Φέρνει εκατομμύρια στα κυπριακά ταμεία το κυπριακό χαλούμι - Κατέκτησε μεγάλες αγορές (ΣΤΟΙΧΕΙΑ)

 Φέρνει εκατομμύρια στα κυπριακά ταμεία το κυπριακό χαλούμι - Κατέκτησε μεγάλες αγορές (ΣΤΟΙΧΕΙΑ)

Δυο Επιτροπές της Βουλής συζητούν ξανά το καυτό θέμα προέλευσης

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η μάχη για το χαλούμι συνεχίζεται στη Βουλή, αλλά το ευρέως γνωστό παραδοσιακο τυρί κάνει θραύση στο εξωτερικό. Το Newsbomb αποκαλύπτει ότι το 2018 έγιναν εξαγωγές ύψους 194.3 εκατομμυρίων ευρώ. Ένα τεράστιο ποσό που δείχνει τη δυναμική του προϊόντος και τα οφέλη για την οικονομία.
 
 
Μέσα από τα στοιχεία που εξασφαλίσαμε προκύπτει ότι: Οι χώρες που προτιμούν το χαλούμι και το εισάγουν από την Κυπρο  είναι οι: Αγγλία, Σουηδία, Αυστραλία, Γερμανία και Αυστρία. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχει εξήγηση για την προτίμηση των εν λόγω χωρών στο χαλούμι, αφού όλες έχουν ιδιαιτερότητες και το προτιμούν ως συνοδευτικό σε μπάρμπεκιου.
 
Καλύτερο το 2019
Εκ μέρους του ΚΕΒΕ ο κ. Ανδρέας Ανδρέου ανέφερε στο Newsbomb ότι μέχρι τον Ιούλιο που υπάρχουν στοιχεία αποδεικνύεται ότι τα δεδομένα θα είναι ακόμα καλύτερα αφού παρατηρειται αύξηση εξαγωγών σε σχέση με τον Ιούλιο του 2018.
 
 Δυο επιτροπές  της Βουλής η Γεωργίας και η Εμπορίου θα συνεδριάσουν σήμερα μαζί, με αντικείμενο τη διαδικασία εγγραφής του χαλουμιού ως προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και η εφαρμογή του προτύπου CY S94/1985 του εν λόγω προϊόντος.
 
 
Κατά τη συνεδρία οι βουλευτές θα προσπαθήσουν να αποσπάσουν πληροφορίες από τις αρμόδιες Αρχές για τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο σε δυο καυτά θέματα: Πρώτο: Πότε ο φάκελος θα απεγκλωβιστεί από το Γραφείο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; (Σημειώνεται ότι ο Ζιαν Κλωντ Γιούνκερ αποχωρεί από τη θέση του). Δεύτερο: Εάν θα απεμπλακεί το χαλούμι από τον κανονισμό της πράσινης γραμμής.
 
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι «ζητούμε να μάθουμε από τους αρμόδιους φορείς τι γινεται με το θέμα και με ποιον τρόπο θα διασφαλίσουμε το προϊόν μας  Θα είναι πολύ επικίνδυνο εάν δεν έχουμε προχωρήσει σε κατοχύρωση του χαλουμιού αφου θα μπουν στην αγορά άλλες χώρες που θα είναι πολύ δύσκολο να τις ανταγωνιστούμε».
.