Υπ. Μεταφορών: Αύξηση στις τιμές εισιτηρίων θα πλήξει την αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου

Υπ. Μεταφορών: Αύξηση στις τιμές εισιτηρίων θα πλήξει την αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου

Τα οικονομικά της αεροπορικής συνδεσιμότητας είναι εύθραυστα και υπόκεινται στις συνεχείς μεταβολές της δυναμικής της αγοράς, είπε η κα. Αναστασιάδου

Αρνητικά θα πληγεί η αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου αν υπάρξουν επιπρόσθετες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων, με άμεσο αντίκτυπο και στον τουρισμό, ανέφερε σήμερα η Υπουργός Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου, χαιρετίζοντας την έναρξη της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης και Συνεδρίου του ACI Europe, (Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης), που πραγματοποιείται αυτό το διήμερο στη Λεμεσό.

Η Υπουργός Μεταφορών διαβεβαίωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της ΕΕ, του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Πολιτικής Αεροπορίας, στηρίζει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες και δράσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και στηρίζει την αειφόρο ανάπτυξη των διεθνών αερομεταφορών.

Διαβάστε επίσης: ΥΠΟΙΚ: Τις Κυπριακές Αερογραμμές τις κακοδιαχειρίστηκαν και τις χρεοκόπησαν άλλοι

Η βιομηχανία των αερομεταφορών, συνέχισε, βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, μεταξύ αειφορίας και ανάπτυξης και γι αυτό το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι στρατηγικής σημασίας για τον τομέα. Η συνεισφορά της ΕΕ, είπε, είναι ζωτικής σημασίας σε σχέση με τα μέτρα για την αντιμετώπιση των εκπομπών (αερίου του θερμοκηπίου), σε παγκόσμια κλίμακα και υπογράμμισε πως προβάλλει ως επιτακτική ανάγκη, οι συζητήσεις για οποιεσδήποτε επιπρόσθετες φορολογίες στις αερομεταφορές, ν` αξιολογηθούν προσεκτικά.

"Τα οικονομικά της αεροπορικής συνδεσιμότητας είναι εύθραυστα και υπόκεινται στις συνεχείς μεταβολές της δυναμικής της αγοράς", είπε η κα. Αναστασιάδου, υποδεικνύοντας ότι για την Κύπρο, ένα περιφερειακό κράτος μέλος της ΕΕ, "οποιοδήποτε επιπρόσθετο κόστος στα αεροπορικά εισιτήρια θα πλήξει αρνητικά την αεροπορική συνδεσιμότητα, η οποία είναι βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη του τουρισμού".

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Επιπρόσθετα, υπέδειξε πως όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες επιζητούν προσιτές τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια , "ωστόσο οι Κύπριοι τα επιζητούν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, καθώς οι αερομεταφορές είναι ο μοναδικός διαθέσιμος τρόπος διασύνδεσης με άλλες χώρες".

Γι αυτό, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του διεθνούς ανταγωνισμού εντός του ευρωπαϊκού τομέα αερομεταφορών και την ίδια ώρα, να λάβουμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες των χωρών - μελών, διαμήνυσε προς τους 300 και πλέον ξένους συνέδρους, από 40 χώρες, η Βασιλική Αναστασιάδου.

Ανέφερε δε πως, παρά τον ικανοποιητικό βαθμό συνδεσιμότητας με τις περισσότερες αεροπορικές αγορές, υπάρχει ακόμη χώρος για βελτίωση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της Κύπρου, όχι μόνο με την προσέλκυση νέων αγορών, αλλά και με την ενδυνάμωση υφιστάμενων αγορών με μεγάλες προοπτικές, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία.

"Σε συνεργασία με την Hermes Airports, , η Κυπριακή Κυβέρνηση παρέχει σχέδιο κινήτρων για αεροπορικές εταιρείες που έχουν επιτύχει βελτίωση της συνδεσιμότητας αλλά και της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας", συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την ίδια, οι αεροπορικές μεταφορές στην Κύπρο καταγράφουν σταθερή και συνεχόμενη αύξηση τα τελευταία χρόνια, με τον αριθμό των επιβατών στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, να ανέρχεται σχεδόν στα 11 εκατομμύρια, για το 2018.

Οι παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτό, πρόσθεσε, είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο που εφαρμόστηκε εντός της ΕΕ, καθώς και η πολιτική των "ανοικτών ουρανών" που υιοθέτησε η Κυπριακή Κυβέρνηση στις σχέσεις της με τρίτες χώρες.

Στο χαιρετισμό της, η Βασιλική Αναστασιάδου αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων που προκαλούνται στα ολοένα και πιο συνωστισμένα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και τόνισε πως "όποιες κι αν είναι οι αποφάσεις που λαμβάνονται για το μέλλον διαχείρισης της ευρωπαϊκής εναέριας κυκλοφορίας, η πραγματική δέσμευση των κρατών μελών και όλων των εμπλεκομένων - μεταξύ αυτών και τα αεροδρόμια - πρέπει να είναι η καλύτερη απόδοση".

Χωρίς την εμπλοκή όλων των ενδιαφερομένων μερών, το όραμα "Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός", που άρχισε πριν από 20 χρόνια, δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί πλήρως, ενώ διαβεβαίωσε πως η Κύπρος εργάζεται σκληρά για ν` αντεπεξέλθει στις απαιτούμενες αλλαγές.

Συνεχάρη δε την Hermes Airports "για την αξιοθαύμαστη δράση προς μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και τη χρήση πόρων μέσα από αειφόρες πρακτικές", γεγονός που οδήγησαν τα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου στη διασφάλιση των σχετικών πιστοποιήσεων από το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων.

Εκ μέρους της διοργανώτριας εταιρείας, η Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια της Hermes Airports, Ελένη Καλογήρου, ευχαρίστησε την ACI Europe για την τιμή να φιλοξενήσει η χώρα μας, για πρώτη φορά, την Ετήσια Γενική της Συνέλευση και το Συνέδριο, με θέμα "Transform or Die – Airports & the Sustainability Challenge".

Η κα.Καλογήρου αναφέρθηκε στην ιστορία της Κύπρου, στο τουριστικό, επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον του νησιού αλλά και στις εξελίξεις που σχετίζονται με τα κυπριακά αεροδρόμια και υπηρεσίες, υπογραμμίζοντας ότι "όλα όσα κάνουμε βασίζονται στην αποστολή μας, η οποία είναι η εξυπηρέτηση των πελατών μας μέσα από την λειτουργία καινοτόμων, ασφαλών και αποδοτικών αεροδρομίων σε από ένα περιβαλλοντικά φιλικό και κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο".

Εξάλλου, ο Γενικός Διευθυντής του ACI Europe, Olivier Jankovec, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια καθώς και τις τελευταίες τάσεις στο χώρο των αερομεταφορών. Παρουσίασε επίσης τη στρατηγική και το όραμα του Συμβουλίου για αειφόρο ανάπτυξη του τομέα των αερομεταφορών.

Το σημερινό πρόγραμμα του Συνεδρίου ολοκληρώνεται με δείπνο στο ελικοδρόμιο της μαρίνας Λεμεσού, κατά τη διάρκεια του οποίου θα δοθούν τα 15α Βραβεία Καλύτερων Αεροδρομίων (Best Airports Awards) του ACI Europe.

Η Hermes Airports είναι μια από τις δυο φιναλίστ που θα διεκδικήσει το βραβείο "HR Excellence" (Ανθρώπινου Δυναμικού), μαζί με το Διεθνές Αεροδρόμιο "Sabiha Gökçen" της Κωνσταντινούπολης.

Πηγή: ΚΥΠΕ