Χάρης: Ολοκληρώνω τον κύκλο μου πριν από το τέλος αυτού του έτους

Χάρης: Ολοκληρώνω τον κύκλο μου πριν από το τέλος αυτού του έτους

Τι δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών

«Έχω αποφασίσει να ολοκληρώσω τον κύκλο μου πριν από το τέλος αυτού του έτους, σε ακριβή χρόνο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφασίζει», είπε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : ΠΙΣΤΟΛΕΡΟ: Φεύγει ο Χάρης αλλά παραμένει Κυβερνήτης έως το 2020

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Υπουργός είπε ότι σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο «ενέκρινε τον δεύτερο και τελευταίο στη βάση της νομοθεσίας, συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2019 που προβλέπει επιπρόσθετες δαπάνες 332 εκ. ευρώ. κατά κύριο λόγο λογιστικές, ενδοκυβερνητικές πράξεις που δεν επηρεάζουν το δημοσιονομικό ισοζύγιο, αλλά και σημαντικές πρόσθετες δαπάνες στον τομέα της υγείας πάνω από 100 εκ.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν αμετάβλητοι για ένα πολύ υψηλό, υγιές πλεόνασμα.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για την επικείμενη έναρξη λειτουργίας δύο νέων σημαντικών Ερευνητικών Κέντρων. Το Κέντρο Μελέτης Αιματολογικών Κακοηθειών που λειτουργεί κάτω από το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και το Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο που είναι μια σημαντική προσπάθεια στην οποία εμπλέκεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ογκολογικό Κέντρο και το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα. Το Ινστιτούτο έχει εξασφαλίσει και σημαντική ιδιωτική χορηγία.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε μια πρώτη ενίσχυση ενός εκατομμυρίου ευρώ για το κάθε ένα από αυτά τα Ερευνητικά Κέντρα και πρόσθετο εκατομμύριο για το Ινστιτούτο Κύπρου που είναι άλλο ένα Ερευνητικό Κέντρο που λειτουργεί στην Κύπρο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στην κατηγορία ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΔΩ

Επειδή με ικανοποίηση διαπιστώνουμε κινητικότητα στον τομέα της έρευνας, με σημαντικές πρωτοβουλίες να αναπτύσσονται, έχει εγκριθεί μηχανισμός αξιολόγησης τέτοιων ερευνητικών προτάσεων και αιτημάτων που έχει καταρτίσει και θα υλοποιεί ο Επικεφαλής Επιστήμονας, δίδοντας τις εισηγήσεις του στην Κυβέρνηση, ενώ παράλληλα το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας έχει υποβάλει στο Υπουργικό Συμβούλιο, και έχει εγκριθεί, πλάνο για αξιοποίηση των πόρων που θα διοχετεύονται προς το ίδρυμα μέσω του προγράμματος πολιτογράφησης ξένων επενδυτών.

Όλες αυτές οι κινήσεις εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στήριξης ενθάρρυνσης της έρευνας».

Ο κ. Υπουργός πρόσθεσε ότι τα Ινστιτούτα που θα λειτουργήσουν έχουν μεγάλο σημασία «έχοντας υπόψη τις σημαντικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ, στις οποίες η Κύπρος μπορεί και πρέπει να έχει συμμετοχή».

Αναφερόμενος σε άλλη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε την «κατάθεση νομοσχεδίου που καταργεί και εισάγει καινούριο πλαίσιο για το τέλος χαρτοσήμου».

Πρόσθεσε ότι επρόκειτο για ένα νόμο «απηρχαιωμένος, του 1963, που ήταν δυσλειτουργικός και ανεφάρμοστος και τώρα θα υπάρχει απλοποίηση, ενώ περιορίζεται το εύρος εφαρμογής αυτής της φορολογίας και μειώνεται η συνολική φορολογική επιβάρυνση κατά ένα τέταρτο».