Η Λαγκάρντ υπερασπίζεται την ποσοτική χαλάρωση του Μ. Ντράγκι ενώπιον της Επ. Οικονομικών του ΕΚ

Η Λαγκάρντ υπερασπίζεται την ποσοτική χαλάρωση του Μ. Ντράγκι ενώπιον της Επ. Οικονομικών του ΕΚ

Τι δήλωσε η Λαγκάρντ

"Η σταθερότητα, η ευελιξία προσαρμογής και η περιεκτικότητα" θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, υπό την επόμενη της Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ, αν ο διορισμός της εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα η ίδια. 

Η κ. αγκάρντ, η οποία υπερασπίστηκε την ποσοτική χαλάρωση υπό τον Μ. Ντράγκι, δήλωσε ότι η ΕΚΤ να κατανοεί τις αγορές, αλλά να κατανοεί και τους πολίτες, θα καλέσει και την κοινωνία των πολιτών στις όποιες επόμενες διαβουλεύσεις για να εξασφαλίσει την ιδιοποίηση της πολιτικής της και από τους πολίτες της ευρωζώνης, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την ομόφωνη επιλογή της από τις 28 κυβερνήσεις των Κρατών Μελών της ΕΕ, βρέθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να περιγράψει το πρόγραμμά της για την ΕΚΤ και να απαντήσει στα ερωτήματα των Ευρωβουλευτών.

Ξεκίνησε την τοποθέτησή της ενώπιον της Επιτροπής, με μια ιστορική αναδρομή των στόχων της ΕΚΤ και εξηγώντας τους στόχους της νομισματικής πολιτικής και υπερασπιζόμενη τα προγράμματα αγορά κρατικών ομολόγων από το 2014. Η ίδια δήλωσε ότι θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική με τον προκάτοχό της, με τήρηση των στόχων και με ευέλικτες κινήσεις. Σημείωσε μάλιστα ότι στην ευρωζώνη  υπάρχουν ακόμα οικονομικές προκλήσεις που καθιστούν την ευέλικτη πολιτική της ΕΚΤ απαραίτητη, μεταξύ των οποίων ο εξαιρετικά χαμηλός πληθωρισμός. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι σκοπεύει και να προχωρήσει σε αξιολόγηση της επίπτωσης των λεγόμενων μη συμβατικών μέτρων.

Η κ .Λαγκάρντ, υπενθυμίζοντας ότι η κερδοφορία των τραπεζών είναι χαμηλή και κάλεσε για περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και σε ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης των κεφαλαιαγορών της ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στην κατηγορία ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΔΩ

Εκανε λόγο για βελτίωση της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής μέσω της συνεργασίας με τους άλλους θεσμούς της ΕΕ, σημειώνοντας τον “κομβικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”. Τόνισε δε ότι εξίσου καθοριστικός είναι ο συντονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών, αντλώντας από την εμπειρία της ως υπουργός οικονομικών κατά την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Κάλεσε τέλος προς την εφαρμογή της λύσης τελευταίας καταφυγής (backstop) του ESM για το Ενιαίο Ταμείο Εκκαθάρισης Τραπεζών (SRF).

Πηγή: ΚΥΠΕ