Ο Τερλέγκας, το Airbnb, booking.com, ο Φόρος εισοδήματος και ο απών Αβέρωφ

Ο Τερλέγκας, το Airbnb, booking.com, ο Φόρος εισοδήματος και ο απών Αβέρωφ

Συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Εμπορίου και Τουρισμού

Του Στέλιου Ξιουρή

Πως μπορεί να εμπλακεί ο λαϊκός αοιδός ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΕΡΛΕΓΚΑΣ όταν ερμηνεύει περιπαθώς μέσω ψηφιακών δίσκων, προς όλους τους καψούρηδες άσματα , όπως « κόβω φλέβες» ή « άντρας δύσκολος», τις μεταμεσονύχτιες ώρες, για να απαλύνει τον πόνο κάποιου βασανισμένου και που σίγουρα θα ενοχλήσει όσους είναι συνηθισμένοι σε διαφορετικού είδους μουσική και ακούσματα, με το νέο φρούτο της εποχής τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες ενοικίασης διαμερισμάτων, κατοικιών, δωματίων σε ξενοδοχεία, επονομαζόμενες Airbnb και booking.com, τον Φόρο εισοδήματος αλλά και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ;

Δεν πρόκειται για ασύμμετρο πάζλ, αλλά περί της συζήτησης που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στην Κοινοβουλευτική Εμπορίου και Τουρισμού που είχε ως θέμα την πρόταση νόμου του Προέδρου του ΔΗΣΥ και του βουλευτή της ΕΔΕΚ ΗΛΙΑ ΜΥΡΙΑΝΘΟΥΣ που έχει ως στόχο την θεσμοθέτηση λειτουργίας και εναλλακτικού τρόπου ενοικίασης και ενίσχυση τουριστικού προϊόντος , γνωστότερου στην καθομιλουμένη ως Airbnb, booking.com.

Η συζήτηση όπως επισήμανε κατά την έναρξη της ο Πρόεδρος της Επιτροπής ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ, θα συνεχιστεί και ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη στην παρουσία τόσο του κ. Νεοφύτου, όσο και του Υφυπουργού Τουρισμού ΣΑΒΒΑ ΠΕΡΙΔΟΥ , οι οποίοι και απουσίαζαν στο εξωτερικό.

Προς ολοκλήρωση του σχετικού νομοθετήματος απομένει να ρυθμιστεί η φορολόγηση της εν λόγω δραστηριότητας αυτόματα, από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες κατά την κράτηση του ακινήτου, ή όπως αλλιώς λέγεται στην πηγή.

Υπάρχουν διιστάμενες απόψεις με ορισμένους να επιμένουν ότι πρέπει να παραπέμπουν , όπως και για άλλα θέματα, όπως οχληρία ( εδώ μπαίνει η παράμετρος Τερλέγκας που επισήμανε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΣΤΑ), καθαριότητα,  στις κείμενες νομοθεσίες, όπως συμβαίνει και με τις μακροχρόνιες μισθώσεις – ενοικιάσεις ακινήτων.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Με την ψήφιση της πρότασης νόμου αναμένεται να δοθεί οικονομική ανάσα σε πολίτες, κατόχους ακινήτων και σημαντική ενίσχυση των δημοσίων ταμείων.

Εξάλλου θα δημιουργηθεί μητρώο κατόχων ακινήτων, τα οποία μπορούν να ενοικιαστούν για τουριστικούς σκοπούς και    οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ και οι φορολογικές αρχές θα μπορούν να ελέγχουν τα έσοδα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς υπάρχουν γύρω στις 20 χιλιάδες τουριστικά καταλύματα, χωρίς άδειες.. Επίσης ο ανταγωνισμός και τα σχόλια των τουριστών στις πλατφόρμες, αναμένεται να δημιουργήσει συνθήκες ανταγωνισμού.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στην κατηγορία ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΔΩ

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού Αντρέας Κυπριανού δήλωσε ότι στόχος είναι να εφαρμοστεί η νέα νομοθεσία από την επόμενη τουριστική χρονιά.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, δήλωσε ότι απλοποιούνται οι σημαντικά οι διαδικασίες αδειοδότησης και εγγραφής στο μητρώο.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης, σημείωσε ότι είναι θέμα της κυβέρνησης να καταθέσει νομοθεσία για αποκοπεί τον φορολογικών στην πηγή, δηλαδή από τις πλατφόρμες.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους επεσήμανε ότι ο κάθε πολίτης είναι υποχρεωμένος να δηλώνει στις φορολογικές αρχές όλα τα έσοδα του.