Υπάρχουν λεφτά αλλά οι πρόσφυγες δεν τα ζητούν…

Υπάρχουν λεφτά αλλά οι πρόσφυγες δεν τα ζητούν…

Νέα στεγαστική πολιτική του κράτους

Του Στέλιου Ξιουρή

Παράδοξο ενδεχομένως, αλλά οι συνθήκες  στην παρούσα οικονομική κατάσταση ακόμη και την αυξημένη στεγαστική βοήθεια που προσφέρει το κράτος σε πρόσφυγες δεν την αξιοποιούν, όπως διαφαίνεται από την απορροφητικότητα των κονδυλίων που δίνονται και η οποία είναι αρκετά χαμηλή έως και απελπιστική.

Με τα νέα αναθεωρημένα κριτήρια της προσφυγικής πολιτικής δύναται η δυνατότητα σε περισσότερους πρόσφυγες να διεκδικήσουν αρκετά χρήματα και η απλοποίηση των διαδικασιών θα τους διευκολύνει περισσότερο…

Προφανώς ο φόβος των προσφύγων παραμένει η δανειοδότηση από τις τράπεζες αλλά οι αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί προτρέπουν τους πρόσφυγες να ξεπεράσουν τις φοβίες, αφού με εγκριμένα τα κονδύλια από το κράτος θα μπορέσουν να υλοποιήσουν το όνειρο τους για καλύτερη στέγη για τους ίδιους και την οικογένεια τους.

Ποια τα κριτήρια- ποια τα ποσά

Από την ερχόμενη Πέμπτη, 4 Ιουλίου, αρχίζει η εφαρμογή των αναθεωρημένων προσφυγικών στεγαστικών σχεδίων που περιλαμβάνουν αυξημένη οικονομική βοήθεια για ανέγερση, αγορά ή επιδιόρθωση κατοικίας, ενώ αυξάνονται και οι δικαιούχοι. 
Το νέο πλαίσιο προσφυγικής πολιτικής, ανέλυσε στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Μέριμνας Εκτοπισθέντων, Μαρία Αδαμίδου.

Το ύψος των εισοδηματικών κριτηρίων αυξάνεται ώστε στα σχέδια να εμπίπτουν ακόμα περισσότεροι πρόσφυγες. Πιο συγκεκριμένα, για ένα μονήρες άτομο ή μονογονεϊκή οικογένεια το ύψος του εισοδήματος καθορίζεται μέχρι 25.000 ευρώ. Για ζεύγος μέχρι 45.000 ευρώ, για οικογένεια τριών ατόμων μέχρι 50.000 ευρώ, για οικογένεια τεσσάρων ατόμων μέχρι 55,000 ευρώ και για οικογένεια πέντε ή περισσοτέρων ατόμων μέχρι 65.000 ευρώ. 

Επιπρόσθετα αυξάνεται το ύψος της οικονομικής βοήθειας κατά 10.000 με 15.000 ευρώ ανάλογα με την περίπτωση. Πιο συγκεκριμένα για μονήρες άτομο η οικονομική βοήθεια θα είναι μέχρι και 20.000 ευρώ, για ζεύγος μέχρι 30.000 ευρώ, για οικογένεια με τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια μέχρι 35.000 ευρώ και για πολύτεκνους η οικονομική βοήθεια φτάνει μέχρι 40.000 ευρώ. Για επιδιορθώσεις κατοικιών: για μονήρη άτομα με εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ θα παρέχεται βοήθεια μέχρι 10.000 ευρώ και για οικογένειες με εισόδημα μέχρι και 45.000 ευρώ βοήθεια μέχρι 12.500 ευρώ. 

 Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Αίτηση στην Υπηρεσία Μέριμνας θα μπορούν να υποβάλουν όλοι οι κάτοχοι προσφυγικής ταυτότητας, τόσο οι εκ πατρογονίας αλλά και οι εκ  μητρογονίας πρόσφυγες, ενώ δεν θα εγκρίνονται όσοι εκτοπισθέντες έλαβαν άλλη βοήθεια μέσω στεγαστικών σχεδίων του κράτους. 
Διευκρινίζεται ότι όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί και εκκρεμούν, θα εξεταστούν με βάση τα αναθεωρημένα κριτήρια, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει στην πρόσληψη επιπρόσθετου προσωπικού όπως επίσης και στην απλοποίηση των κριτηρίων και διαδικασιών, ώστε οι αιτήσεις να εξετάζονται ενωρίτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι τρεις Παφίτισσες που πήραν 20σαρι μιλούν για την επιτυχία τους - Φοίτησαν στο ίδιο Λύκειο(Βίντεο)

Ευχαριστημένοι όλοι

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Προσφύγων ( ΠΕΠ) Χρήστος Χατζημανώλης εξέφρασε την ικανοποίηση του και προέτρεψε τους πρόσφυγες να διεκδικήσουν τα χρήματα , αφού οι συνθήκες βελτιώθηκαν σε όλους τους τομείς.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κύπρος Κυπριανού επισήμανε ότι από τα 24 εκατομμύρια που διαθέτει το κράτος μένουν αδιάθετα, ενώ αν δείξουν ενδιαφέρον περισσότεροι πρόσφυγες θα αυξηθεί και το κονδύλι.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλα Αριστείδου ανέφερε ότι με την νέα πολιτική αντιμετωπίζεται το σοβαρό πρόβλημα της στέγασης των προσφύγων, ενώ ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας αν και θεωρεί το σχέδιο πετυχημένο εντούτοις το χαρακτήρισε δώρον- άδωρο γιατί θεωρεί ότι οι τράπεζες δεν θα δίνουν εύκολα στεγαστικά δάνεια…