Εισιτήριο από Λάρνακα για Αθήνα... €690 - "Απαράδεκτες τιμές"

Εισιτήριο από Λάρνακα για Αθήνα... €690 - "Απαράδεκτες τιμές"

Λύσεις για τα ακριβά εισιτήρια προς Ελλάδα ζητούν επιχειρηματικοί σύνδεσμοι και φορείς του τουρισμού

Κοινή έκκληση προς την Κυβέρνηση να παρέμβει ώστε να διορθωθεί το πρόβλημα των υψηλών τιμών των εισιτηρίων από Κύπρο προς Ελλάδα, απηύθυναν σε διάσκεψη Τύπου την Τετάρτη το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου – Ελλάδας και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ).

Διαβάστε επίσης: Εναλλακτική χρηματοδότηση ΜΜΕ μέσω δημιουργίας Equity Fund

Σύμφωνα με πίνακα που ετοίμασε ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου – Ελλάδας, ανά εβδομάδα για όλη την υπόλοιπη καλοκαιρινή περίοδο η χαμηλότερη τιμή για εισιτήριο από Λάρνακα προς Αθήνα μετ’ επιστροφής με μια αποσκευή 23 κιλών κυμαίνεται από €243 η χαμηλότερη και φτάνει μέχρι τα €690. Για τη Θεσσαλονίκη οι αντίστοιχες τιμές είναι €284 η χαμηλότερη και €508 η υψηλότερη. Οι εταιρείες που συγκρίθηκαν ήταν η AEGEAN, η Blue Air και η Cyprus Airways.

Πρόεδρος ΚΕΒΕ: Οι σημερινές τιμές παραπέμπουν σε άτυπο καρτέλ

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, μιλώντας στη διάσκεψη ανέφερε ότι οι σημερινές τιμές είναι απαράδεκτες και παραπέμπουν σε ένα άτυπο καρτέλ μεταξύ των εταιρειών και πρέπει η πολιτεία να δει αυτό το θέμα.

Σημείωσε ότι δεν μπορεί το κόστος του αεροπορικού εισιτηρίου Κύπρου – Ελλάδας, Ελλάδας – Κύπρου, να συγκρίνεται πολλές φορές με το κόστος Λονδίνου – Νέα Υόρκης, ένα ταξίδι μακρύτερο και δαπανηρότερο.

Αναφερόμενος στις προσφορές που υπάρχουν, είπε ότι σε κάθε πτήση είναι περιορισμένες οι θέσεις και όταν πας να κρατήσεις εισιτήριο σου λένε ότι πωλήθηκαν, ενώ συμπλήρωσε ότι και οι διαφημίσεις είναι πολλές φορές παραπλανητικές.

Όπως ανέφερε, επειδή λειτουργεί ο νόμος προσφοράς και ζήτησης, πρέπει να αυξηθεί η προσφορά για να μπορέσουν οι τιμές να είναι πιο ανταγωνιστικές.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

«Το θέμα είναι τεράστιο και η πολιτεία και ιδιαίτερα το Υπουργείου Συγκοινωνιών, πρέπει μεταξύ άλλων αν δει και αυτό το θέμα άμεσα», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι τα κόστη είναι πάρα πολύ υψηλά σε σχέση με το μήκος και το χρόνο της διαδρομής, ενώ αντίστοιχα ταξίδια στην Ευρώπη στοιχίζουν πολύ λιγότερα. «Σίγουρα αυτές οι τιμές παραπέμπουν σε υπερκέρδη», ανέφερε, σημειώνοντας ότι στην Κύπρο που δεν υπάρχει ούτε οδική, ούτε ακτοπλοϊκή σύνδεση υπάρχει αυτή η εκμετάλλευση τιμών.

Περαιτέρω ανέφερε ότι όταν η Κύπρος διεκδίκησε την έδρα του Ευρωπαϊκού Γραφείου Εργασίας, ή την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ένα από τα βασικά κωλύματα ήταν η συνδεσιμότητα της Κύπρου και το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων.

Απαντώντας σε ερώτηση διαφώνησε με τη δημιουργία κρατικού αερομεταφορά, αναφέροντας ότι το κράτος είναι κακός επιχειρηματίας, όπως έχει αποδειχτεί πολλές φορές στο παρελθόν και συνεχίζει να αποδεικνύεται και τώρα σε κάποιες εταιρείες οργανισμούς που ελέγχονται από το κράτος. Σημείωσε ότι το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει στον ελεύθερο ανταγωνισμό όταν πρέπει να γίνουν διορθώσεις, δημιουργώντας προσφορά για να πέσουν οι τιμές.

Καταθέτοντας την προσωπική του εμπειρία είπε ότι αντιπροσωπεία του ΚΕΒΕ μετέβη πρόσφατα στο Λονδίνο και τα εισιτήρια κόστισαν €210 ευρώ το άτομο.

Εισηγήσεις από Επιχειρηματικό Σύνδεσμος Κύπρου – Ελλάδας

Ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου – Ελλάδας Ιωσήφ Ιωσήφ, σημείωσε ότι το φαινόμενο των ακριβών εισιτηρίων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη παρατηρείται για πολλούς μήνες χωρίς να υπάρχει λύση. Πρόσθεσε ότι πολλά μέλη του Συνδέσμου όσο και απλοί πολίτες καταγγέλλουν ότι οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων προς Ελλάδα (και αλλού) είναι πανάκριβες και πολλές φορές απλησίαστες.

Σημείωσε ότι στα διαβήματα που κάνουν η επίσημη απάντηση είναι ότι «αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, αλλά οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα από την προσφορά και τη ζήτηση», ενώ ανέφερε ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα θα πρέπει να αυξηθεί η προσφορά αεροπορικών θέσεων στα δρομολόγια προς Ελλάδα.

Ο κ. Ιωσήφ επεσήμανε ότι οι προσφερόμενες αεροπορικές θέσεις προς την Ελλάδα από όλες τις εταιρείες μαζί δεν καλύπτουν τη ζήτηση, αφού μόνο οι Κύπριοι που ταξιδεύουν προς Ελλάδα υπολογίζονται στους 500.000 το χρόνο.

Οι πολύ υψηλές τιμές, ανέφερε, αποθαρρύνουν τη μετακίνηση επιβατών, επιβαρύνουν τα βαλάντια των ταξιδιωτών, επηρεάζουν την ανάπτυξη στενότερων επιχειρηματικών σχέσεων και μειώνουν την τουριστική κίνηση μεταξύ των δύο χωρών.

Εισηγήθηκε οι αεροπορικές εταιρείες που έχουν σήμερα πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη να αυξήσουν τα δρομολόγιά τους, ώστε να αυξηθούν οι προσφερόμενες θέσεις, να δοθούν κίνητρα σε αξιόπιστες αεροπορικές εταιρείες για να εντάξουν στο πτητικό τους πρόγραμμα τα δρομολόγια Κύπρος, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, να προσεγγιστούν ξένες εταιρείες της περιοχής, οι οποίες πετάνε από την έδρα τους προς την Ελλάδα, ώστε να μετατρέψουν την Κύπρο ως ενδιάμεσο σταθμό τους προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, να μειωθούν οι φόροι στο αεροδρόμιο για τα δρομολόγια Κύπρου – Ελλάδας και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας.

Όπως είπε, οι εισηγήσεις αυτές θα προωθηθούν στο Υπουργείο Συγκοινωνιών.

Έκκληση και για ακτοπλοϊκή σύνδεση

Αναφορικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, ο κ. Ιωσήφ, ανέφερε ότι αναμένεται η έρευνα που διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες κατόπιν σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Εξέφρασε την ελπίδα η έρευνα να ολοκληρωθεί σύντομα, ώστε η Κύπρος να μπορέσει να απευθυνθεί στην ΕΕ για αν εντάξει την ακτοπλοϊκή γραμμή Κύπρου – Ελλάδας σε κάποιο ειδικό πρόγραμμά της.

Ο κ. Ιωσήφ κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει επιπρόσθετες πρωτοβουλίες για την εξεύρεση λύσεων, διότι οι πολίτες, όπως είπε, δεν αντέχουν άλλο να καταβάλλουν αυτά τα ψηλά ναύλα.

Με τη σειρά του ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Θεόδωρος Θαλασσινός ανέφερε ότι συμμερίζεται την αγωνία και την ανησυχία αυτών που μίλησαν στη διάσκεψη, σημειώνοντας ότι μετά το κλείσιμο της Cobalt αυξήθηκαν οι τιμές σε επίπεδο που το μέσο βαλάντιο τόσο του Ελλαδίτη όσο και του Κύπριου επισκέπτη δεν μπορεί να το αντέξει. Ανέφερε ότι ο ΕΟΤ έγινε αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από ανθρώπους και χαμηλής και μεσαίας εισοδηματικής στάθμης.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να εγκύψει η κυπριακή κυβέρνηση με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία στο θέμα της τακτικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας και ότι η ακτοπλοϊκή επανασύνδεση Κύπρου- Ελλάδας που εκκρεμεί εδώ και 19 χρόνια πρέπει να επιταχυνθεί, ώστε η ακτοπλοΐα να καταστεί αν όχι ανταγωνιστικό τουλάχιστον συμπληρωματικό μεταφορικό μέσο, ώστε ο Κύπριος και ο Έλληνας ταξιδιώτης να μην είναι απόλυτα εξαρτώμενος από τους αερομεταφορείς.

O Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων ACTA Βασίλης Σταματάρης, ανέφερε ότι με το κλείσιμο της Cobalt υπολογίζεται ότι η απώλεια θέσεων θα είναι 10-15%. Συμφώνησε ότι είναι ακριβές οι τιμές ωστόσο είπε ότι υπάρχουν και χαμηλότερες τιμές ακόμα και για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που φθάνουν στα €200. Καθησύχασε τον κόσμο ότι οι τιμές δεν είναι τόσο απαγορευτικές και δεν έχει μειωθεί η κίνηση προς και από την Ελλάδα. Σημείωσε ότι οι αριθμοί και ο ανταγωνισμός είναι αυτός που φέρνει τις τιμές και ότι πολλές εταιρείες είχαν κλείσει στο παρελθόν λόγω ανταγωνισμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ