Τσεκκούθκια σε όλους τους πρόσφυγες για απώλεια χρήσης περιουσίας

Τσεκκούθκια σε όλους τους πρόσφυγες για απώλεια χρήσης περιουσίας

Προβληματισμός στην Κυβέρνηση για το ύψος της αποζημίωσης βάσει του Αρχείου Κατεχομένων Περιουσιών που ετοίμασε ο Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών

Του Στέλιου Ξιουρή

Μέρες που είναι φαίνεται να επαναφέρεται στο προσκήνιο η εισήγηση για παραχώρηση επιδόματος στους πρόσφυγες για την απώλεια χρήσης περιουσίας. Αν και το βάρος θα είναι δυσβάστακτο για το κράτος, εντούτοις βουλευτές και προσφυγικές οργανώσεις το θέτουν ως θέμα αρχής και άκρως σημειολογικό με ηθικές προεκτάσεις, παρά οικονομικής ενίσχυσης των προσφύγων προς αναπλήρωση, των ΔΥΣΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ απωλειών που είχαν όλα αυτά τα 45 χρόνια της προσφυγιάς.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το θέμα τέθηκε σε όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς από τις προσφυγικές οργανώσεις και έφθασε μέχρι το ανώτατο επίπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν παρουσιάζεται αρνητικός στην παραχώρηση ενός ποσού για τους πρόσφυγες, εντούτοις ανησυχεί, αφενός για τα δημοσιονομικά του κράτους και αφετέρου για το ύψος των επιδομάτων- αν μπορούν να ονομαστούν έτσι- προς τους πρόσφυγες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπάρχουν λεφτά αλλά οι πρόσφυγες δεν τα ζητούν…

Σύμφωνα με όσα μας μετέφερε άτομο που συμμετείχε σε πρόσφατη συνάντηση στο Προεδρικό, ο ανώτατος άρχοντας του τόπου διερωτήθηκε μεγαλοφώνως , αν δεν είναι ντροπή να στείλουμε 200 Ευρώ τσέκι στον κάθε πρόσφυγα. Δεν θα τους προσβάλουμε ήταν η επωδός του Προέδρου Αναστασιάδη στις παροτρύνσεις των προσφυγικών εταίρων, οι οποίοι ανταπάντησαν ότι πρέπει να γίνει η αρχή κάποια στιγμή…

Μάλιστα εισηγούνται όπως δημιουργηθεί σχετικό ταμείο για κάλυψη των απωλειών χρήσης περιουσίας των προσφύγων και μπορεί σε πρώτο στάδιο να κατατίθενται κονδύλια του προϋπολογισμού που παραχωρούνται για  προσφυγική στεγαστική πολιτική και δεν απορροφούνται από τους δικαιούχους. Προφανώς με την περαιτέρω συνδρομή από το κράτος…

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Βάσει του Αρχείου Περιουσιών

Η εν λόγω εισήγηση στηρίζεται και τεκμηριώνεται στην βάσει του Αρχείου κατεχομένων Περιουσιών που ετοίμασε και παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Φορέας ισότιμης κατανομής Βαρών (ΦΙΚΑΒ).

Όπως αποκάλυψε προ καιρού η newsbomb η ρηξικέλευθη αυτή τομή στα προσφυγικά πράγματα, που ετοιμάστηκε από τον ΦΙΚΑΒ υπό την Προεδρία του δρ. Άκη Πούρου περιλαμβάνει επακριβώς την περιουσία του κάθε πρόσφυγα στα κατεχόμενα όπως και της βοήθειας που δέχτηκε από το κράτος.

Έτσι με την βοήθεια του εν λόγω σημαντικού εργαλείου μπορεί να καθοριστεί η φόρμουλα για την παραχώρηση επιδόματος για την απώλεια χρήσης.

Κάποιες επιφυλάξεις ακούγονται περί των εκτιμήσεων των κατεχομένων περιουσιών , πρόβλημα προφανώς που αντιμετωπίζεται για όλη την Κύπρο και μπορεί να επιλυθεί από το αρμόδιο τμήμα του Κτηματολογίου.