Εκποιήσεις: «Η καυτή πατάτα» και το σκληρό ποκέρ στην Επ. Οικονομικών

Εκποιήσεις: «Η καυτή πατάτα» και το σκληρό ποκέρ στην Επ. Οικονομικών

Η Μεγάλη Παρασκευή στην Ολομέλεια

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Το θέμα των εκποιήσεων μοιάζει με «καυτή πατάτα» την οποία η Βουλή καλείται να αρπάξει και  να μην «καεί» Η Μεγάλη Παρασκευή για τις εκποιήσεις κρίνεται η σημερινή ημέρα όπου η Ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί  μετά από ένα σκληρό πόκερ που θα προηγηθεί  στην Επιτροπή Οικονομικών να τοποθετηθεί επί των αναπομπών του ΠτΔ για την αναστολή των εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων που ψήφισε η Ολομέλεια στις 12 Ιουλίου 2019.
 
 
Τα κόμματα κυριολεκτικά βρίσκονται σε αναβρασμό έχοντας ενώπιόν τους και διάφορες επιλογές: Πρώτο: Tην πρόταση του ΔΗΚΟ  που δίνει εξουσία στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο να αποφαίνεται κατά πόσον υπήρξε συμμόρφωση με τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΚΤΚ για τις αναδιαρθρώσεις. Παράλληλα, το ΔΗΚΟ προτείνει εάν  διαπιστώνεται παραβίαση του κώδικα να γίνεται  προσφυγή του δανειολήπτη στο δικαστήριο.
 
Δεύτερο: Τη στάση του Κεντρικού Τραπεζίτη Κωνσταντίνου Ηροδότου ο  οποίος υπό την πίεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης έβαλε στο τραπέζι το θέμα της γνωμοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό.
 
vouli 1
 
 
Τρίτο: Την πρόταση των Οικολόγων που ζητεί να δοθεί ένα μικρό εργαλείο προστασίας  στους δανειολήπτες και να μην αλλάξει η απόφαση που ψήφισε η Βουλή στις 12 Ιουλίου.
 
 
 Οι τρεις προτάσεις αναμένεται να συζητηθούν το πρωί στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής όπου θα φανούν και οι τάσεις των κομμάτων. 
 
Μόνος ο ΔΗΣΥ
 
Ο ΔΗΣΥ αναμένεται να ψηφίσει υπέρ της αναπομπής του ΠτΔ  ενώ θα εξετάσει και το θέμα των προτάσεων. Το ΑΚΕΛ, Συμμαχία Πολιτών και ΕΔΕΚ θα διατηρήσουν τη «σκληρή γραμμή» τους έναντι των αναπομπών όμως ξεκάθαρη θέση για το θέμα θα φανεί στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών.
 
 
Ταυτόχρονα, το ΔΗΚΟ θα επιμείνει στην πρότασή του και εάν υπάρξουν τάσεις αποδοχής της θα ψηφίσει υπέρ των αναπομπών του Προέδρου.
 
Οι Οικολόγοι με τη σειρά τους προτίθενται να ψηφίσουν κατά των αναπομπών όμως, πληροφορίες του  Newsbomb αναφέρουν ότι εάν η πρότασή τους γίνει αποδεκτή, θα στηρίξουν  αυτή του ΔΗΚΟ.
 
Σημειώνεται ότι η Βουλή πρέπει να τοποθετηθεί για τις αναπομπές έως και 15 ημέρες μετά την κατάθεσή τους.. Εάν η Βουλή τοποθετηθεί αρνητικά, τότε ο ΠτΔ θα προβεί σε αναφορά στο Δικαστήριο.