Φάκελος τουρισμός: Οι Γερμανοί…που έφυγαν, η «ανησυχία» του Υφυπουργείου και η μείωση που …«ήθελαν»

Φάκελος τουρισμός: Οι Γερμανοί…που έφυγαν, η «ανησυχία» του Υφυπουργείου και η μείωση που …«ήθελαν»

Τα δεδομένα μέχρι τον Ιούνιο

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Ο τουρισμός στην Κύπρο αποτελεί πάντοτε το μεγάλο μας όπλο. Ο ήλιος και η θάλασσα κυρίως, αλλά και οι φυσικές ομορφιές του νησιού μας δημιουργούν προσδοκίες κάθε χρόνο για αυξημένες ροές τουριστών. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για μείωση τη φετινή χρονιά στο τουριστικό ρεύμα  επιβεβαιώνονται τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουνίου, σε σχέση με το 2018.
 
 
Ωστόσο, παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις και τη μείωση, στο Υφυπουργείο Τουρισμού είναι πλήρως συνειδητοποιημένοι με την κατάσταση, αφού γνώριζαν τι θα αντιμετώπιζαν. Η μελέτη έγινε και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν φοβίζουν, αφού η έλευση λιγότερων τουριστών  ήταν αναμενόμενη.
 
Τι έδειξε ο Ιούνιος
 
 Τα αποτελέσματα του Ιουνίου (ο Ιούλιος ακόμα δεν βγήκαν τα αποτελέσματα), δείχνουν μείωση 0.3% δηλαδή ανεπαίσθητη μείωση, ενώ οι τιμές μεταξύ Ιανουαρίου - Ιουνίου είναι 0.9%). 
 
 
 

Τον Ιούλιο ακόμα δεν βγήκαν τα αποτελέσματα όμως αναμένεται να παρατηρηθεί ξανά μείωση.

 Οι Γερμανοί δεν έρχονται

 
Μέσα από την έρευνά μας διαπιστώνουμε ότι οι Γερμανοί δεν έρχονται στη χώρα μας πλέον. Χαρακτηριστικά, ο τουρισμός από τη χώρα των πάντσερ μειώθηκε αυτό το καλοκαίρι κατά 18%. Εξάλλου, μείωση τουριστών παρατηρείται και σε άλλες βασικές αγορές όπως είναι:
 
germaniki
 
 
To Ηνωμένο Βασίλειο με 0.4% (Αγγλία, Σκωτία, Ιρλανδία) και η Ρωσία με 4%, ενώ δεν μπορεί να γίνει σαφής εκτίμηση για τους τουρίστες από τη Σκανδιναβία και κυρίως από Σουηδία και Νορβηγία.
 
 
Οι λόγοι
 
Οι λόγοι για τη μείωση τουριστών είναι αρκετοί. Εάν τους βάλουμε σε μια σειρά, θα δούμε ότι στο Υφυπουργείο Τουρισμού εκτιμούν ότι η μη έλευση τουριστών σε μεγάλη μάζα εδράζεται σε συγκεκριμένους λόγους όπως: Το brexit, το γεγονός ότι έκλεισαν αρκετές γερμανικές αεροπορικές εταιρείες (μείωση Γερμανών τουριστών) και η ενίσχυση άλλων αγορών όπως: Η Τουρκία, η Αίγυπτος και χώρες της Βορείου Αφρικής (π.χ. Τυνησία).