Πράσινο φως για νέο Υφυπουργείο - Όλες οι πληροφορίες

Πράσινο φως για νέο Υφυπουργείο - Όλες οι πληροφορίες

Άλλο ένα Υφυπουργείο δημιουργεί η Κυβέρνηση Αναστασιάδη - Με τι θα ασχολείται, πότε ξεκινά

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, είπε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο «ενέκρινε πρόταση για σχετικό νομοσχέδιο για δημιουργία Υφυπουργείου ψηφιακής πολιτικής που είναι από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο πρόγραμμα διακυβέρνησης.

Δείτε επίσης: ΓεΣΥ: Ρυθμίσεις για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εγγραφή τους

Ως Υπουργείο είχαμε αναλάβει προσωρινά την προώθηση μιας σειράς ενεργειών για έρευνα και καινοτομία και για τον ψηφιακό σχηματισμό του κράτους που αποτελεί και την καλύτερη μορφή μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Έχουν γίνει αρκετά, έχουν δρομολογηθεί σημαντικές κινήσεις μέσα από τη δημιουργία νέων θεσμών, όπως ο θεσμός του Επικεφαλής Επιστήμονα, τον οποίον ευχαριστώ για τον ρόλο του στην ετοιμασία του νομοσχεδίου.

Έχουν υπάρξει αποτελέσματα, όπως είναι τα έξι ερευνητικά κέντρα με σημαντική εθνική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και που το κάθε ένα θα εργοδοτεί πέραν από 100 επιστήμονες και είχαμε σημαντικές επενδύσεις τον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Εντοπίζαμε όμως την αδυναμία από την απουσία ενός κεντρικού συντονιστικού φορέα με εκτελεστικές αρμοδιότητες που να συντονίζει και αυτό απαντάται με τη δημιουργία του Υφυπουργείου και της θέσης του εξειδικευμένου Υφυπουργού.

Καθημερινό πολιτικό παρασκήνιο από την Νewsbomb ΕΔΩ

Το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών περνά στο Υφυπουργείο και θα είναι ο πυρήνας στελέχωσης με όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων που περιέγραψα.

Η υλοποίηση αυτής της πολιτικής προβλέπεται και στον προϋπολογισμοί του 2020, ο οποίος ετοιμάζεται. Στέλνουμε αυτό το νομοσχέδιο που ελέγχθηκε νομοτεχνικά από τη Νομική Υπηρεσία, την οποίαν ευχαριστώ, για να πάει στη Βουλή με την έναρξη της βουλευτικής περιόδου, ώστε από την 1. 1. 2020 να ξεκινήσει τη λειτουργία του».

Ερωτηθείς για το θέμα των κοινωνικών δεικτών, ο κ. Υπουργός είπε ότι «ολόκληρη η Κυβέρνηση μέσα από συλλογική προσπάθεια που μας έφεραν σε καλύτερη θέση και οι δείκτες αποτυπώνουν τη σταδιακή, αλλά σταθερή βελτίωση των δεδομένων για τους συμπολίτες μας και την κοινωνία.

Χωρίς αμφιβολία, το γεγονός ότι η ανεργία μειώνεται και οι συμπολίτες μας επιστρέφουν στην αγορά εργασίας, έχει θετική αντανάκλαση και σε αυτούς τους κοινωνικούς δείκτες.

Ως Κυβέρνηση δεν θεωρούμε πως η προσπάθεια τερματίζεται, δεν θεωρούμε ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια περαιτέρω βελτίωση, για αυτό και με ίδια ένταση και προσήλωση θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να στηριχθεί η ανάπτυξη, η αγορά εργασίας ώστε το μέρισμα από την ανάπτυξη να φτάσει σε όλους τους πολίτες».