Τα νομοσχέδια του ΟΧΣ δεν αλλάζουν το σημερινό καθεστώς λειτουργίας τους

Τα νομοσχέδια του ΟΧΣ δεν αλλάζουν το σημερινό καθεστώς λειτουργίας τους

Όσα δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΟΧΣ Ανδρέας Γεωργίου

Ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ) συνεχίζει να είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και να ανήκει στο κράτος και δεν αλλάζει οτιδήποτε σε αυτό από την ψήφιση σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων νομοσχεδίων του ΟΧΣ.
 
Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του ΟΧΣ Ανδρέας Γεωργίου, σχολιάζοντας δημοσιεύματα για αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος του Οργανισμού μετά την ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων.
 
«Ο ΟΧΣ συνεχίζει να είναι πιστωτικό ίδρυμα όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια, επικεντρωμένος στις ανάγκες της οικογένειας», υπογράμμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ψηφίστηκε η νομοθεσία για κατάργηση του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργίου είπε ότι το ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια «αφορά την εναρμόνιση του Οργανισμού με τις διαδικασίες διορισμού του ΔΣ όπως προνοούνται από τις σχετικές απαιτήσεις της οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου σε σχέση με την αξιολόγηση της καταλληλότητας και αξιοπιστίας (fit and proper) των υποψηφίων που θα διοριστούν στο ΔΣ του Οργανισμού.
 
Πρόσθεσε ότι η δεύτερη βασική τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας του Οργανισμού αφορά την συμμετοχή στο ΔΣ του ΟΧΣ δύο εκτελεστικών οι οποίοι θα πρέπει να είναι ο Γενικός Διευθυντής και ένας εκ των διευθυντών του Οργανισμού, κάτι που δεν προβλεπόταν, όπως είπε, από τη νομοθεσία σε σχέση με τον διορισμό των μελών του ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών.

Ανέφερε ότι η αλλαγή αυτή σκοπό έχει να προσαρμοστεί ο οργανισμός με τις απαιτήσεις διακυβέρνησης πιστωτικών ιδρυμάτων που προβλέπουν και τη συμμετοχή και εκτελεστικών στα ΔΣ των πιστωτικών ιδρυμάτων.
 
Ανέφερε επίσης ότι τρίτη βασική τροποποίηση είναι «ο εκσυγχρονισμός των κανονισμών δανείου του ΟΧΣ για να συνάδουν με τις απαιτήσεις της ΚΤΚ σε σχέση με την αξιολόγηση των δανειοληπτών που θα λαμβάνει υπόψη το προφίλ κινδύνου του κάθε αιτητή».

Πηγή: ΚΥΠΕ