ΚΕΒΕ και Τρόικα: Η οικονομία βρίσκεται σε ανοδική πορεία

ΚΕΒΕ και Τρόικα: Η οικονομία βρίσκεται σε ανοδική πορεία

"Η ανεργία μειώνεται σταθερά και άρχισαν ήδη να εμφανίζονται ελλείψεις προσωπικού σε συγκεκριμένους τομείς"

Στην κοινή διαπίστωση πως η οικονομία βρίσκεται σε ανοδική πορεία ενώ η ανεργία μειώνεται σταθερά και άρχισαν ήδη να εμφανίζονται ελλείψεις προσωπικού σε συγκεκριμένους τομείς όπως η τουριστική και οικοδομική βιομηχανία διαπίστωσαν εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ με κλιμάκιο της Τρόικας που επισκέπτεται την Κύπρο για το πρόγραμμα Εποπτείας της Κύπρου.

Διαπίστωσαν επίσης, πως σημειώθηκε ανοδική πορεία των επενδύσεων πλην όμως τονίστηκε πως αυτή οφείλεται σε συγκεκριμένους τομείς. Παράλληλα τονίστηκε η ανάγκη για επενδύσεις και σε νέους τομείς όπως η πράσινη οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ισοσκελισμένος και πλεονασματικός ο προϋπολογισμός που ενέκρινε το Υπουργικό

Σύμφωνα με ανακοίνωση, στην συνάντηση στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ Λεωνίδας Πασχαλίδης, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας και Αιμίλιος Μιχαήλ, Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Κυπριακή οικονομία και οι προοπτικές της, το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον, οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και την τοπική αυτοδιοίκηση, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι εξελίξεις στον χρηματοοικονομικό τομέα και τους τομείς του τουρισμού και της εκπαίδευσης, οι εξελίξεις σε σχέση με την αγορά εργασίας και την ανεργία ως επίσης και η ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.
 
Οι εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ ανέφεραν ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη διεύρυνσης τόσο του αριθμού των χωρών από τις οποίες προέρχεται ο τουρισμός μας όσο και των τομέων οι οποίοι προσελκύουν επενδύσεις. Επισημάνθηκε επίσης από τους εκπροσώπους του ΚΕΒΕ η ανάγκη επίσπευσης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων τόσο στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και τον τομέα της δικαιοσύνης.
 
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για τις ενέργειες που γίνονται σε σχέση με το ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και την ανακοινωθείσα ίδρυση Υφυπουργείου για τη Ψηφιακή Στρατηγική, Έρευνα και Καινοτομία και τονίστηκε η τεράστια συμβολή που αυτό θα έχει τόσο στην ψηφιακή μεταρρύθμιση της χώρας αλλά και τις επενδύσεις.
 
Οι εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ ενημέρωσαν επίσης το κλιμάκιο της Τρόικας για τις εξελίξεις σε σχέση με τα εργασιακά θέματα αναφερόμενοι ιδιαίτερα στις ελλείψεις που υπάρχουν σε συγκεκριμένους τομείς και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όλες οι ειδήσεις στην κατηγορία οικονομία εδώ
 
Τέλος συζητήθηκαν οι επιπτώσεις στον τουρισμό από τις διεθνείς εξελίξεις και κυρίως το Brexit. Οι εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ ενημέρωσαν για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει το ΚΕΒΕ σε σχέση με το Brexit αναφερόμενοι ιδιαίτερα στην έντονη εκστρατεία ενημέρωσης των επιχειρήσεων που έχει αναπτύξει το Επιμελητήριο για το θέμα αυτό.
 
Όπως σημειώνεται, οι εκπρόσωποι της Τρόικας άκουσαν με μεγάλη προσοχή τις θέσεις του ΚΕΒΕ και υπέβαλαν διευκρινιστικές ερωτήσεις στις οποίες δόθηκαν από τους εκπροσώπους του ΚΕΒΕ εμπεριστατωμένες απαντήσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ