Πρόωρη αφυπηρέτηση στα 50 για θαλασσαιμικούς προωθεί η Ζέτα

Πρόωρη αφυπηρέτηση στα 50 για θαλασσαιμικούς προωθεί η Ζέτα

Ψηφίζεται πριν το τέλος του χρόνου- Δεν αποκλείεται να κατέβει περαιτέρω το όριο

Του Στέλιου Ξιουρή

Σε μια πράξη ψηλής κοινωνικής ευαισθησίας προβαίνει η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ΖΕΤΑ ΑΙΜΙΛΙΑΝΙΔΟΥ, η οποία με τροποποιητικό νομοσχέδιο, προωθεί την πρόωρη αφυπηρέτηση ατόμων με θαλασσαιμία από το 50ο  έτος της ηλικίας τους χωρίς περικοπές …

Ήδη το σχετικό νομοθέτημα πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο και βρίσκεται ενώπιον της Γενικής Εισαγγελίας για νομοτεχνική επεξεργασία. Όπως πληροφορούμαστε η επεξεργασία του είναι στα τελικά στάδια της ανίχνευσης αντισυνταγματικών προνοιών από την Νομική Υπηρεσία και εντός Σεπτεμβρίου κατατίθεται στο Κοινοβούλιο προς συζήτηση και έγκριση. Προφανώς , λόγω και της ιδιομορφίας του νομοσχεδίου, η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας και μετέπειτα στην Ολομέλεια της Βουλής θα γίνει με ταχείς ρυθμούς, αφού εξασφαλίζει την σύμφωνο γνώμη όλων των κομμάτων και η ψήφιση του αναμένεται να διενεργηθεί προ του τέλους του έτους.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Ο προβληματισμός στο Υπ. Εργασίας για την ηλικία στην οποία κάποιος θαλασσαιμικός θα μπορούσε να αποκτήσει δικαίωμα για πρόωρη αφυπηρέτηση ήταν ιδιαίτερα έντονος και η τελική κατάληξη είναι το 50ο έτος, αφού λήφθηκαν υπόψη όλες οι παράμετροι και οι θέσεις που κατέθεσε στην σχετική συζήτηση ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Θαλασσαιμικών. Πάντως δεν αποκλείεται το ηλικιακό όριο για παραχώρηση του δικαιώματος για αίτηση πρόωρης αφυπηρέτησης, να μειωθεί περαιτέρω από την Βουλή, αφού οι συγκλίνουσες θέσεις είναι όπως ο καθορισμός του γίνει ανάμεσα στο 40ο και 50ο έτος ηλικίας των θαλασσαιμικών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στην κατηγορία ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΔΩ

Ειδικές πρόνοιες για όσους δεν έχουν Κ. Ασφαλίσεις – Πόσοι οι θαλασσαιμικοί

Στο σχετικό νομοσχέδιο υπάρχουν και σχετικές πρόνοιες για όσους εκ των θαλασσαιμικών δεν έχουν εργασθεί , λόγω και της ιδιομορφίας της ασθένειας τους, ή έχουν περιορισμένες εισφορές στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν της σύνταξης τους, χωρίς περικοπές.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στις σχετικές διαβουλεύσεις με το Υπ. Εργασίας ο    Παγκύπριος Αντιαναιμικός Συνδέσμος ( ΠΑΣ) έχει γύρω στα 850 μέλη σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, εκ των οποίων 650 περίπου από αυτά είναι θαλασσαιμικοί με β- ομόζυγο θαλασσαιμία, με την τεράστια πλειοψηφία εξ αυτών να είναι μεταξύ 35-55 ετών.

Επισημαίνεται ότι χάρη στα προγράμματα που εφαρμόζει το Υπουργείο Υγείας, οι γεννήσεις παιδιών με θαλασσαιμία μειώθηκαν αισθητά και ο στόχος των κρατικών υπηρεσιών είναι τα επόμενα χρόνια να ελαχιστοποιηθεί…