Χ. Γεωργιάδης: Δεν είναι εμπορική συμφωνία η επιδότηση των ιερέων από το κράτος αλλά θεάρεστο έργο

Χ. Γεωργιάδης: Δεν είναι εμπορική συμφωνία η επιδότηση των ιερέων από το κράτος αλλά θεάρεστο έργο

6,5 με 7 εκ. ευρώ η επιδότηση

Του Στέλιου Ξιουρή

«Πάτερ Άφες αυτοίς ου γάρ οίδασι τί ποιούσι». Η ρήση που ο Χριστός απεύθυνε από τον Σταυρό του Μαρτυρίου προς τον Θεό, αλληγορικά μπορεί και να παραπέμπει στους βουλευτές, που επιμένουν να θεωρούν ότι η συμφωνία Εκκλησίας- κράτους για μερική επιδότηση των μισθών των ιερέων είναι ετεροβαρής και ζητούν αναθεώρηση της.

Ωστόσο, η παρουσία του Υπουργού Οικονομικών ΧΑΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών που συζητούσε πριν από λίγο την σχετική συμφωνία, ο οποίος τους έριξε το γάντι, επισημαίνοντας ότι όλα τα κόμματα βρέθηκαν στην εξουσία και θα μπορούσαν να ρυθμίσουν διαφορετικά το ζήτημα με δικές τους νομοθετικές ρυθμίσεις, παρά να κατηγορούν την παρούσα κυβέρνηση που το ρυθμίζει οριστικά…

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Πρόβλημα του 1971

Ένα άλυτο πρόβλημα από το 1971, στον ευαίσθητο τομέα των σχέσεων μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, οδηγείται προς επίλυση. Ρυθμίζεται νομοθετικά η επιδότηση της Εκκλησίας από το Κράτος, η οποία εδώ και 48 χρόνια στηριζόταν σε μια συμφωνία.

Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ολοκλήρωσε την μελέτη του σχετικού νομοσχεδίου. Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, δήλωσε ότι πρόκειται για πολιτική επιδότηση και είναι μια πρακτική η οποία ακολουθείται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

6,5 με 7 εκ. ευρώ η επιδότηση

Η επιδότηση η οποία υπολογίζεται γύρω στα 6,5 με 7 εκ. ευρώ, θα κατατίθεται στο Κεντρικό Εκκλησιαστικό Ταμείο και θα διανέμεται το ποσό από την Εκκλησία. Περίπου θα διατίθενται 680 ευρώ για κάθε ιερέα και θα υπάρχει ανώτατο όριο επιδότησης.

Με την ρύθμιση δεν τίθεται θέμα δημιουργίας σχέσης εργοδότη και εργοδοτούμενου των ιερέων από το κράτος, άρα δεν τίθεται θέμα να καταστούν οι ιερείς δημόσιοι υπάλληλοι.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στην κατηγορία ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΔΩ

Μέχρι το τέλος του μήνα θα ολοκληρωθεί και η μεταβίβαση χιλιάδων ακινήτων προς το κράτος, η οποία εκκρεμούσε από την συμφωνία του 1971. Πρόκειται για χιλιάδες στρέμματα, η αξία των οποίων υπολογίζεται γύρω στα 35 εκ. ευρώ.

Μετά μεταβίβαση ο Υπουργός Εσωτερικών θα καταθέσει στην Βουλή, τα σχέδια της κυβέρνησης για την χρήση και εκμετάλλευση των ακινήτων.

Δεν πρόκειται για εμπορική πράξη

Ο Διευθυντής του Ελεγκτικού Γραφείου της Εκκλησίας της Κύπρου, Γιάννος Χαριλάου, δήλωσε ότι δεν πρόκειται για εμπορική πράξη αλλά για πολιτική ενέργεια της πολιτείας, στο πλαίσιο των καλών σχέσεων. Το κράτος ανήκει στην Εκκλησία και η Εκκλησία στο κράτος.

Η Εκκλησία καταβάλλει κάθε χρόνο 17-18 εκ. ευρώ για την μισθοδοσία των κληρικών και το κράτος θα προσφέρει περίπου το ένα τρίτο.

Σημείωσε ότι το 2012 ρυθμίστηκε το θέμα των φορολογιών και η Εκκλησία πληρώνει φόρο για τις εμπορικές δραστηριότητες της.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι ΔΕΝ έχουν πεισθεί από τις εξηγήσεις του Υπουργού Οικονομικών. Διερωτήθηκε γιατί να μην πληρώνονται οι ιερείς απ’ ευθείας, από την πολιτεία και τα χρήματα να διατίθενται στο ταμείο της Εκκλησίας, φορέας ο οποίος δεν μπορεί να ελέγχεται.