδοχεία χωρίς μόνιμη κατοικία. Σημείωσε πως σήμερα υπάρχουν 210 άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες πολύ άθλιες.  
 
Ο Ζήνωνας Νικολαΐδης, Νομικός Σύμβουλος του κινήματος είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία "καταπατά ασύστολα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και δεν θα έχουν άλλη επιλογή αν δεν διορθωθεί αυτό το ζήτημα μετά το Πάσχα από το να προσφύγουν με αγωγές κατά του κράτους". Όπως είπεμ θα καταγγείλουν την Κυπριακή Δημοκρατία στα Ηνωμένα Έθνη, σε Ευρωπαϊκές Επιτροπές και Οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιατί δεν γίνεται να έχουν φτάσει στο σημείο ως κίνημα να μαζεύουν καθημερινά τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης αλλά και να επιδιορθώνουν ακατάλληλες οικίες που διαμένει κόσμος.

Πηγή: ΚΥΠΕ